10 φοβερές ελληνικές ταινίες για να δεις στο Cinobo

Ο ελληνικός κινηματογράφος την τελευταία 20ετία έχει βγάλει μικρά αριστουργήματα. Κι αν δεν μας πιστεύεις, έχουμε 10 ταινίες που θα σου το αποδείξουν.
10 φοβερές ελληνικές ταινίες για να δεις στο Cinobo
της Ηρώς Κουνάδη

Ο Πάνος Κούτρας, ο Γιώργος Λάνθιμος, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και τα άλλα τρομερά παιδιά του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου είναι όλα μαζεμένα στην ελληνική πλατφόρμα streaming της καρδιάς μας. Κι αυτές είναι δέκα από τις καλύτερες ταινίες τους, που θα σε κάνουν να επανεκτιμήσεις τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Βάζουμε στοίχημα.

Digger

Κατά την ταπεινή μας άποψη η καλύτερη ελληνική ταινία των τελευταίων χρόνων, έχει για απολαυστικούς πρωταγωνιστές τους Βαγγέλη Μουρίκη και Αργύρη Πανταζάρα, την σκοτεινή σκηνοθετική ματιά του Τζώρτζη Γρηγοράκη, και μια σκηνή ανθολογίας που θα θυμάσαι για καιρό.

Η υπόθεση έχει ως εξής: «Αποτραβηγμένος σε ένα ορεινό δάσος, ένας άνδρας αντιστέκεται σθεναρά στην επέκταση μιας βιομηχανικής μονάδας στην περιοχή. Η άφιξη του αποξενωμένου γιου του μετά τον θάνατο της πρώην γυναίκας του και η διεκδίκηση του μέρους του κτήματος που αναλογεί στον τελευταίο από την κληρονομιά δεν θα αργήσουν να φέρουν τη σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άνδρες».



Στρέλλα

Ο Πάνος Κούτρας υπογράφει μια συγκλονιστική ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στην αρχαία τραγωδία και το σινεμά του Αλμοδόβαρ, με αριστουργηματικές ερμηνείες και μια αφτιασίδωτη Αθήνα στο φόντο.

Όσο για την υπόθεση; «Ένας άντρας αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια για ένα φόνο που διέπραξε στο χωριό του. Είναι πλέον 48 και αποφασίζει να κάνει μία καινούρια αρχή στην Αθήνα. Θέλει να πουλήσει το πατρικό του και να βρει το γιο του, στον οποίο δεν έχει μιλήσει από τη μέρα που μπήκε φυλακή. Σε ένα ξενοδοχείο της Ομόνοιας γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη τρανσέξουαλ πόρνη. Περνάνε μαζί τη νύχτα και το πάθος της για ζωή τον συναρπάζει. Σύντομα ερωτεύονται, η ζωή όμως του επιφυλάσσει μια τραγική έκπληξη».

Τετάρτη 04.45

Ελληνικό νουάρ έχεις δει; Γιατί εδώ έχουμε ένα από τα καλύτερα δείγματά του, και μάλιστα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τον Στέλιο Μάινα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξη Αλεξίου (της εξίσου υπέροχης Ιστορίας 52, που τη βρίσκεις κι αυτή στο Cinobo).

Η υπόθεση έχει ως εξής: «Αθήνα, χειμώνας 2010. Ένας αγχωμένος άντρας έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα: από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος τώρα. Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του, τον υποχρεώνει σε διάφορα παράνομα θελήματα. Η σύζυγος σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει και ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου σηκώνει επιτέλους το ανάστημά του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο χρόνος τρέχει».

Suntan

Με φόντο τα τιρκουάζ νερά της Αντίπαρου, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος σκηνοθετεί μια συγκλονιστική, υπαρξιακή ιστορία που ισορροπεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στο κοινωνικό σχόλιο και το ψυχολογικό θρίλερ, και αναδεικνύει για μία ακόμα φορά το υποκριτικό μεγαλείο του Μάκη Παπαδημητρίου.

Θέλεις και υπόθεση; «Ένας 42χρονος γιατρός βρίσκεται απομονωμένος σε ένα μικρό νησί χωρίς ίχνος ζωής τον χειμώνα και γεμάτο τρελαμένες για σεξ παρέες το καλοκαίρι. Μία νεαρή κοπέλα θα ορμήσει μια μέρα στην κλινική του μαζί με την άγριων διαθέσεων παρέα της, και ξαφνικά ο γιατρός θα την ερωτευτεί τρελά. Αυτός θα αλλάξει τα πάντα στη ζωή του για να μπορέσει να αντέξει το ρυθμό και την ζωή των νέων και για να τους εντυπωσιάσει, αλλά όσο πιο κοντά έρχονται, τόσο περισσότερο μια λεπτή ισορροπία απειλείται να διαταραχθεί. Αν έρθουν υπερβολικά κοντά, τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα».



Πρόστιμο

Δεύτερο αθηναϊκό νουάρ στη λίστα μας, το Πρόστιμο του Φωκίωνα Μπόγρη είναι ένα μικρό αριστούργημα σκοτεινού ρεαλισμού, με καταπληκτικές ερμηνείες από τους Βαγγέλη Ευαγγελινό, Στάθη Σταμουλακάτο, Μαρία Μπαλούτσου, Βαγγέλη Μουρίκη.

Η υπόθεσή του είναι αυτή: «O Bαγγέλης, απομεινάρι της rave γενιάς, ζει ντιλάροντας κάνναβη. Θα ήθελε μία σταθερή δουλειά, χωρίς ρίσκα. Ο Πέτρος, ένας μπράβος των νοτίων προαστίων. Θέλει σεβασμό και οικογένεια. Η Κατερίνα, άθελά της, θα τους φέρει στο ίδιο σπίτι».

Ακίνητο Ποτάμι

Το πρώτο πράγμα που θα ακούσεις να λένε για αυτή την συγκλονιστική ταινία του Άγγελου Φραντζή θα είναι ότι έχει αναφορές στον Ταρκόφσκι. Μην την φοβηθείς όμως, δεν θα σε δυσκολέψει τόσο. Κατά ένα μέρος δραματική και κατά ένα άλλο ταινία μυστηρίου, είναι γυρισμένη στις φαντασμαγορικές στέπες της Σιβηρίας κι έχει δύο απίστευτους πρωταγωνιστές, την Κάτια Γκουλιώνη και τον Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Η υπόθεση έχει ως εξής: «Ένα ζευγάρι Ελλήνων μετακομίζει σε μια πόλη της Σιβηρίας για επαγγελματικούς λόγους. Όταν η γυναίκα μένει έγκυος, αντιμετωπίσει τη δυσπιστία του άντρα, γιατί δεν έχουν εδώ και μήνες ερωτικές σχέσεις. Εκείνη, όμως, επιμένει πως πρόκειται για θαύμα».

Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ

Φυσικά και έχουμε και κωμωδία, τι νόμισες; Κωμωδιο-περιπέτεια, για να είμαστε ακριβείς, με απολαυστικούς Μάκη Πάπαδημητρίου, Μιχάλη Σαράντη και Άννα Καλαϊτζίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Μπαβέλλα.

Και να και η υπόθεση: «Ο Αντώνης Τιτσάνης και ο Χρήστος Φερτάκης είναι δύο φίλοι που συγκατοικούν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Άνεργοι και πλήρως αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο τα βγάζουν πέρα όπως μπορούν, με τα ελάχιστα έσοδα από τις μικροδουλειές που κάνουν ή με τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας που εισπράττει ο Χρήστος. Τους δυο ήρωες ενώνει ο κοινός, πλατωνικός έρωτας που μοιράζονται για την Λώρα Ντουράντ, μια μυθική πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Όταν τα πράγματα στη ζωή τους πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οι φίλοι αποφασίζουν να πάνε κόντρα στην τύχη τους και παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσουν την αναζήτηση της χαμένης Λώρα».

Νοτιάς

Ο Τάσος Μπουλμέτης της Πολίτικης Κουζίνας επέστρεψε το 2016 με μια εξίσου νοσταλγική, γλυκόπικρη ταινία με απολύτως 60s ατμόσφαιρα και all star cast: Γιάννης Νιάρρος, Μαρία Καλλιμάνη, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης.

Η υπόθεσή της είναι αυτή: «Από τη μέρα που εμφανίζονται σε ένα μικρό αγόρι οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες, φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ‘60,’70 και ’80, πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του».



Έρωτας στη Χουρμαδιά

Ο Αργύρης Μπακιρτζής και ο Λάζαρος Ανδρέου πρωταγωνιστούν σε μία απολύτως sui generis (όπως είναι όλες) ταινία του Σταύρου Τσιώλη, το ιδιαίτερο σινεμά του οποίου είναι η απόλυτη 90s λατρεία.

Αν επιμένεις για υπόθεση, ορίστε: «Δυο φίλοι, αλλά αντίζηλοι στον έρωτα, περιπλανιούνται στην Πελοπόννησο αναζητώντας μια χουρμαδιά, που θα αποδείξει την ενοχή ή την αθωότητα μιας γυναίκας, που είναι η σύζυγος του ενός κι ερωμένη (;) του άλλου».

Όντως φιλιούνται;

Μιλώντας για ιδιαίτερες ταινίες, ο Γιάννης Κορρές υπογράφει αυτό το χίπστερ διαμαντάκι που θα μπορούσε να είναι η απόλυτη ρομαντική κομεντί της γενιάς που μεγαλώνει στην Αθήνα του 21ου αιώνα. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Πετρόπουλος, Ηρώ Μπέζου, Όμηρος Πουλάκης.

Η υπόθεση έχει ως εξής: «Λίγο πριν τα τριάντα, ο Ντάνυ και η Στέλλα ανήκουν σε μία γενιά που ακόμα δεν έχει χαρακτηριστεί. Ο Ντάνυ αισθάνεται πως είναι πολύ καλός γι’ αυτόν τον κόσμο. Η Στέλλα πως ο κόσμος δεν είναι αρκετά καλός γι’ αυτή. Η ερώτηση: είναι καλοί ο ένας για τον άλλο;».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v