Επτά συνήθειες που θα σας κάνουν ευτυχισμένους

Υπάρχει συνταγή για την ευτυχία; Πώς μπορούμε να γίνουμε περισσότερο ευτυχείς; Επτά συνήθειες που θα σας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους.
Επτά συνήθειες που θα σας κάνουν ευτυχισμένους
Το πρώτο πράγμα που (θα έπρεπε να) μας απασχολεί στην καθημερινότητα είναι το πώς θα μπορέσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Δυστυχώς, το μόνο που καταφέρνουμε τις περισσότερες φορές να μιζεριάζουμε και να ερχόμαστε σε συχνά αδιέξοδα. Υπάρχει άραγε κάποια «μαγική» συνταγή για την ευτυχία και αν ναι, πώς μπορούμε να την… μαγειρέψουμε;

Παρακάτω ακολουθούν έξι συνήθειες που υπόσχονται να σας βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σκεφτείτε τις σαν υλικά, στα οποία αν προσθέσετε την κατάλληλη «μαγιά» και τα ενσωματώσετε στην ζωή σας θα σας κάνουν (κάπως πιο) ευτυχισμένους.

Ξεκινήστε την μέρα αισιόδοξα
Η μιζέρια είναι ο χειρότερος εχθρός σας και επειδή όπως λένε η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, γιατί να μην την δείτε θετικά; Προσπαθήστε κάθε φορά που σηκώνεστε από το κρεβάτι να κάνετε αισιόδοξες σκέψεις για το πώς θα κυλήσει η ημέρα. Έρευνες έχουν δείξει, ότι αν και νομίζουμε ότι ενεργούμε βάση των συναισθημάτων μας, πολλές φορές στην πραγματικότητα αισθανόμαστε όπως πράττουμε. Έχοντας λοιπόν θετική στάση, αυξάνετε τις πιθανότητες για θετικές εμπειρίες.

Βγάλτε την πρίζα
Όχι από τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, αλλά από εκείνες της συσκευές που σας… απομυζούν ενέργεια. Πολύς κόσμος περνά ώρες ολόκληρες μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή στην οθόνη ενός smartphone ή tablet. Οι χαρούμενοι άνθρωποι συνηθίζουν να βάζουν τις συσκευές αυτές «στην θέση τους» και να τις απενεργοποιούν όταν πρέπει. Σκεφτείτε το. Η ώρα του φαγητού, για παράδειγμα, είναι μόνο για να τρώμε και να συζητάμε. Στον ύπνο, το τελευταίο που θέλετε είναι να χτυπήσει η ειδοποίηση από ένα μήνυμα, στο παιχνίδι με τα παιδιά δεν έχουν θέση το κινητό τηλέφωνο (ίσως για να τα βγάλετε καμιά φωτογραφία). Σε κάθε περίπτωση, δεν θα σας βλάψει αν «ξεκολλήσετε» μερικές ώρες από τις παραπάνω συσκευές για να απολαύσετε άλλα σημαντικότερα πράγματα με την ησυχία σας.

Φτιάξτε λίστες
Όχι για τα ψώνια, αλλά για τους στόχους σας. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν ένα πλάνο. Θέτοντας μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά την μονοτονία και την βαρεμάρα της καθημερινότητας. Εστιάστε σε στόχους που θα σας κάνουν να προχωρήσετε, να εξελιχθείτε, στόχους που θα σας δώσουν κίνητρο και θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις όποιες αντιξοότητες.

Κάνετε σεξ
Τα ωφέλη του σεξ για την υγεία είναι λίγο πολύ γνωστά, όμως αυτό που κάνει το σεξ απαραίτητο για την προσωπική μας ευτυχία είναι το γεγονός ότι προάγει το αίσθημα της ευεξίας και την αισιοδοξία, ενώ βελτιώνει σημαντικά την ποιότητά ζωής μας. Τι άλλο χρειάζεστε για να είστε ευτυχισμένοι;

Γυμναστείτε
Η γυμναστική είναι το καλύτερο φάρμακο, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να ομολογήσουμε ότι λίγη γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τον οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε «κακή» φάση της ζωής του και αν βρίσκεται. Η άσκηση εκκρίνει ενδορφίνες, ορμόνες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα κατάθλιψης. Ακόμα και η μέτριας έντασης άσκηση όπως ένα σύντομος περίπατος ή μια βόλτα με το ποδήλατο θα σας κάνουν να νοιώσετε καλύτερα με το σώμα σας, να διώξετε το στρες και να έχετε καλύτερο ύπνο.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας
Πώς γίνεται όταν γεννιόμαστε να γνωρίζουμε πώς να απολαμβάνουμε τη ζωή, και όταν μεγαλώνουμε να ξεχνάμε πώς να διασκεδάζουμε; Δεν σας λέμε να παλιμπαιδίσετε, αλλά να κρατήσετε μια από τις πιο υπέροχες συνήθειες τις παιδικής σας ηλικίας: την φαντασία. Προσπαθήστε να φανταστείτε κάτι που σας κάνει να χαμογελάτε, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Κρατήστε χρόνο για να κοιμηθείτε με την ησυχία σας
Ο ύπνος είναι από τις λίγες δωρεάν πολυτέλειες της ζωής. Επομένως είναι κρίμα να μην τον απολάυσετε όπως του αρμόζει. Ο βαθύς και ήρεμος ύπνος βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους, ενώ ευνοεί την πνευματική διαύγεια και τη σωστή λήψη αποφάσεων. Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε επαρκή χρόνο σε καθημερινή βάση για να ξεκουράζεστε ικανοποιητικά και φυλάξτε αυτόν τον χρόνο σαν… φυλακτό.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v