Όσα περιμένουμε τη σαιζόν 2013-14

Οι ταινίες που θα δούμε, οι παραστάσεις που θα χειροκροτήσουμε, οι σειρές που θα συζητάμε, και όλα όσα θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε τον χειμώνα που έρχεται.
Όσα περιμένουμε τη σαιζόν 2013-14
της Ηρώς Κουνάδη

Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε πως έχουμε να περιμένουμε πολλά από τη σαιζόν που θα ακολουθούσε: Το Hobbit του Peter Jackson, τους νέους σταθμούς του μετρό, τα αποτελέσματα του Rethink Athens που μας έκαναν να ξανασκεφτούμε την Πανεπιστημίου και μαζί της όλη την Αθήνα, το Φεστιβάλ της Βαβέλ, τα νέα βιβλία του Stephen King, το καινούριο in2life.gr. Κάποια από αυτά άξιζαν την αναμονή, άλλα μας απογοήτευσαν λιγάκι, κάποια δε συνέβησαν ποτέ.

Ξανακοιτώντας, πάντως, εκείνη τη λίστα, σκεφτήκαμε ότι είναι ωραίο να έχεις πράγματα να περιμένεις, έστω και αν η αναμονή αποδεικνύεται τελικά πιο ενδιαφέρουσα από το ίδιο το γεγονός. Παραμένει πολύ διασκεδαστικότερο από το να ρωτάς το Google «τι θα γίνει το 2014» κι εκείνο να σου απαντά με ποσοστά ανεργίας, δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Ευρωζώνης και αντικρουόμενες απόψεις περί του αν θα υπάρξουν ή όχι νέες απολύσεις στο Δημόσιο.

Τον χειμώνα του 2013-14, λοιπόν, εκτός από καταστροφές κι επιδημίες, έχουμε να περιμένουμε και μερικά ευχάριστα πράγματα. Όπως αυτά:

Το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Θα είναι το αθηναϊκό γεγονός της χρονιάς, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι γι’ αυτό. Το παλιό εργοστάσιο του Φιξ μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά στην… Tate Modern της Αθήνας, με τα εγκαίνια να αναμένονται τον Μάρτιο του 2014. Οι αριθμοί είναι από μόνοι τους εντυπωσιακοί: 20.000 τετραγωνικά μέτρα θα στεγάσουν όλη την μοντέρνα τέχνη της Αθήνας, απλωμένη σε τέσσερις ορόφους, με τα 900 και πλέον έργα που αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ να μοιράζονται με το εστιατόριο τον τέταρτο όροφο του μουσείου.

Το δεύτερο Hobbit: Μπορεί η πρώτη ταινία να άφηνε μάλλον χλιαρές εντυπώσεις αν την συνέκρινε κανείς με την προηγούμενη τριλογία του Peter Jackson, όμως (δεν θα το κρύψουμε) χαρήκαμε τόσο που ξανασυναντήσαμε στις σκοτεινές αίθουσες τους αγαπημένους μας τολκινικούς ήρωες μετά από τόσα χρόνια, που δεν μας πείραξε –τουναντίον, κάναμε ολόκληρο αφιέρωμα προς τιμή τους. Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε πως δε μετράμε αντίστροφα τις μέρες ως την 12η Δεκεμβρίου 2013.

Τηλεοπτικές σειρές που θα μας (ξανα)κάνουν να κολλήσουμε: Η τρίτη σαιζόν του Homeland ξεκίνησε ήδη δυναμικά, ενώ αναμένονται εντός της σαιζόν ο τέταρτος κύκλος του Game of Thrones, η δεύτερη σαιζόν του Da Vinci’s Demons, η τρίτη σαιζόν του κατά BBC Sherlock αλλά και ο δεύτερος κύκλος της… αμερικανικής απάντησης σε αυτό, που ακούει στο όνομα Elementary. Επίσης, μερικές πολλά υποσχόμενες νέες σειρές αναμένονται στα τέλη του 2013. Από αυτές ξεχωρίσαμε το Dracula με τον Jonathan Rhys-Meyers στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το The Crazy Ones με τους Robin Williams και Sarah Michelle Gellar.

Το Thessaloniki 2014: Ακούγεται σαν αντιδιαστολή με το «Αθήνα 2004», αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: Η Θεσσαλονίκη θα είναι του χρόνου Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεότητας (European Youth Capital City, πράγμα που μεταφράζεται από τους εδώ επίσημους φορείς στο πιο άσχημο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας) πράγμα που σημαίνει ότι για έναν χρόνο η πόλη θα πλημμυρίσει δράση, φεστιβάλ, συναυλίες, happenings και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Πάρτε μια πρώτη γεύση εδώ ή στη σχετική σελίδα στο Facebook.

Φουλ του θεάτρου: Η Στέγη ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από ποτέ, με ονόματα όπως αυτά των James Thierre, Rimini Protokoll, Μιχαήλ Μαραμαρινού και Δημήτρη Παπαϊωάννου στο… all star ρόστερ της. Ο θεατρικός χειμώνας, όμως, επιφυλάσσει κι άλλες πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, όπως λέγαμε και πρόσφατα: Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί την Όπερα της Πεντάρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Σπύρος Ευαγγελάτος τον Νικήτα Τσακίρογλου στον Έμπορο της Βενετίας στο Ακροπόλ και ο Σωτήρης Χατζάκης τον Μέγα Ιεροεξεταστή στο Εθνικό.

Το 300: Rise of an Empire: Όσο και αν δίχασε τους κριτικούς, όσο και αν εξόργισε τους λάτρεις της ιστορικής ακρίβειας, η κινηματογραφική εκδοχή του 300 του Frank Miller υπήρξε αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα blockbuster της προηγούμενης δεκαετίας. Τον Μάρτιο του 2014 αναμένεται στις αίθουσες το σίκουελ της μεγάλης επιτυχίας, με τον Ζακ Σνάιντερ στην θέση του παραγωγού, τον ισραηλινό Νόαμ Μούρο να παίρνει τη θέση του στη σκηνοθετική καρέκλα και τον Θεμιστοκλή να ηγείται του ελληνικού στόλου εναντίον των Περσών στα στενά του Αρτεμισίου, σε μια ταινία χάρμα οφθαλμών.



Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις: Το Μουντιάλ του Ιουλίου στη Βραζιλία και η 22η Χειμερινή Ολυμπιάδα στη Ρωσία είναι δύο εξαιρετικά πιθανές πηγές καλών ειδήσεων –το έχετε προσέξει κι εσείς ότι, όταν ξεμένουμε από καλές ειδήσεις, παρατηρείται μια σχετική αύξηση των ρεπορτάζ περί μεταλλίων και λοιπών διακρίσεων σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις;

Τις… αργίες της σαιζόν: Με πρώτη και καλύτερη το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που πλησιάζει, και το οποίο ακολουθείται από ένα ακόμη ωραιότατο τριήμερο μέσα στις γιορτές (τα Φώτα, που πέφτουν Δευτέρα, σε αντίθεση με τις δύο μέρες των Χριστουγέννων που είναι Τετάρτη και Πέμπτη, και την Πρωτοχρονιά του 2014 που πέφτει επίσης Τετάρτη). Κατά τα λοιπά, έχουμε Καθαρά Δευτέρα νωρίς-νωρίς, στις 3 Μαρτίου, πασχαλινό τετραήμερο στις 20 Απριλίου, Πρωτομαγιά μία ωραία Πέμπτη και Δεκαπενταύγουστο Παρασκευή. Και για όσους δεν ικανοποιούνται με τίποτα, ένα υπέροχο τετραημεράκι τα Χριστούγεννα του 2014, που πέφτουν Πέμπτη και Παρασκευή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v