Νέο νομοσχέδιο «δαγκώνει» τους ρατσιστές

Υψηλά χρηματικά πρόστιμα, φυλάκιση, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και άρση της άδειας λειτουργίας των κομμάτων προβλέπει το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Νέο νομοσχέδιο «δαγκώνει» τους ρατσιστές
Αυστηρότερες ποινές και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή. Σε πολιτικό, μάλιστα, επίπεδο το νομοσχέδιο προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους παραβάτες, διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αλλά και άρση της άδειας λειτουργίας τους.

Σε περίπτωση που ο δράστης ρατσιστικών φαινομένων είναι πολιτικό πρόσωπο (π.χ. βουλευτής), αυτό θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση, μάλιστα που διαπιστώνεται παρακίνηση σε βιαιοπραγίες από αρχηγό πολιτικού κόμματος, ή και από το ίδιο το κόμμα, τότε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης θα επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του κόμματος έως έξι μήνες, όπως και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες αυτές πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του κόμματος. Επίσης, τις ποινές θα τις επιβάλλει το ΕΣΡ εάν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή.

Επιπλέον, θα τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ όποιος με πρόθεση δημόσια παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

Επίσης, με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων (π.χ. πολιτικά κόμματα) που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Οι ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Ωστόσο, τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι στους παραβάτες των προαναφερόμενων πράξεων, εάν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, θα επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε χρόνια.

Το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι αυστηροποιημένη έκδοση του νομοσχεδίου που είχαν επιχειρήσει να περάσουν κατά τη θητεία τους οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου, με τον τίτλο: «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» σε συμμόρφωση προς απόφαση-πλαίσιο (2008/913) που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Καθυστερήσεις στη Βουλή

«Σε φάση ελέγχου» δηλώνει η κυβέρνηση ότι βρίσκεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, που δεν φαίνεται να προωθείται άμεσα στη Βουλή, παρά τις πιέσεις τόσο από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού, Αντώνη Ρουπακιώτη όσο και από τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, διέψευσε σήμερα ότι το επίμαχο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με στόχο να συζητηθεί και ψηφισθεί στις 21 Μαΐου και επισήμανε ότι το αρχικό σχέδιο που διαβιβάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίαζε «σημαντικές ελλείψεις».

Με στόχο να αποφευχθούν «άσκοπες παρανοήσεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωσε ότι τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στην Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία «τα ελέγχει με τη νομική της υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών» και εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης τα καταθέτει στην Βουλή. Ο κ. Μπαλτάκος γνωστοποίησε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε μόλις σήμερα, Πέμπτη, στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

*Οι τελευταίες εξελίξεις
(τελ. ενημέρωση 29/5/13)
Προς απόσυρση οδεύει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, καθώς η Νέα Δημοκρατία αρνείται να το ψηφίσει, ενώ οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σκοπεύουν να το καταθέσουν από κοινού στη βουλή. Πλέον, η διαφωνία έχει μεταφερθεί στο κατά πόσο το παλιό νομοσχέδιο είναι επαρκές, κάτι που υποστηρίζει η Ν.Δ. ή χρειάζεται να περάσει νέος αντιρατσιστικός νόμος. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τις εξελίξεις και τις στάσεις κάθε εμπλεκόμενης παράταξης:

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει σε ρυθμίσεις που αφορούν τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όσων καταδικάζονται για ρατσιστικά αδικήματα καθώς και σε διατάξεις που παρέχουν εγγυήσεις για την προστασία των θυμάτων και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη και την αστυνομία. Όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας και πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και πιθανές τροποποιήσεις και βελτιώσεις ώτσε να ψηφιστεί από την πλειοψηφία.

Τι λέει η ΔΗΜΑΡ 
Ο κ. Κουβέλης, επίσης μετά την άκαρπη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης, δήλωσε ότι ζήτησε να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που δεν προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Ανέφερε επίσης πως διαφωνεί πλήρως με την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έσπεσυσε να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε κάποιες διατάξεις. Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να δοθεί στη δημοσιότητα το πρακτικό της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής μόλις δύο ώρες πριν τη σύσκεψη.

Τι λέει η ΧΑ
"Τροποποιούν το 'αντιρατσιστικό νομοσχέδιο' με σκοπό την αποκλειστική στοχοποίηση της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας στο απυρόβλητο όσους αμφισβητούν τις γενοκτονίες Ελλήνων από τους τούρκους και τον Στάλιν (Ρεπούση-ΚΚΕ).", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, την οποία ουσιαστικά φωτογραφίζει το νομοσχέδιο.

Τι λέει η Επιτροπή της κυβέρνησης
Η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), η οποία υπάγεται στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, εκτιμά ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό, που ισχύει από το 1979, επαρκεί. Στην έκθεσή της, που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, φαίνεται να εντοπίζει αντισυνταγματικές διατάξεις, ενώ κάνει λόγο και για αόριστες αναφορές μέσα στο κείμενο του νομοσχεδίου.

«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου», αναφέρεται και προστίθεται ότι «ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος η βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».

Αυτό που υποστηρίζει είναι πως χρειάζονται μικρές προσθήκες στον ν. 27/1979 και τονίζει ότι «η καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ’ εαυτή, δεν είναι συνταγματικά ανεκτή...».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στη Βουλή δικό του αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, την ίδια ώρα που ουσιαστικά "απαλλάσσεται" από την ανάγκη συστράτευσης με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αφού το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη πιθανότατα ανήκει στο παρελθόν.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει το στίγμα της, με την προτροπή στην Ελλάδα να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με αντιρατσιστική νομοθεσία, κάτι που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.

Πηγές: Αυγή και Τα Νέα


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v