Πέντε τύποι απορριμμάτων και πώς να τα διαχειριστείτε

Πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί στο πώς φερόμαστε στο περιβάλλον. Όλα ξεκινούν από το πώς αντιλαμβανόμαστε τα απορρίμματά μας.
Πέντε τύποι απορριμμάτων και πώς να τα διαχειριστείτε
Το να διατηρούμε το περιβάλλον μας καθαρό είναι απαραίτητο· δεν είναι πλέον απλώς θέμα υγιεινής αλλά και επιτακτική ανάγκη. Άνθρωποι, εργοστάσια και ζώα παράγουν απορρίμματα και απόβλητα καθημερινά, επομένως πρόκειται για ένα πρόβλημα στου οποίου τη λύση καλούμαστε να συμβάλουμε.

Για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τους πέντε τύπους απορριμμάτων ώστε να ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τον καθέναν από αυτούς.

1. Υγρά απορρίμματα

Με τον όρο υγρά απόβλητα αναφερόμαστε σε όλα τα λίπη, λάδια, λάσπες, νερό πλύσης, απόβλητα απορρυπαντικών και βρώμικα νερά που χρειάζονται πέταμα. Είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη για το περιβάλλον μας και βρίσκονται σε βιομηχανίες καθώς και σε νοικοκυριά.

Πώς απομακρύνονται τα υγρά απορρίμματα;

Δεν χρειάζεται να πετάμε τα πάντα. Για παράδειγμα, τα οργανικά απόβλητα κομποστοποιούνται και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λιπασμάτων,. Μπορείτε να μαζέψετε το μαγειρικό λάδι που έχετε σκοπό να πετάξετε και να το δώσετε εδώ. https://www.revive.gr/

2. Στερεά απορρίμματα

Στερεά απόβλητα είναι τυχόν σκουπίδια, λάσπη και απορρίμματα που βρίσκονται σε βιομηχανικές και εμπορικές τοποθεσίες. Εμείς οι κοινοί θνητοί μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτά;

Στα πλαστικά απορρίμματα: Πρόκειται για κάθε δοχείο, βάζο, μπουκάλι και σακούλα που βρίσκεται σε εταιρείες και σπίτια. Τα πλαστικά είναι μη βιοδιασπώμενα και τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Μην αναμιγνύετε πλαστικά σκουπίδια με κανονικά. Αντίθετα, ξεχωρίστε τα πριν τα πετάξετε σε διαφορετικές σακούλες.

Στα σκουπίδια από χαρτί: Όλες τις εφημερίδες, τα υλικά συσκευασίας, τα χαρτόνια και άλλα προϊόντα χαρτιού. Το χαρτί είναι ανακυκλώσιμο, ωστόσο πρέπει να μπει στον ειδικό κίτρινο κάδο.

3. Οργανικά απορρίμματα

Με τον όρο οργανικά απορρίμματα αναφερόμαστε σε σάπια απορρίμματα κρέατος, κήπου και τροφίμων. Αυτού του είδους τα σκουπίδια βρίσκονται συνήθως στα σπίτια. Με τον καιρό αποσυντίθενται και μετατρέπονται σε κοπριά από μόνα τους. Αλλά προσοχή: δεν πρέπει να τα πετάτε οπουδήποτε.

Κατά την αποσύνθεση, τα οργανικά απορρίμματα παράγουν μεθάνιο, επομένως, δεν πρέπει να πετιούνται μαζί με τα κανονικά. Αντ' αυτού, μαζέψτε τα και πετάξτε τα στον καφέ κάδο, όπου υπάρχει.

4. Ανακυκλώσιμα απορρίμματα

Όλα τα απορριπτόμενα αντικείμενα όπως μέταλλα, έπιπλα, οργανικά απόβλητα που μπορούν να ανακυκλωθούν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι όλα τα αντικείμενα ανακυκλώσιμα, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν πετάτε πράγματα στον κάδο ανακύκλωσης. Εάν δεν είστε σίγουροι αν ένα αντικείμενο είναι ανακυκλώσιμο ή όχι, τότε ελέγξτε τη συσκευασία του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

5. Επικίνδυνα απορρίμματα

Τα επικίνδυνα απόβλητα περιλαμβάνουν εύφλεκτα, διαβρωτικά, τοξικά και αντιδραστικά υλικά. Με λίγα λόγια, είναι απόβλητα που αποτελούν σημαντική ή δυνητική απειλή για το περιβάλλον μας.

Τρόποι διάθεσης επικίνδυνων απορριμμάτων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε τα επικίνδυνα απόβλητα. Όχι ακριβώς εμείς, οι βιομηχανίες. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι είναι να βάζουμε τις μπαταρίες στον ανάλογο κάδο, όπως και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τέτοιου είδους κάδοι συνήθως υπάρχουν σε καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών και κάποια σούπερ μάρκετ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v