Τι «ανακυκλώνουμε» και δεν ανακυκλώνεται;

Έχουμε καλές προθέσεις να ανακυκλώσουμε αντί να πετάξουμε στον κάδο τα σκουπίδια μας, αλλά οι προθέσεις από μόνες τους δεν κάνουν καλό στο περιβάλλον.
Τι «ανακυκλώνουμε» και δεν ανακυκλώνεται;
Πιστεύουμε ότι έχετε πολύ καλές προθέσεις. Βλέπετε τούτο τον άμοιρο πλανήτη σιγά-σιγά να «αρρωσταίνει» και θέλετε να βοηθήσετε. Σίγουρα, η ανακύκλωση είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση σχετικά με το ποιες συσκευασίες ή υλικά είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Ορισμένες φορές, δηλαδή, πετάμε στον μπλε κάδο αντικείμενα τα οποία πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να καταλήξουν στα σκουπίδια, και δυσκολεύουμε τη ζωή των εργαζομένων.

Αρχικά, καλό είναι να κοιτάτε τα σύμβολα που έχει από πίσω κάθε συσκευασία. Εδώ, θα βρείτε τη λίστα με το τι σημαίνει το καθένα.

Σε δεύτερη φάση, σας φτιάξαμε μία λίστα με αυτά τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται.

Λερωμένα κουτιά από πίτσα

Μπορεί να είναι χάρτινα και πλαστικά, αλλά δεν ανακυκλώνονται αφού είναι γεμάτα λίπη και υπολείμματα τροφών.

Κουτιά χυμών

Τα κουτιά των χυμών, γιατί η πλαστική επικάλυψη που έχουν τα καθιστά ακατάλληλα για ανακύκλωση

Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες

Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες αποσυντίθενται και δεν ανακυκλώνονται.

Μπαταρίες ανακύκλωσης

Οι μπαταρίες μίας χρήσης μπορούν να ανακυκλωθούν σε διάφορα σημεία, που έχουν μπει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών. Αλλά ποτέ σε κάδους ανακύκλωσης.

Αφρολέξ και φελιζόλ

Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και μπορεί να αναφλεγούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ανακύκλωσης. Επίσης δεν ανακυκλώνονται οι φυσαλίδες συσκευασίας.

Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί

Δεν πρέπει να ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα και μη χρησιμοποιημένο στους κάδους ανακύκλωσης. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται.

Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια

Παρόλο που τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

Καθημερινά αναλώσιμα 

Πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, σακουλάκια από τσιπς και κρουασάν. Είναι απλό, αν τα καλαμάκια ανακυκλώνονταν δεν θα υπήρχε λόγος να τα απαγορεύσουν.

Σπασμένα γυαλιά

Μακριά από τους κάδους της ανακύκλωσης πρέπει να κρατηθεί κάθε σπασμένο γυάλινο είδος. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι.

Κεραμικά

Τα κεραμικά δεν ανακυκλώνονται, αλλά σίγουρα επαναχρησιμοποιούνται.

Είδη πολυμέσων

CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρόλο που κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v