Body shaming έχουν υποστεί περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν υποστεί κοινωνικό στιγματισμό για το βάρος τους.
Body shaming έχουν υποστεί περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν θέση για το κοινωνικό θέμα του body shaming αφού μοιράζονται συχνά σχετικές προσωπικές τους εμπειρίες. Η φίλη μας η Κέιτ Γουίνσλετ τα είπε πολύ ωραία επί του θέματος

Αυτές τις μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα Κέντρου Διατροφικής Πολιτικής και Παχυσαρκίας Rudd του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Οι ερευνητές του Κέντρου συγκέντρωσαν στοιχεία περίπου 14.000 ανθρώπων σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία και προχώρησαν στην ανάλυση τους. Ακολούθησαν δύο σχετικές δημοσιεύσεις τους στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity, οι οποίες κατέδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν υποστεί body shaming (κοινωνικό στιγματισμό για το βάρος τους).

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που εσωτερικεύουν το στίγμα και ενοχοποιούν τον εαυτό τους για τα κιλά τους είναι πιθανότερο να αποφύγουν τα συχνά τσεκ-απ και άλλες ιατρικές εξετάσεις, ενώ τυγχάνουν και λιγότερου σεβασμού από τους γιατρούς.

Παράλληλα προέκυψαν τα εξής συμπεράσμαται:

- Τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι σε κάθε χώρα (το 56% έως 61%) ανέφεραν πως έχουν βιώσει στίγμα για το βάρος τους.

- Υψηλά ποσοστά σε όλες τις χώρες βίωσαν στίγμα από μέλη των οικογενειών τους (76% - 88%), συμμαθητές τους (72% - 81%), γιατρούς (63% - 74%), συναδέλφους (54% - 62%) και φίλους τους (49% - 66%).

- Σε όλες τις χώρες οι εμπειρίες στιγματισμού ήταν συχνότερες στην παιδική και εφηβική ηλικία, όταν και προκάλεσαν μεγαλύτερο στρες.

- Και στις έξι χώρες όσοι νιώθουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτο-ενοχοποίησης για το βάρος τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να λαμβάνουν χαμηλότερης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες λόγω αποφυγής των γιατρών.

«Παρά τις δεκαετίες στιγματισμού του βάρους, απουσιάζει μία διεθνής συγκριτική έρευνα. Ο χρόνος έχει ωριμάσει προ πολλού για να αναγνωρίσουμε το στίγμα ως μία νομιμοποιημένη κοινωνική αδικία και ως ζήτημα δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ρεμπέκα Πουλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Rudd.

 «Το γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειας είναι τόσο συχνή πηγή στιγματισμού για το βάρος σε τόσες χώρες δείχνει ότι υπάρχει συλλογική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον», υπογράμμισε η Πουλ. «Επίσης, τα ευρήματα μάς παρέχουν βάσιμο λόγο για να ενισχυθούν οι διεθνείς προσπάθειες να μειωθούν οι μεροληψίες για το βάρος, τις οποίες έχουν οι επαγγελματίες της υγείας. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο να εγκαθιδρύσουμε μία ιατρική κουλτούρα ελεύθερη από το στίγμα του βάρους», κατέληξε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v