Λινού: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ εξήγησε γιατί πρέπει να εμβολιαστούν και στην Ελλάδα τα παιδιά από 12 έως 18 ετών.
Λινού: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά
«Δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 18 ετών.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με όλα τα υπόλοιπα, απαραίτητα εμβόλια, ο οποίος λόγω της πανδημίας έχει μείνει πίσω.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η κ. Λινού ανέφερε πως η κατάσταση είναι πιο ήπια, η πανδημία όμως εξακολουθεί να είναι εδώ, καθώς πεθαίνουν από κορωνοϊό στην Ελλάδα περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τον μήνα.

Καθησυχαστικό στοιχείο για την μετέπειτα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι, ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρίσκεται διαρκώς κάτω από το 4%.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά από 12 έως 18 ετών. Παρ’ όλα αυτά, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Γερμανία και η Πολωνία αποφάσισαν να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι –και συγκεκριμένα τον Ιούνιο– τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Δύο από τους βασικούς παράγοντες που προβληματίζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, είναι η μέχρι τώρα ανεπάρκεια εμβολίων ακόμα και για τους ενήλικες, και το γεγονός ότι οι μελέτες σε παιδιά της Pfizer και της Moderna είναι μεν ενθαρρυντικές, βρίσκονται δε ακόμα σε αρχικό στάδιο. Επιπλέον, ξέρουμε πως τα παιδιά νοσούν ούτως ή άλλως ελαφρύτερα ή και εντελώς ασυμπτωματικά από τον κορωνοϊό, οπότε ο εμβολιασμός τους θα ωφελήσει περισσότερο τους ενήλικες και όχι τα ίδια τα παιδιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v