10 καλά πράγματα που συνέβησαν μέσα στο 2021

Κουράστηκες με τις κακές ειδήσεις; Δεν αντέχεις άλλες δύο κρίσιμες εβδομάδες; Σου φτιάξαμε μια λίστα που θα σε κάνει να χαμογελάσεις.
10 καλά πράγματα που συνέβησαν μέσα στο 2021
Μην κοιτάς που καταλαμβάνουν πιο πολύ χώρο, και κάνουν πιο πολλή φασαρία: Οι κακές ειδήσεις δεν είναι ό,τι έχει απομείνει στον κόσμο που ζούμε. Συμβαίνουν και καλά πράγματα, άλλα τόσο δα μικρά και άλλα τεράστια. Απλώς, μερικές φορές, χρειάζεται να ψάξεις για να τα βρεις. Ή να σου τα συγκεντρώσει κάποιος σε μια λίστα, για να τα δεις μαζεμένα όλα μαζί και να χαμογελάσεις. Ορίστε λοιπόν δέκα καλά πράγματα που συνέβησαν τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς-σήκουελ του 2020.

Προσεδαφιστήκαμε στον Άρη –κι αν δεν έχεις ιδέα γιατί είναι σημαντικό αυτό, το εξηγεί ωραία αυτή η ομιλία από το TED, μεταφρασμένη στα ελληνικά. 

Το κίνημα #metoo άργησε αλλά ήρθε στην Ελλάδα, και θα κάνει και τη δική μας κοινωνία καλύτερη –βλέπε λιγότερο βουτηγμένη στον σεξισμό και την σεξουαλική εκμετάλλευση. Αφού πρώτα τα σαρώσει όλα.

Δεν έχουμε πια έναν ανοιχτά ρατσιστή άνθρωπο στην θέση αυτού που στα 90s λέγαμε «πλανητάρχη».

Βλέπουμε πια καθαρά το φως στο τούνελ της πανδημίας, των λοκντάουν, της κοινωνικής απομόνωσης και όλων των καταστροφών που έφερε μαζί του το 2020.

Ζούμε σε έναν καθαρότερο πλανήτη. Και αν αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2020 το περάσαμε στα σπίτια μας, είναι σίγουρα μια υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα για το περιβάλλον, αρκεί να πάρουμε κάποια μέτρα.

Οι ισορροπίες αλλάζουν. Από το ότι οι 3 από τις 5 σκηνοθέτριες που προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα φέτος ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού γυναίκες, μέχρι το ότι κοντοστέκεσαι πια ένα λεπτό πριν γράψεις δημόσια κάτι που αφορά όλους τους ανθρώπους στο αρσενικό γένος (π.χ. «καθένας παλεύει τους δαίμονές του») η συμπερίληψη δεν είναι πλέον μια ελιτίστικη κουβέντα για κάτι γραφικές. Είναι κάτι που μας αφορά όλες και όλους.

Το Facebook συμβιβάστηκε στην κόντρα με την αυστραλιανή κυβέρνηση. Αν είχε νικήσει (όπως φαινόταν στην αρχή) θα ήταν τρομακτικό. Αν δεν παρακολούθησες την ιστορία, περίληψη εδώ

Ο μουσικός τρομονόμος τροποποιήθηκε, μετά τις διαμαρτυρίες καλλιτεχνών και κοινωνίας, και το επίμαχο άρθρο 8 που έλεγε πως «Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος» αποσύρθηκε.

Κόσμος στη Μυτιλήνη ζήτησε να ρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να πάρουν τους πρόσφυγες σπίτια τους, απομακρύνοντάς τους από το Καρά Τεπέ και τις άθλιες συνθήκες του. 

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εισηγήθηκε στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ την κατάπαυση του πυρός σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ενάντια στον κορωνοϊό, και μας έκανε να χαμογελάσουμε θυμίζοντάς μας την ολυμπιακή εκεχειρία. Γιατί κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v