Απλές συμβουλές για να γίνεις καλύτερος/η στο μαγείρεμα

Οι καλές μαγειρικές απαιτούν και την κατάλληλη βάση. Δες πώς θα βάλεις τα σωστά θεμέλια για το μαγείρεμα.
Απλές συμβουλές για να γίνεις καλύτερος/η στο μαγείρεμα

Τα βίντεο μαγειρικής έχουν γίνει φίλοι σου και η κουζίνα μοιάζει με δεύτερο σπίτι σου. Αγαπάς το μαγείρεμα και θες μέρα με τη μέρα να γίνεις καλύτερος.

Όπως και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, τα κατάλληλα θεμέλια μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ζητήσαμε από τον chef Fahd Kassem των Guerilla Chef να μας πει ποια είναι αυτά τα θεμέλια και πώς θα τα ενσωματώσεις στις μαγειρικές σου για να φτάσεις κάποια στιγμή ψηλά.

Καθαριότητα

Είναι μισή αρχοντιά, γενικά, αλλά και κάτι παραπάνω για όσους ασχολούνται με το μαγείρεμα. Πάντα έχουμε την κουζίνα μας καθαρή, πλένουμε αμέσως τον εξοπλισμό μας, κρατάμε τις επιφάνειες μας καθαρές, μένουμε και οι ίδιοι καθαροί.

 

Οργάνωση

Οι Γάλλοι το λένε «mise en place» ήτοι όλα στη  θέση τους. Γνωρίζουμε από πριν τι θέλουμε να μαγειρέψουμε, κάνουμε εγκαίρως την απαραίτητη προετοιμασία (κοψίματα, σάλτσες, ξεφλουδίσματα κτλ.) έτσι ώστε την ώρα του μαγειρέματος να αφοσιωθούμε εξ’ ολοκλήρου σε αυτό. Κανένας σωστός μάγειρας δεν έχει χρόνο για φύρα και σπατάλη.

Υγιεινή

Μαθαίνουμε τη σωστή διαχείριση των πρώτων υλών μας, ειδικά όταν μαγειρεύουμε ζωικά προϊόντα. Λόγου χάρη δεν ξεπαγώνουμε ποτέ κρέατα/πουλερικά στο νερό, αλλά έχουμε προβλέψει από την προηγούμενη ημέρα να τα αφήσουμε 24 ώρες  - ή μέχρι αν αποψυχθούν πλήρως – στο ψυγείο. Δεν κόβουμε ωμό κοτόπουλο στην ίδια επιφάνεια και με το ίδιο μαχαίρι με το οποίο θα διαχειριστούμε και άλλες πρώτες ύλες, χωρίς να το έχουμε πλύνει με άφθονο ζεστό νερό και να το έχουμε απολυμάνει με ξύδι.

Φαντασία

Ο πειραματισμός στην κουζίνα είναι απαραίτητος για να δώσει επιπλέον ενδιαφέρον στο μαγείρεμα αλλά και να μας εξελίξει. Μη φοβάστε λοιπόν, και πειραματιστείτε άφοβα με καινούργια υλικά, τεχνικές και συνταγές.

Πρώτες ύλες

Είναι το άλφα και το ωμέγα της μαγειρικής είτε σε ερασιτεχνικό είτε επαγγελματικό επίπεδο. Η σωστή επιλογή τους μπορεί να απογειώσει τις μαγειρικές μας. Όσον αφορά φρούτα και λαχανικά, φροντίζουμε να είναι εποχιακά για να βγάλουν όλη την φρεσκάδα και τη γεύση τους στο πιάτο.

Μυρωδικά

Πέρα από τα αποξηραμένα του εμπορίου, τα μυρωδικά σε γλαστράκια στον παράθυρο της κουζίνας πέρα από όμορφο οπτικό και μυρωδικό αποτέλεσμα κάνουν τη διαφορά σε ένα πιάτο. Επιλέξτε βότανα και μυρωδικά όπως ο δυόσμος, ο μαϊντανός, o βασιλικός και το θυμάρι. Δείτε περισσότερα εδώ.

Σωστός εξοπλισμός

Ο καλός ο μάγειρας κρίνεται (και) από τα εργαλεία του. Ένας σωστός εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητα και ακριβός όμως. Επιλέγουμε προσεκτικά τα σκεύη έτσι ώστε να είναι χρηστικά και να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, τα τηγάνια με μεταλλικά χερούλια μπορούν να μπουν και στον φούρνο, ενώ ένα ραβδομπλέντερ γλιτώνει κόπο και χρόνο για σούπες, κρέμες και κάποιων ειδών κοπές.

Και το σημαντικότερο όλων: Μουσική!

Πάντα να βάζετε δυνατά μουσική όταν μαγειρεύετε. Οι επιδράσεις της στην κουζίνα είναι… μαγικές.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v