Τα καλύτερα μυρωδικά για να φυτέψεις στην κουζίνα σου

Από το περβάζι κατευθείαν στο φαγητό, αυτά τα φρέσκα μυρωδικά διεκδικούν μια θέση στην κουζίνα σου.
Τα καλύτερα μυρωδικά για να φυτέψεις στην κουζίνα σου

Από το γλαστράκι στο περβάζι σε συνταγές με κρέας ή ψάρι, σε δροσερές σαλάτες και σε ένα σωρό μαγειρευτά φαγητά. Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξεις έναν μίνι… βοτανόκηπο στο παράθυρο της κουζίνας σου;

Βασιλικός

Basil

Κοντά του ποτίζεται και η γλάστρα, όμως πέρα από αυτό ο μυρωδάτος βασιλικός είναι ο καλύτερος γευστικός φίλος στις σάλτσες ντομάτας, μπαίνει στο τέλος σε διάφορα φαγητά (ζυμαρικά, ριζότι κ.α.) και απογειώνει σαλάτες και φρουτοσαλάτες. Του αρέσει ο ήλιος και το νερό και ανθίζει όλο το καλοκαίρι.

Θυμάρι

thyme_5Div6203

Με την έντονη, πικάντικη γεύση του παντρεύεται αρμονικά με ψάρια, κρέατα, σαλάτες και μαγειρευτά, ενώ του αρέσει να κάνει παρέα με τα εσπεριδοειδή. Αντέχει στο κρύο και στην σκιά, αγαπά τον ήλιο όμως δεν πολυθέλει την υγρασία. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα άνθη του στο φαγητό, γιατί πικρίζουν.

Δυόσμος

mentha spicata

Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος φέρνουμε στις αισθήσεις μας το χαρακτηριστικό του άρωμα και γεύση. Άκρως καλοκαιρινός, ο δυόσμος ταιριάζει υπέροχα σε κεφτεδάκια, φασολάκια, κρύα ντιπς με βάση το γιαούρτι, σε φρουτοσαλάτες και φυσικά σε κοκτέιλ – π.χ. μοχίτο. Αγαπά τον ήλιο, και θέλει συχνό πότισμα.

Μαϊντανός

parsley

Ταιριάζει παντού και βρίσκεται σε πολλά πιάτα αλλά και τηλεπαράθυρα. Προτιμά τις ημισκιερές θέσεις, αφού δεν αντέχει την πολλή ζέστη και μπορεί να μπει ψιλοκομμένος σε ζωμούς, ως διακοσμητικός σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα… παντού. Τα κοτσάνια του χρησιμοποιούνται στην αρχή του μαγειρέματος.

Ρίγανη

Oregano

Η βασίλισσα τις μεσογειακής κουζίνας είναι ανθεκτική στον ήλιο, με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και δίνει το χαρακτηριστικό της άρωμα σε λαδερά φαγητά, φούρνου, ψητά σχάρας και σούβλας, σαλάτες και μαρινάδες, όπως η κλασική λεμόνι, μουστάρδα και ρίγανη για τις ψητές πατάτες. Μπορείτε να την προσθέσετε στο ελαιόλαδο για να του δώσετε έξτρα γεύση.

Δεντρολίβανο

Rosemary

Η δυνατή μυρωδιά του ταιριάζει πολύ με αρνάκι και χοιρινό, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με σκόρδο, ενώ ταιριάζει ωραιότατα με μεγάλα ψάρια, πατάτες, καρότα και σέλινο. Μπαίνει επίσης σε σάλτσες για να συνοδεύσει σαλάτες με καπνιστά τυριά. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και απαιτεί λίγο πότισμα.

Αρμπαρόριζα



Γνωστό κοκτεϊλάδικο στο Παγκράτι αλλά και ιδανικός γευστικός σύντροφος στο χοιρινό, σάτλσες για γλυκά και γλυκά του κουταλιού. Οι λεμονάτες νότες της ταιριάζουν και σε σάλτσα για το αρνάκι, ενώ χρειάζεται κανονικό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού. Αγαπά τον ήλιο, αλλά τα πάει εξίσου καλά και σε σκιερά σημεία. Βολικότατη.

Σχοινόπρασο

Chives

Ο διακριτικός συγγενής του κρεμμυδιού, πρωταγωνιστεί στην κινέζικη κουζίνα, αρωματίζει βινεγκρέτ σάλτσες, και ταιριάζει με λευκά τυριά, κοτόπουλο, σάλτσες, ψάρια αλλά και πίτες. Είναι  επίσης ωραιότατη γαρνιτούρα. Θέλει μια ημισκιερή θέση και καλό πότισμα και δεν ενοχλείται ιδιαίτερα απ’ το κρύο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v