5 ιδέες για φθινοπωρινά city breaks στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ναύπλιο, Τρίκαλα, Καστοριά. Οι ωραιότερες ελληνικές πόλεις ντύνονται στα φθινοπωρινά και μας καλούν για οικονομικά city breaks.
5 ιδέες για φθινοπωρινά city breaks στην Ελλάδα

του Γιώργου Κόκουβα

Τσιμπούσια και αστικές βόλτες στην Θεσσαλονίκη. Βόλτες στη λίμνη της Καστοριάς και των Ιωαννίνων. Ρομαντζάδα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και περίπατοι στο φθινοπωρινό σκηνικό του ποταμού των Τρικάλων. Από τη Μακεδονία και την Ήπειρο ως τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, βρίσκουμε αφορμές για μικρές αλλά απολαυστικές φθινοπωρινές αποδράσεις σε πέντε από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη

Τι θα κάνετε: Θα βολτάρετε στα αναγεννημένα Λαδάδικα, τη Νέα Παραλία και την νοσταλγική Άνω Πόλη με την «χωριάτικη» ατμόσφαιρα και τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Θα φτάσετε ως τα Κάστρα για ουζάκι και πάλι πίσω στους πεζοδρόμους του κέντρου για καφέ και shopping therapy. Θα επισκεφθείτε κάποιο από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης με την γοητευτική βυζαντινή αύρα. Και θα εκμεταλλευτείτε τις φοβερές τιμές της Θεσσαλονίκης, πιάνοντας τραπέζι σε κάποιο από τα συγκλονιστικά μεζεδοπωλεία, τις γωνιές με street food, τα μπουγατσατζίδικα και τα στέκια του κέντρου.  
Πού θα μείνετε: Στο φιλικό και όμορφο hostel της Άνω Πόλης «Little Big House» για οικονομικότατη διαμονή, αν συμβιβάζεστε με κρεβάτι σε κοινό δωμάτιο (από 18€ ανά διανυκτέρευση). Εξίσου οικονομικές επιλογές, το Ξενοδοχείο Πέλλα κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους προσφέρει λιτά, αξιοπρεπή δίκλινα δωμάτια από 46€ και το Telioni Hotel στη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου μοντέρνα, άνετα δίκλινα δωμάτια από 50€.  
Διαβάστε περισσότερα: Τα 10 ωραιότερα μέρη στη Θεσσαλονίκη  

Τρίκαλα

Τι θα κάνετε: Θα χορτάσετε ποδηλατάδες στην πλέον κατάλληλη πόλη για το πετάλι. Θα βολτάρετε στο Φρούριο στον λόφο του Προφήτη Ηλία, στο Βαρούσι με τα όμορφα αρχοντικά στους πλακόστρωτους δρόμους του, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Τρίκκης και φυσικά στις όχθες του ποταμού της πόλης, με το πιο αυθεντικά φθινοπωρινό σκηνικό που θα συναντήσετε στη Θεσσαλία, γεμάτο χρυσοκίτρινα φύλλα, ρομαντικές γωνιές και γέφυρες πάνω από το κελαρυστό νερό. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να ανεβείτε στο πρωτοποριακό μίνι-λεωφορείο χωρίς οδηγό που κυκλοφορεί στην πόλη και περνά από οκτώ στάσεις κοντά στα αξιοθέατα του κέντρου, μια παγκόσμια καινοτομία που έχει τραβήξει τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας στα Τρίκαλα.
Πού θα μείνετε: Στα λιτά, αλλά μοντέρνα δωμάτια του Hostel Meteora στο κέντρο των Τρικάλων, από 35€ ανά διανυκτέρευση. Στα άνετα, κλασικά δωμάτια του Ξενοδοχείου Αχίλλειον στην καρδιά της πόλης με θέα στο ποτάμι, από 55€ για το δίκλινο. Στα προσεγμένα δωμάτια του Hotel Ntina, επίσης στο κέντρο της πόλης, από 60€ ανά διανυκτέρευση.  
Διαβάστε περισσότερα: Τρίκαλα – «Πόλη» στην καρδιά της ελληνικής φύσης  

Ναύπλιο

Τι θα κάνετε: (Δεν) θα χορτάσετε ρομαντικούς περιπάτους στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, μίας από τις πιο όμορφες – αν όχι η ομορφότερη – της Ελλάδας. Περπατώντας ανάμεσα σε νοσταλγικά όσο και ιστορικά κτίρια και γραφικά μπαλκονάκια, café και μικρομάγαζα, θα βρεθείτε στη θάλασσα, εκεί όπου θα μπείτε στον πειρασμό να επισκεφθείτε το Μπούρτζι στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων για θέα από τις πολεμίστρες. Από την άλλη, θα βρεθείτε μπροστά στην πρόκληση του Παλαμηδίου με τα 999 σκαλοπάτια. Αν θέλετε κάτι λιγότερο απαιτητικό, θα αρκεστείτε στο εξαιρετικό φαγητό στα ταβερνάκια της πόλης ή σε μια επίσκεψη στο μοναδικό στο είδος του Μουσείο Κομπολογιού.
Πού θα μείνετε: Στα super low budget του Ξενοδοχείου Βασίλης με τα λιτά δωμάτια μέσα στη φύση, σε ένα λόφο της πόλης, από 32€ για το δίκλινο. Στον παραδοσιακό ξενώνα Άρωμα στην παλιά πόλη με δωμάτια από 39€. Στα μοντέρνα, design δωμάτια του Anemos Rooms λίγα λεπτά από την παλιά πόλη, από 40€.  
Διαβάστε περισσότερα: Ναύπλιο – Η πιο όμορφη Ιστορία  

Ιωάννινα

Τι θα κάνετε: Θα πάρετε βαθιά γεύση από φθινόπωρο κάνοντας περιπάτους στις όχθες της λίμνης. Θα επισκεθφείτε το Μουσείο του Αλή Πασά πάνω στο νησάκι της Παμβωτίδας. Θα ανέβετε στο επιβλητικό Κάστρο της Πόλης και θα εξερευνήσετε το (ηλικίας… ενάμιση εκατομμυρίου ετών) Σπήλαιο του Περάματος λίγο έξω από τα Ιωάννινα. Πίσω στην πόλη, θα απολαύσετε ηπειρώτικη κουζίνα στα ταβερνάκια της πόλης ή της παραλίμνιας περαντζάδας και καφεδάκι στις ολοζώντανες φοιτητοπιάτσες της.
Πού θα μείνετε: Στα ζεστά, φιλόξενα δωμάτια της Κυρα-Βασιλικής, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη λίμνη, από 29€ για το δίκλινο. Στα απλά, μοντέρνα δωμάτια του Φώτη, σε μια ήσυχη περιοχή λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, από 30€. Στο Κεντρικόν, με τα παραδοσιακά δωμάτια στην καρδιά των Ιωαννίνων, από 45€ για το δίκλινο.  
Διαβάστε περισσότερα: Ιωάννινα: 15 μυστικά της λίμνης  

Καστοριά

Τι θα κάνετε: Θα ξεκινήσετε με τα… SOS. Θα κάνετε την διαδρομή της γυρολιμνιάς, δηλαδή τον γύρο της λίμνης Ορεστιάδας με τα πλατάνια, τα κρυμμένα σπήλαια και τις νοσταλγικές γειτονιές με τα αρχοντικά στις όχθες της. Θα τριγυρίσετε στην γοητευτική γειτονιά του Ντολτσού και θα ανηφορίσετε για καφεδάκι και θέα στον λόφο του Προφήτη Ηλία, με το πάρκο των παγωνιών και την ιστορική Μονή στην κορυφή του. Για ποτό και φαγητό, θα επιστρέψετε στις όχθες, αφού στην «νότια» και στην «βόρεια παραλία» συγκεντρώνονται τα καλύτερα και τα πιο «ζωντανά» στέκια της Καστοριάς. Αν ο καιρός το επιτρέπει, θα πάρετε το τουριστικό πλοιάριο για μια βόλτα στα «ανοιχτά» της λίμνης, ανάμεσα στους κύκνους και τις ομορφιές των γαλήνιων νερών.
Πού θα μείνετε: Στο low budget Anastassiou Hotel στην είσοδο της πόλης, τα άνετα δίκλινα του οποίου στοιχίζουν από 35€. Στα δωμάτια του ξενοδοχείου Καστοριά ακριβώς δίπλα στη λίμνη, από 45€. Και στα άνετα, μοντέρνα δωμάτια του ξενοδοχείου Άνεσις, στην καρδιά της πόλης, από 48€.  
Διαβάστε περισσότερα: 10 πράγματα που πρέπει να δείτε στην Καστοριά  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v