4 ιδέες για φθινοπωρινές μονοήμερες κοντά στην Αθήνα

Από την Πεντέλη ως την Εύβοια και από τη Νεμέα ως την Πάρνηθα, ρίχνουμε φθινοπωρινές ιδέες για χορταστικές μονοήμερες αποδράσεις μια ανάσα από την Αθήνα.
4 ιδέες για φθινοπωρινές μονοήμερες κοντά στην Αθήνα
Δάση και καταρράκτες, καστανιές και αμπελώνες, αρχαίοι θησαυροί και γραφικά χωριουδάκια, λαχταριστά παϊδάκια και παραδοσιακά γλυκά. Απ’ όλα έχουν οι μονοήμερες του φθινοπώρου, ελάχιστα χιλιόμετρα από την Αθήνα, για να μην έχετε καμία δικαιολογία να καθίσετε στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου.

Τατόι: Παλάτια και… κοψίδια

Μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, ένα καταπράσινο κτήμα και σαράντα ιστορικά κτίρια μας περιμένουν για μια ωραία σαββατιάτικη ή κυριακάτικη βόλτα στα πρώην βασιλικά λημέρια. Εδώ, στην τεράστια έκταση της Δεκέλειας, από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου μπορείτε να ανακαλύψετε κρυμμένα μονοπάτια με δέντρα που αρχίζουν να παίρνουν τα φθινοπωρινά τους χρώματα, να παρακολουθήσετε ξεναγήσεις του Σωματείου Φίλων του Κτήματος, να κάνετε ποδήλατο, να καθίσετε με τα παιδιά για πικνίκ όσο ο καιρός είναι καλός και να ακολουθήσετε την όμορφη διαδρομή μέχρι την τεχνητή λίμνη Κιθάρα με την φοβερή θέα στην Αττική. Περισσότερα για το Κτήμα θα βρείτε εδώ και την δική μας φωτο-ξενάγηση εδώ. Φυσικά, από μια μίνι-εξόρμηση δεν μπορεί να λείπει το φαγητό: Μόλις 10 λεπτά μακριά, τρώμε… βασιλικά στου Λάμπρου, στο Κατσιμίδι, που ψήνει φοβερά παϊδάκια με σπιτικές τηγανητές πατάτες και τζατζίκια-βόμβα, που θα λύγιζαν και μοναρχίες (περί τα 20€ κατ’ άτομο).

Εύβοια: Στους καστανιώνες της Δίρφης

Λιγότερο από μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, θα βρεθείτε στους πρόποδες της Δίρφης, του επιβλητικού βουνού στην καρδιά της Εύβοιας, από όπου θα ατενίσετε από τη μία το Αιγαίο και από την άλλη τα όρη της Στερεάς Ελλάδας. Πρώτη στάση, στον γραφικό οικισμό της Στενής, με τα τρεχούμενα νερά, την πλακόστρωτη πλατεία, τα πλατάνια και το καστανόδασος σε απόσταση αναπνοής. Θα περπατήσετε στα δασικά μονοπάτια, θα φτάσετε στο Ορειβατικό Καταφύγιο (8 χιλιόμετρα από τη Στενή) και αν έχετε αντοχές, θα ακολουθήσετε τις ορειβατικές διαδρομές που ξεκινούν από εκεί για να «χαθείτε» στην φθινοπωρινή γοητεία του βουνού. Για φαγητό θα επιστρέψετε στην Στενή, και θα δοκιμάσετε φοβερό αρνάκι στη λαδόκολλα στον Κισσό, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Στην πλατεία της Άνω Στενής θα καθίσετε στο Καφεγλυκοπωλείο 1743 για να δοκιμάσετε το φημισμένο αυθεντικό μπισκοτόγλυκό του. Και παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, θα σταματήσετε στην Χαλκίδα για απογευματινό καφεδάκι με φόντο τα νερά του Ευρίπου, που κινούνται συνεχώς στον πορθμό του, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό παλιρροιακό φαινόμενο.

Βορειανατολική Αττική: Καταρράκτες και ελάφια

Μπορεί μια αστική μονοήμερη να αποδειχθεί… άγρια; Κι όμως, στην βορειανατολική Αττική, γίνεται. Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον με περισσότερα από 350 διαφορετικά είδη ζώων από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Οι κροκόδειλοι συναντούν τις βίδρες, και τα μαϊμουδάκια τα γλυκύτατα δελφίνια, σε μια περιήγηση που θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες. Σημειώστε ότι τα παιδιά θα το λατρέψουν, καθώς πέρα από τα ζώα, μπορούν να εκτονωθούν και στους ειδικούς χώρους, όπως το καρουζέλ ή η γωνιά με τα διαδραστικά παιχνίδια. Η είσοδος στοιχίζει 16€ για ενήλικες και 12€ για παιδιά, ενώ υπάρχουν και ειδικές οικογενειακές προσφορές. Συνεχίστε τη μέρα σας στο γειτονικό McArthur Glen για τα ψώνια σας, αλλά κυρίως για να ανακτήσετε δυνάμεις με ένα οικογενειακό μεσημεριανό γεύμα στο Palmie Bistro ή στο MeatMe αν προτιμάτε τα ψητά. Προμηθευτείτε, τέλος, λαχταριστά γλυκά από τη Despina και ξεκινήστε για την τελευταία στάση της μονοήμερης, στο Ντράφι. Ένα τέταρτο οδήγησης μακριά, στους πρόποδες της Πεντέλης, κρύβεται άλλο ένα «άγριο» μυστικό της περιοχής, ο καταρράκτης της Πεντέλης με τα νερά που πέφτουν από ύψος οκτώ μέτρων, σε ένα όμορφο σκηνικό, ό,τι πρέπει για να κλείσετε τη μέρα σας με γεύση από φύση προτού επιστρέψετε στο κλεινόν άστυ. Οδηγίες για να τον βρείτε θα δείτε σε αυτό εδώ το video ή σε χάρτη, εδώ

Νεμέα: Σαν το παλιό καλό κρασί

Απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα, αλλά αξίζει κάθε δράμι βενζίνης, καθώς θα βρεθείτε στον μεγαλύτερο αμπελώνα της χώρας, εκεί όπου δεκάδες οινοποιεία φροντίζουν αυτή την εποχή για το κρασί μας το επιούσιο. Αλλά δεν είναι μόνο οι τανίνες του αγιωργίτικου που θα μας φέρουν ως εδώ: Είναι η αρχαία Νεμέα με το αρχαιολογικό μουσείο και τον ναό του Δία που έχουν να μας διηγηθούν πανάρχαιους μύθους και ηράκλειους άθλους, είναι το Μυκυναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών που θα μας ξεναγήσει στον μυκηναϊκό πολιτισμό. Όσο για το οινικό κομμάτι της εκδρομής, θα το αφήσουμε στους «γκουρού» του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, και σε κάποιο από τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, όπως αυτά της Σεμέλης ή του κτήματος Παλυβού. Σημειώστε ότι την Κυριακή 18/10 διοργανώνεται ο 7ος Ποδηλατικός Γύρος Οινοποιείων Νεμέας, για να γνωρίσετε τους δρόμους του κρασιού κάνοντας πετάλι. Προτού πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, θα χορτάσετε με… κρασάτες παραδοσιακές συνταγές στο εστιατόριο της Σεμέλης ή στην ταβέρνα της Κυρ-Αθηνάς στη νέα πόλη της Νεμέας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v