10 ωραίες γωνιές γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Δέκα αγαπημένα στέκια για καφέ, ποτό και φαγητό γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για τα διαλείμματά μας από το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
10 ωραίες γωνιές γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

του Γιώργου Κόκουβα

Κάθε Νοέμβριο, το κέντρο της Θεσσαλονίκης ζει και αναπνέει σε ρυθμούς κινηματογραφικούς. Ένα συγκεκριμένο κομμάτι του κέντρου, μάλιστα, έχει την τιμητική του: Το λιμάνι της πόλης, στις αποθήκες του οποίου φιλοξενούνται οι προβολές και οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που κλείνει φέτος τα 56 του χρόνια.

Ταινίες, συζητήσεις, συνεντεύξεις, πάρτι, βόλτες στο πλακόστρωτο του λιμανιού και επισκέπτες από όλο τον κόσμο είναι το σκηνικό που θα συναντάμε και φέτος καθημερινά από τις 6 ως τις 15 Νοεμβρίου. Και μεταξύ όλων αυτών, θα βρούμε τον χρόνο να αράξουμε με (παλιούς και ολοκαίνουριους) φίλους για καφέ ή τσιμπολόγημα στη γύρω περιοχή για να συζητήσουμε περί ανέμων, υδάτων και σινεμά. Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώνουμε δέκα αγαπημένα στέκια γύρω από το λιμάνι, που θα γίνουν τα καταφύγιά μας αυτόν τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Αποθήκη Γ
Το σημείο «μηδέν» του δεκαημέρου, η Αποθήκη Γ’ του λιμανιού δεν είναι μόνο τα «κεντρικά» των δημοσιογραφικών παρουσιάσεων του φεστιβάλ, αλλά και το βασικότερο meeting point της πόλης αυτή την περίοδο. Στον πάνω όροφο, καθόμαστε από νωρίς για καφεδάκι στα τραπεζάκια και τους πάγκους, με θέα τον Θερμαϊκό ή τις οθόνες που παίζουν τρέιλερ των προβολών ή τις βαθμολογίες του κοινού στις ταινίες του διαγωνιστικού. Κάθε βράδυ, τα φώτα χαμηλώνουν, οι μουσικές ανεβαίνουν, οι χορηγοί κερνούν μπύρες και γνωστοί DJs ή συγκροτήματα της πόλης αναλαμβάνουν να στήσουν τα πιο γκράντε πάρτι του φθινοπώρου.

Kitchen Bar
Β' Αποθήκη Λιμανιού Θεσσαλονίκης, τηλ.: 231 050 2241

O all day χώρος του Kitchen Bar είναι ό,τι πιο βολικό υπάρχει στο λιμάνι, για όσους ψάχνουν έναν ζεστό χώρο για ζεστά ροφήματα, φαγητό ή σούπερ κοκτέιλ μια ανάσα από τις αίθουσες των προβολών. Ο ζεστός πάνω όροφος με το τζάκι ενδείκνυται για καφέ ή ζεστή σοκολάτα, ενώ στα τραπεζάκια του ατμοσφαιρικού κάτω πατώματος με την ανοιχτή κουζίνα, θα δοκιμάσετε φοβερό steak sandwich με black angus, μιλφέιγ λαχανικών, πικάντικη πίτσα, φαλάφελ, ριζότο, burgers και άλλες γεύσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Από τα κοκτέιλ, ξεχωρίζουμε τα ενδιαφέροντα Flower Gin με λικέρ μαρασκίνο και Coco Rum με λευκό ρούμι και πουρέ καρύδας. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Lena’s Bistro
Κατούνη 7, Λαδάδικα, τηλ: 2311249140

Από το λιμάνι περνάμε απέναντι, στα Λαδάδικα, και πιάνουμε ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια της Λένας, στο πιο μποέμ μπιστρό της γειτονιάς. Σε έναν χώρο που λειτουργούσε ως κουρείο, πλέον δοκιμάζουμε σπιτικές λεμονάδες και καλό κρασί, μαζί με μικρασιατικούς μεζέδες, χειροποίητα γλυκίσματα και ωραία κέικ, υπό τους ήχους τζαζ μελωδιών– ό,τι πρέπει για χαλαρή συζήτηση μετά από μια σινεφίλ ταινία.

Tapas Bar
Κατούνη 4, Λαδάδικα, τηλ: 231054777

Το αποκούμπι όσων πεινούν μετά από τις μεταμεσονύκτιες προβολές ή τις πρωινές ώρες, μιας και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, μιλά ισπανικά, βρίσκεται στην καρδιά των Λαδάδικων και έχει σκηνικό εντελώς… αλμοδοβαρικό. Στον ωραίο, έθνικ χώρο του Tapas Bar δοκιμάζουμε πρωινό με ισπανικές ομελέτες και καφέ, μεσημεριανό με σεβιλιάνικα burgers και tapas από 1€, το βράδυ η sangria ρέει άφθονη και τα ξημερώματα πίνουμε ισπανική μπύρα (από 1,50€) μαζί με ζυμαρικά και σούπες για να στρώσει το στομάχι. Καθημερινά, ως τις 20.00, ισχύει μενού με κυρίως πιάτο, σαλάτα ή tapas, επιδόρπιο και μπύρα ή κρασί στα 5,90€.

Paraty  
Πίνδου 8, Λαδάδικα, τηλ: 2310522403

Κομψό, πολύχρωμο και καλαίσθητο, το Paraty συνδυάζει την λατινοαμερικάνικη κουλτούρα με τη γαλλική φινέτσα και το βιομηχανικό design με τις ρετρό διακοσμητικές λεπτομέρειες. Εδώ θα καθίσετε για καφέ και σνακ από το πρωί και ωραία κοκτέιλ, εκλεκτό κρασί και θεματικά events ή dj sets το βράδυ.

Pax Homemade Burgers  
Καλαποθάκη & Βενιζέλου 8, τηλ: 2310221970

Συνδυασμός γρήγορου – αλλά όχι πρόχειρου – αμερικανικού φαγητού με έναν μοντέρνο, νεανικό χώρο, το Pax μεταξύ λιμανιού και πλατείας Αριστοτέλους μας σερβίρει στα τραπέζια με τους άνετους καναπέδες φοβερά burgers σε διάφορες εκδοχές: Tower με τραγανά onion rings και Cajun jam σε ψωμί μπριός, Truffle burger με κατσικίσιο τυρί, Mexican με τσίλι κον κάρνε και jalapenos, Breakfast burger με τσένταρ, μπέικον, τηγανητό αυγό και μαρμελάδα ντομάτας είναι μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα, ενώ δε λέμε όχι και στα τραγανά chicken strips ή στα μεγάλα curry chicken wrappers. Τα πιάτα κυμαίνονται στα 5-8€, ενώ κατά καιρούς «τρέχουν» διάφορες προσφορές – όπως τα δύο late night burgers που μαζί κοστίζουν 10,90€ κάθε βράδυ από 22.00 ως 2.00 και το burger menu με 4,90€, με την επίδειξη ενός εισιτηρίου κινηματογραφικής προβολής.

High School Pizza Bar
Λεωφόρου Νίκης 9, τηλ: 2310286161

Πρωτοπόρος της τάσης «πίτσα και κοκτέιλ» στην Θεσσαλονίκη, το High School της Θεσσαλονίκης μας στρώνει στα θρανία του όμορφου, μοντέρνου χώρου του στην παραλία, και σερβίρει ωραιότατες ιταλικές πίτσες, όπως η Farmer’s με μελιτζάνα και προσούτο και η Di Pollo με τομάτα, μοτσαρέλα, κοτόπουλο και μπέικον, μακαρονάδες όπως η «κρασάτη» Siciliana και οι πένες με το μπρόκολο, γλυκές απολαύσεις όπως η πίτσα με σοκολάτα, μπανάνα και μπισκότο ή ιταλικό cheesecake, και φυσικά, ωραιότατα, δροσιστικά κοκτέιλ. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

The Loco Bus  
Κομνηνών 3, τηλ: 2310224433

Το τρελό λεωφορείο της οδού Κομνηνών με τα vintage τραπεζάκια του απλωμένα στο πάτωμα-σκακιέρα τριγύρω του, ξεφουρνίζει σούπερ γεύσεις, από BLT σάντουιτς και πίτσες ή μακαρονάδες, μέχρι ριζότο, burgers, σπαλομπριζόλες, hot dogs και φρέσκο σολομό, με δημιουργικές πινελιές. Κάθε μεσημέρι, θα βρείτε μενού με 20€ για δύο άτομα (καθημερινές 14.00-18.00), ενώ τα βράδια θα απολαύσετε και κάποιο από τα κοκτέιλ όπως το Deep in the Woods με ανανά, blueberries, ρούμι, elderflower και λάιμ ή το Reanimated με μαύρο και λευκό ρούμι, γιαούρτι, μάνγκο, λάιμ, angostura bitters και passion fruit (στα 8€).

The Dubliner  
Κατούνη 16-18, τηλ: 2310517865

Η πιο φρέσκια άφιξη στη γειτονιά των Λαδάδικων έχει αέρα ιρλανδέζικο, και άφθονες δουβλινέζικες (και όχι μόνο) μπύρες. Στην Dubliner, θα καθίσετε στους μεγάλους ξύλινους πάγκους στην εσωτερική σάλα ή στις ξύλινες καρέκλες του πεζόδρομου και θα δοκιμάσετε cider, ζύθους και ουίσκι από την βορειοδυτική Ευρώπη, καθώς και τις αγαπημένες γεύσεις των αυθεντικών ιρλανδέζικων pub, όπως η Guinness pie, τα λουκάνικα με πουρέ και τα fish and chips. Η μπυραρία λειτουργεί από νωρίς το πρωί για ιρλανδέζικο πρωινό, ωραίες μουσικές και παιχνίδια στις πέντε μεγάλες οθόνες.

Butler  
Μητροπόλεως 42, τηλ: 2310281350

Μόλις άνοιξε τις πόρτες του, στον πάνω όροφο ενός κτιρίου στην καρδιά της πόλης και μας προτείνει βραδιές με καλό κρασί σε έναν κομψά διακοσμημένο χώρο που θα σας θυμίσει… Μιλάνο. Εδώ, θα καθίσετε από το πρωί για specialty coffees και ωραία χαρμάνια espresso, αλλά την ατμοσφαιρικότητα του χώρου θα την απολαύσετε τη νύχτα, όταν μεταμορφώνεται σε στιλάτο wine bar με ωραίες επιλογές από κρασιά αφρώδεις οίνους, καθώς και από κοκτέιλ (στα 9€), μπύρες και κονιάκ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v