Ιωάννινα: 15 μυστικά της λίμνης

Το in2life ταξιδεύει στην Ήπειρο, για να μάθει όλα τα μυστικά της πρωτεύουσάς της, από τους μύθους που κρύβουν η λίμνη και τα κάστρα της μέχρι τα σύγχρονα στέκια και τους γύρω προορισμούς. Είστε έτοιμοι… να νιώσετε «πασάδες»;
Ιωάννινα: 15 μυστικά της λίμνης
In2Ιωάννινα!
Ποια είναι τα δικά σας "καλύτερα" στα Ιωάννινα; Μοιραστείτε τα σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. Τι τρέχει κάθε εβδομάδα στα Γιάννενα; Ποια είναι τα καινούργια στέκια της πόλης; Πού μαγειρεύονται τα νοστιμότερα πιάτα;Τo in2life ψάχνει «μάτια» στα Ιωάννινα για να ανακαλύπτει συνεχώς τα καλύτερα. Θέλεις να γίνεις ο "ανταποκριτής" της πόλης σου και να ενημερώνεις όλη την κοινότητα των in2life fans για το τι συμβαίνει; Στείλε email με τα στοιχεία σου εδώ και δικτυώσου.


του Γιώργου Κόκουβα

Είναι απόγευμα, και περπατάτε δίπλα σε μια λίμνη, με soundtrack το θρόισμα των δέντρων και με θέα τον ήλιο να δύει στο βάθος. Υπάρχουν πολλές σύγχρονες πόλεις που μπορούν να σας προσφέρουν μια τέτοια πολυτέλεια; Για πολλές δεν ξέρουμε, σίγουρα πάντως, υπάρχουν τα Ιωάννινα.

Από τις βόλτες στο νησάκι της λίμνης και στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου μέχρι τα φοιτητικά στέκια, τους κοντινούς φυσιολατρικούς προορισμούς και τους μύθους των «στεναγμών», τα γιαννιώτικα μυστικά μας καλούν για εξερεύνηση στην πιο ζωντανή πόλη της Ηπείρου. Ξεκινάμε;

*Η λίμνη

Όπως είπαμε, η αξία ενός περιπάτου στην παραλίμνια περαντζάδα είναι ανεκτίμητη. Πολύ περισσότερο αν ο περίπατος αφορά δύο ζευγάρια πόδια και δύο πιασμένα μεταξύ τους χέρια. Κι ακόμη περισσότερο αν και οι δυο σας είστε καλοφαγάδες, οπότε τα ταβερνάκια με θέα τα νερά της Παμβωτίδας έχουν φτιαχτεί για εσάς.

*Η πολυτάραχη Ιστορία
Ακριβώς ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την επίσημη απελευθέρωση των Ιωαννίνων, η οποία συνέβη αρκετά αργά, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους. Από τον Μεσαίωνα και μέχρι τότε, η πόλη της Ηπείρου ανήκε στην δικαιοδοσία του περίφημου Αλή Πασά, ο οποίος την έκανε βάση του και την μετέτρεψε σε σημαντική μητρόπολη, τραβώντας την προσοχή όλης της Ευρώπης. Τα Ιωάννινα, μαζί με την Κωνσταντινούπολη, θεωρούνται η πρωτεύουσα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, καθώς οι σπουδαιότερες σχολές και οι μεγαλύτεροι λόγιοι έδρευαν εκεί.

*Παλιά πόλη
Αυτό το πλούσιο παρελθόν είναι εμφανές στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, στα σοκάκια που κρύβουν παλιά αρχοντικά, στις γειτονιές που παντρεύουν τον ευρωπαϊκό αέρα με την ηπειρώτικη παράδοση, στα όμορφα μαγαζάκια παραδοσιακών προϊόντων, στους μιναρέδες και στους χριστιανικούς τρούλους. Οι αφορμές για βόλτα –και φωτογραφίες- δεν τελειώνουν ποτέ.

*Οι Μύθοι
Πρώτος και καλύτερος, αυτός της κυρα-Φροσύνης. Μήλον της ερωτικής έριδος μεταξύ ενός Έλληνα, του γιου του Αλή Πασά και του ίδιου του Αλή Πασά, η Φροσύνη λέγεται πως αρπάχτηκε από τον μουσουλμάνο άρχοντα –μαζί με αρκετές ακόμη Ελληνίδες για να… θολωθούν τα νερά- και κατέληξε πνιγμένη στην λίμνη. Αυτός ο σκοτεινός θρύλος πάντως δεν θα σας εμποδίσει να εξερευνήσετε…

*…Το νησάκι των Ιωαννίνων

Στην μέση της Παμβωτίδας δεσπόζει η νήσος των Ιωαννίνων, όπου κατέφυγε ο Αλή Πασάς όταν τον καταδίωξαν για προδοσία και τελικά θανατώθηκε. Αν δεν επισκεφθείτε το Μουσείο του Αλή Πασά που διατηρείται στο νησί, πιάστε θέση στα παραδοσιακά μαγαζάκια και καφενεία του μικρού οικισμού για να σας πουν οι ντόπιοι την ιστορία, και αφήστε τους να σας μυήσουν στα γευστικά τους μυστικά – για τους πιο τολμηρούς, η γευσιγνωσία περιλαμβάνει μέχρι και χέλια ή βατραχοπόδαρα. Στο νησάκι θα φτάσετε με καραβάκι από τον Μόλο των Ιωαννίνων, που αναχωρεί κάθε μία ώρα.

*Το Κάστρο της πόλης
Υπάρχει και ένας διαφορετικός τρόπος να δείτε όλα τα παραπάνω: Ατενίζοντάς τα από το Κάστρο της πόλης, το «άντρο» του Αλή Πασά με μια σειρά από ενδιαφέροντα κτίσματα (τριών σημαντικών μουσείων περιλαμβανομένων) και υπέροχη θέα προς την λίμνη.

*Το Σπήλαιο του Περάματος
Κατά την εισβολή των κατοχικών δυνάμεων το 1940, πολλοί Γιαννιώτες έψαχναν μέρη να κρυφτούν στην γύρω περιοχή. Κάπως έτσι, ανακάλυψαν ένα σπήλαιο ηλικίας ενάμισι εκατομμυρίου ετών, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη, το οποίο πλέον αποτελεί βασικό αξιοθέατό της. Ενάμισι χιλιόμετρο διαδρομής στο μεγαλείο της φύσης θα σας φέρει μπροστά σε «αίθουσες» με τεράστια ποικιλία σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Η είσοδος στο σπήλαιο στοιχίζει 6€.

*Το Ιστορικό Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη
Το θρυλούμενο κρυφό σχολειό, οι ήρωες του ’21 και οι σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιστορίας αποδίδονται με την τεχνική των κέρινων ομοιωμάτων, στο μοναδικό ίσως ελληνικό μουσείο που έχει επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Τα ομοιώματα τα έχει επιμεληθεί ολομόναχος ο Παύλος Βρέλλης, ενώ το κτίριο του μουσείου βρίσκεται στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. (Μπιζάνι, 12ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθήνας, τηλ: 26510 92128, ώρες λειτουργίας 9.30-17.00, είσοδος 6 ευρώ.)

*Ο παράδεισος των χειμερινών προορισμών
Έχουμε και λέμε: Η μαγευτική ποικιλία που η φύση και η παράδοση χάρισε στα 46 Ζαγοροχώρια, η θέα από το γεφύρι της Κόνιτσας, η ήρεμη δύναμη της φιλοξενίας στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και η Δωδώνη, όλα τους στον ίδιο νομό. Τι άλλο να χρειαστεί κανείς για να χρίσει τα Ιωάννινα βάση για ορεινή Οδύσσεια;

*Τα καλοκαιρινά καταφύγια
Οι ορεινοί παράδεισοι του νομού δεν σημαίνει ότι η Δυτική Ελλάδα στερείται θαλασσινών οάσεων. Τους καλοκαιρινούς μήνες το ενδιαφέρον μεταφέρεται στα πανέμορφα νησιά του Ιονίου, αλλά και φυσικά στην Πάργα και τα Σύβοτα, που ανεβαίνουν συνεχώς σε δημοτικότητα μεταξύ των low budget ταξιδιωτών της ηπειρωτικής Ελλάδας και απέχουν ελάχιστα από τα Γιάννενα.

*Η παραδοσιακή αγορά

Η γιαννιώτικη λαϊκή τέχνη είναι ονομαστή και όχι άδικα: Στα παραδοσιακά καταστήματα της παλιάς πόλης θα βρείτε θησαυρούς χειροποίητων δημιουργιών, με τα κοσμήματα και σκεύη αργυροχρυσοχοΐας να ξεχωρίζουν. Η ξυλογλυπτική είναι επίσης μία από τις «ειδικότητες» των Ιωαννιτών ενώ στις αγορές τοπικών προϊόντων θα βρείτε και καλό κρασί, μπρούσκο, ηπειρώτικο τσίπουρο –τα τσιπουράδικα δεν είναι αποκλειστικότητα του Βόλου- καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα (Ήπειρος σημαίνει φέτα).

*Η νυχτερινή ζωή και τα φοιτητικά στέκια
Με δυναμικό περίπου είκοσι χιλιάδων φοιτητών, τα Γιάννενα θεωρούνται από τις πιο ζωντανές φοιτητουπόλεις της χώρας. Οι φοιτητές άλλωστε δίνουν το στίγμα τους στο σύνολο της διασκέδασης της πόλης. Η απόλαυση ενός χαλαρού καφέ ξεκινά από τον Μόλο, στου Μακρή (πλατεία Μαβίλη), με «ηρεμιστική» θέα στην λίμνη. Τα μοντέρνα café-bar στην οδό Δωδώνης συστήνουν άλλο ένα meeting point της πόλης, ενώ λίγο έξω από την πόλη, το café Γραμματόσημο φημίζεται για τους γλυκούς πειρασμούς του και την συγκλονιστική θέα.
Τα νυχτερινά βήματα περνούν από τους γιαννιώτικους «ναούς» του clubbing, όπως το Vog.ue (Κήποι Παμβωτίδας), το Must Club (Αετορράχης 10) και το Piccadilly bar (Χ. Τρικούπη 39).

*Η ηπειρώτικη κουζίνα
Δοκιμάστε νόστιμα ψάρια για τα οποία φημίζεται η παραλίμνια περιοχή, παραδοσιακές ντόπιες χυλοπίτες, πεντανόστιμους μεζέδες αλλά και μοντέρνα κουζίνα σε ένα από τα εκατοντάδες μέρη για καλοφαγάδες στα Ιωάννινα. Γνωστό για την θέα, τις τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και για το σουβλάκι του είναι το «Σουβλάκι του βουνού». Στο «Μπουκιά Μπουκιά» θα δοκιμάσετε μοντέρνα ελληνική κουζίνα στην καρδιά της πόλης, στην «Στοά Λούλη», (ένα ιστορικό χάνι που έγινε τράπεζα και στην συνέχεια εστιατόριο) οι μεζέδες συνδυάζονται με πιο εκλεπτυσμένους μουσικούς ήχους, ενώ στην παραλίμνια Ιθάκη, δεν θα βρείτε «πλαστικό, τουριστικό» φαγητό, αλλά εξαιρετικά πιάτα και τοπικούς μεζέδες. Σε όλα τα παραπάνω, οι τιμές κατ’ άτομο κυμαίνονται στα 15-20€.

*Τα φυσιολατρικά σπορ
Τρεις διαδρομές αναρρίχησης και μέρη ιδανικά για πτήσεις parapente περιμένουν τους πιο αθλητικούς λάτρεις της περιπέτειας κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων (πληροφορίες θα βρείτε εδώ). Παρ’ όλα αυτά, η ευρύτερη περιοχή του νομού σας δίνει ακόμη περισσότερες επιλογές, όπως rafting, canoe kayak, ορειβατικές διαδρομές, ski και πολλές ακόμη φυσιολατρικές δραστηριότητες στην φύση της Ηπείρου. Δείτε όλες σας τις επιλογές ανά περιοχή στα σχετικά άρθρα του δημοσιεύματος, πάνω δεξιά.

*Η φιλοξενία – Πού να μείνετε
Στο King Pyrros στο κέντρο της πόλης, για λιτά, καθαρά δωμάτια σε τιμές από 45€ για το δίκλινο δωμάτιο. 
Στο τεσσάρων αστέρων Dovitel Boutique Hotel στο Πέραμα, πολύ κοντά στο σπήλαιο και σε περιοχή που προδιαθέτει για την απόλυτη χαλάρωση (από 59€ για το δίκλινο δωμάτιο). 
Στον πέτρινο ξενώνα Κεντρικόν στην καρδιά της πόλης, όπου τα παραδοσιακά δίκλινα δωμάτια στοιχίζουν από 40€ ανά διανυκτέρευση. 
Στα άνετα δωμάτια του νέου Bretannia στην κεντρική πλατεία της πόλης (από 63€ για το δίκλινο δωμάτιο. 

In2Ιωάννινα!
Τι τρέχει κάθε εβδομάδα στα Γιάννενα; Ποια είναι τα καινούργια στέκια της πόλης; Πού μαγειρεύονται τα νοστιμότερα πιάτα; Τo in2life ψάχνει «μάτια» στα Ιωάννινα για να ανακαλύπτει συνεχώς τα καλύτερα. Θέλεις να γίνεις ο "ανταποκριτής" της πόλης σου και να ενημερώνεις όλη την κοινότητα των in2life fans για το τι συμβαίνει; Στείλε email με τα στοιχεία σου εδώ και δικτυώσου. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v