4 υπέροχα weekends κοντά στην Θεσσαλονίκη

Βουτιές στη Χαλκιδική, εξερευνήσεις στα δάση των Γρεβενών και του Ολύμπου ή βαρκάδα στην Κερκίνη; Απ’ όλα έχουν τα weekends του Σεπτεμβρίου, μια ανάσα από την Θεσσαλονίκη.
4 υπέροχα weekends κοντά στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, εκμεταλλευόμαστε όλα τα… στοιχεία της μακεδονικής φύσης και συγκεντρώνουμε ιδέες για σαββατοκύριακα που καλύπτουν κάθε γούστο: Και καταγάλανες θάλασσες με χρυσαφένιες αμμουδιές για να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Και ορεινές εξερευνήσεις στον Όλυμπο. Και απόδραση στη λίμνη για χαλάρωση στις όχθες της Κερκίνης. Και εξερευνήσεις σε φαράγγια και πλαγιές γεμάτες αγριομανίταρα στη Βάλια Κάλντα. Διαλέγετε και παίρνετε. 

Αμμουλιανή: Πάντα καλοκαίρι 

Όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει, οι θαλασσινές εξορμήσεις θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, για να μείνουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε διάθεση καλοκαιριού. Γι’ αυτό και παίρνουμε τον δρόμο προς Ουρανούπολη Χαλκιδικής, δύο περίπου ωρίτσες από τη Θεσσαλονίκη και επιβιβαζόμαστε στα ferry του λιμανιού της Τρυπητής (2,20€ το εισιτήριο, 10€ για το ΙΧ – δείτε εδώ τα δρομολόγια) και σε 15 λεπτά βρισκόμαστε σε αυτό το παραδεισένιο νησάκι στην αγκαλιά του Αγίου Όρους. Το ήσυχο λιμανάκι, η κεντρική πλατεία του χωριού με τα ανηφορικά σοκάκια που ξεκινούν από αυτή, η θέα προς τη χερσόνησο του Άθω, το εκπληκτικό φαγητό θα γεμίσουν το σαββατοκύριακό σας στην Αμμουλιανή. Θα βουτήξετε στις παραλίες του Αϊ Γιώργη και της Μεγάλης Αμμου, και θα πάρετε το καραβάκι που κάνει τον γύρο του Αγίου Όρους σε τρεις ώρες.
Πού να φάτε: Θαλασσινούς μεζέδες με θέα θάλασσα στην ταβέρνα του Τζανή, κρεατοφαγικές επιλογές στην Χασαποταβέρνα Κληματαριά και σπιτικό μαγειρευτό φαγητό στο Αμελλητί, σε όλα υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.
Πού να μείνετε: Στο Agionissi Resort κοντά στην παραλία, με άνετα νησιώτικα δωμάτια και εγκαταστάσεις όπως γήπεδα τένις και 5 επί 5 ή σπα, από 48€ για το δίκλινο τον Σεπτέμβριο. Στο Dominici, μισό χιλιόμετρο από το λιμάνι και 40 μέτρα από την παραλία, με τα περιποιημένα, κομψά δωμάτια που στοιχίζουν από 40€. Στο ξενοδοχείο Κασταλία, 100 μέτρα από την παραλία της Συκιάς, με δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, μέσα σε καταπράσινο κήπο, από 30€.  

Όλυμπος: Θεϊκές βόλτες στο βουνό 

Μία ώρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, οι 12 θεοί… βρέχουν τα πόδια τους στο Αιγαίο, και δημιουργούν ένα σκηνικό κατάλληλο για ορεινές εξερευνήσεις, αλλά και για βουτιές στα παράλια της Πιερίας, αν ο καιρός το επιτρέπει. Επιλέξτε σαν βάση σας το Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στο επιβλητικό φαράγγι του Ενιπέα και στο Αρχαίο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων με τον αρχαιολογικό χώρο και το κέντρο ψηφιδωτών. Από το Λιτόχωρο ξεκινούν και οι περισσότερες διαδρομές ανάβασης στον Όλυμπο – μία από τις πιο κλασικές είναι αυτή που κινείται δίπλα στο «Μονοπάτι της Σιωπής» του Μαυρόλογγου, ως το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στα 2.100 μέτρα. Δείτε περισσότερες διαδρομές στο Φυσιολατρικό Σύλλογο Λιτοχώρου. Με το αυτοκίνητο, αυτή τη φορά, θα ανακαλύψετε κρυμμένα χωριουδάκια στις πλαγιές του βουνού, όπως η Ραψάνη με το εξαιρετικό κρασί και τα ταβερνάκια, η Κρανιά με την υπέροχη πανοραμική θέα και την δροσερή πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και, πιο χαμηλά, ο Παλαιός Παντελεήμονας και η Παλαιά Σκοτίνα με τους βυζαντινούς ναούς και τα γραφικά σοκάκια με παραδοσιακά σπιτάκια και αρχοντικά. Όσο για τις βουτιές, εδώ σας έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες παραλίες της Πιερίας. 
Πού να φάτε: Στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω στο Λιτόχωρο για παραδοσιακές γεύσεις με δημιουργικό twist. Στο Περιβόλι των Μουσών στον λόφο του Άη Γιάννη στο Λιτόχωρο για ελληνικές γεύσεις και ωραία θέα. Στο Αγνάντι και στον Πλάτανο στον Παλαιό Παντελεήμονα για νόστιμα μαγειρευτά. Στα ταβερνάκια της πλατείας της Ραψάνης για καλοψημένα κρεατικά – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο σε καθένα από τα παραπάνω.
Πού να μείνετε: Στην Pension Olympus στο Λιτόχωρο, με τα λιτά, περιποιημένα δωμάτια και τις ηλιόλουστες βεράντες, από 30€ για το δίκλινο τον Σεπτέμβριο. Στον Ξενώνα Νεφέλη στην καρδιά του Λιτόχωρου με τα δωμάτια που διαθέτουν ξύλινα έπιπλα και στοιχίζουν από 45€. Στα ρομαντικά δωμάτια του ξενώνα Παπανικολάου, που διαθέτουν εξοπλισμένο κουζινάκι, μια ανάσα από την πλατεία του χωριού, από 46€.  

Κερκίνη: Στις όχθες της λίμνης 

Αγριοβούβαλοι, άλογα, σπάνια πουλιά, βαρκάδες ανάμεσα στις καλαμιές, πεζοπορίες και βόλτες σε βουκολικά χωριουδάκια μας περιμένουν μιάμιση ώρα βόρεια της Θεσσαλονίκης. Μετά την απαραίτητη περιήγηση στη λίμνη με τις ειδικές βάρκες, θα εξερευνήσετε τα παρόχθια χωριά Κερκίνη και Λιθότοπο. Θα χαθείτε στη φύση, στο παρόχθιο δάσος της ανατολικής όχθης με τις άγριες ιτιές και τα υδρόβια δέντρα, θα ακολουθήσετε την πεζοπορική διαδρομή στο δυτικό ανάχωμα δίπλα στη λίμνη, ή τα ορειβατικά μονοπάτια του βουνού που ξακινούν από την Άνω Πορόια. Οι τοπικοί σύλλογοι και ξενώνες διοργανώνουν επίσης εξορμήσεις με 4x4, για ιππασία, ποδηλασία, birdwatching, τοξοβολία, ψάρεμα κ.α. 
Πού θα φάτε: Οι συνταγές με βουβαλίσιο κρέας έχουν την τιμητική τους παντού. Στην Εβόρα της Μακρινίτσας, στον Οικοπεριηγητή του χωριού Κερκίνη και στις Πέστροφες μεταξύ Άνω και Κάτω Πορόιας έχουμε δοκιμάσει εξαιρετικά βουβαλίσια λουκάνικα, αγριογούρουνο με κυδώνι, μαγειρευτά στη γάστρα και εξαιρετικές μπριζόλες – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Πού θα μείνετε: Στα άνετα δωμάτια του Οικοπεριηγητή στο χωριό Κερκίνη, που διοργανώνει και κάθε τύπου εξόρμηση για φυσιολάτρες – από 60€ για το δίκλινο. Στα όμορφα, θεματικά διακοσμημένα δωμάτια του Ερωδιού στον Λιθότοπο, που απολαμβάνουν ωραία θέα στη λίμνη – από 50€ για το δίκλινο. Στη Villa Belles στους πρόποδες του ομώνυμου όρους κοντά στο Ακριτοχώρι – από 40€ για το δίκλινο. Στον Ιχνηλάτη στο καταπράσινο χωριό Κορυφούδι, με τα περιποιημένα δωμάτια που στοιχίζουν από 50€.  

Γρεβενά: Στα δάση της Βάλια Κάλντα 

Οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου δίνουν ζωή στην «πρωτεύουσα των μανιταριών». Αλλά δεν είναι μόνο τα μανιταροεδέσματα αυτά για τα οποία φημίζεται η περιοχή των Γρεβενών. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς, λίγο έξω από την πόλη, θα δείτε τους γιγαντιαίους χαυλιόδοντες ενός προϊστορικού μαστόδοντα μαζί με τον… Ντιέγκο του Ice Age. Στα χωριουδάκια της γύρω περιοχής θα ανακαλύψετε φαράγγια και ποτάμια τα οποία «στεφανώνονται» από παραδοσιακά γεφύρια. Θα ανακαλύψετε τα ήσυχα Βλαχοχώρια όπως το Περιβόλι, η Αβδέλλα, η Σμίξη και η Σαμαρίνα, ενώ στη «Ζεστή Κοιλάδα» - ή αλλιώς Βάλια Κάλντα, θα προλάβετε να απολαύσετε το σπάνιο τοπίο με τα χρυσαφένια δάση και τα καταφύγια με τις καφέ αρκούδες, τα ζαρκάδια, τους λύκους και τους βασιλαετούς, πριν η περιοχή γίνει απαγορευτική για όσους δεν αντέχουν τις κρύες θερμοκρασίες από τον Οκτώβριο και μετά.
Πού να φάτε: Στο εστιατόριο Αυλαΐς θα δοκιμάσετε τις πιο ψαγμένες μανιταρο-συνταγές της πόλης και καλοψημένα κρεατικά (και θα κλείσετε με σπιτικά γλυκά και ποτάκι στο Fuit Art Café). Στην Πέρδικα στο χωριό Σπήλαιο θα χορτάσετε με τα πιάτα τοπικής κουζίνας, όπως το κοκκινιστό αγριογούρουνο και στο Βενέτικο στο χωριό Ζιάκας θα απολαύσετε σπιτικά μαγειρευτά και ωραία κρεατικά – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.
Πού να μείνετε: Στα άνετα δωμάτια του Milionis Forest Hotel λίγο έξω από την πόλη των Γρεβενών, από 47,50€ για το δίκλινο δωμάτιο τον Σεπτέμβριο. Στο ξενοδοχείο Αίγλη, στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης σε ένα κτίριο του 1890, με δωμάτια από 50€. Στα μεγάλα, άνετα και κομψά δωμάτια του Valia Nostra Escape Hotel στο χωριό Σμίξη, από 62€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v