Τρίκαλα: ”Πόλη” στην καρδιά της ελληνικής φύσης

Τα Τρίκαλα αποτελούν ιδανική λύση για τον ταξιδιώτη που αν και επιθυμεί να γευτεί τις χάρες της εξοχής και της βόλτας στην ελληνική ύπαιθρο, δεν είναι πρόθυμος να απαρνηθεί τις απολαύσεις και τις ανέσεις της πόλης. Μήπως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία;
Τρίκαλα: ”Πόλη” στην καρδιά της ελληνικής φύσης

* Τελευταία ανανέωση 10 Νοεμβρίου 2009

της Έλενας Μπούλια

Αν με ρώταγε κανείς πού αλλού θα μπορούσα να ζήσω, αν κάποτε αποφάσιζα να μετακομίσω στην επαρχία, χωρίς πολλή σκέψη θα επέλεγα τα Τρίκαλα. Ο λόγος είναι απλός: Θεωρώ ότι τα Τρίκαλα είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα και όμορφα ελληνικά μέρη, αφού συνδυάζουν την αυτάρκεια και αυτονομία της πόλης με όλα τα ευεργετικά προνόμια της ζωής στη φύση.

Νομίζω μάλιστα πως, μετά από μία επίσκεψη, θα συμφωνούσε μαζί μου και ο πιο απαιτητικός πρωτευουσιάνος, αφού θα ανακάλυπτε πως η πόλη δεν στερείται των παραμικρών ανέσεων της κοινωνικής ζωής.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την πόλη επέλεξε να στείλει τους πρωταγωνιστές της, για να ζήσουν μόνιμα, μία από τις πιο δημοφιλείς σαπουνόπερες στην ελληνική τηλεόραση, το ”Βέρα στο Δεξί”... Μην το γελάτε, τα Τρίκαλα είναι πανέμορφα, και η ζωή εκεί... είναι ωραία!

Η απόσταση των Τρικάλων από την Αθήνα δεν είναι απαγορευτική ακόμα και για ένα τριήμερο. Απέχουν 328 χλμ. αν επιλέξει κανείς την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, και ανηφορίσει μέσω Δομοκού και, χωρίς πολύωρη στάση, η διαδρομή διαρκεί περίπου 4 ώρες.

Πρόκειται για μία σχετικά επίπεδη πόλη, 140.000 κατοίκων, χαρακτηριστικό που μετατρέπει πολλούς σε επίδοξους ποδηλάτες, και έχει μεγάλα περιθώρια για επέκταση χάρη στην ευρύτερη πεδιάδα του θεσσαλικού κάμπου.

Το σήμα κατατεθέν των Τρικάλων ωστόσο είναι ο λόφος του προφήτη Ηλία, εκεί όπου δεσπόζει καμαρωτό το αρχαίο Φρούριο και το Ρολόι, που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα.

Κάτω από το Φρούριο, το οποίο αποτελεί έτσι και αλλιώς το βασικό αξιοθέατο, βρίσκεται η παλιά πόλη των Τρικάλων, η συνοικία ”Βαρούσι”. Αξίζει κανείς να την περπατήσει, αφενός για το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα παραδοσιακά αρχοντικά της, χτισμένα μεταξύ του 17ου και 19ου αιώνα από καλαμωτές, σοβά και πλίνθους, και βαμμένα σε διάφορα χρώματα, αφετέρου γιατί εκεί βρίσκονται και τα περίφημα στενά που ”φάγανε” τον Σακαφλιά, έναν μάγκα του μεσοπολέμου, όπως αναφέρονται στο περίφημο άσμα του Τσιτσάνη. Μη μου πείτε πως δεν αναρωτιόσασταν...

Το δεύτερο βασικό αξιοθέατο των Τρικάλων δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι βέβαιο πως φτάνοντας εκεί θα περπατήσετε πάνω του. Ο λόγος για την κεντρική γέφυρα επί του Ληθαίου ποταμού.

Η μεταλλική αυτή γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος στην πόλη, αφού ενώνει την εμπορική οδό Ασκληπιού με την κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Το 1996 η γέφυρα πεζοδρομήθηκε με σκοπό να προσφέρει στους περαστικούς την ευκαιρία να σταθούν και να θαυμάσουν τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.

Τα ιστορικά αξιοθέατα στα Τρίκαλα αφθονούν. Από αυτά ”οφείλετε” να επισκεφτείτε το Κουρσούμ Τζαμί, που ανακατασκευάστηκε το 1996 και αποτελεί σήμερα έργο προστατευόμενο από την Unesco. Προσθέστε επίσης στη λίστα σας το Λαογραφικό Μουσείο, το άγαλμα του Ασκληπιού με τον εντυπωσιακό καταρράκτη, καθώς και το Μύλο Ματσόπουλου, το πρώτο αλευροποιείο και μακαρονοποιείο στην Ελλάδα που σήμερα στεγάζει τον Δημοτικό Κινηματογράφο.

Οι βόλτες σας στην πόλη των Τρικάλων θα επικεντρωθούν κυρίως στην οδό Ασκληπιού, η οποία σφύζει από μαγαζιά και κόσμο. Για να μην πάτε... ψάχνοντας, εμείς φροντίσαμε και μάθαμε για εσάς πως οι πιο δημοφιλείς καφετέριες εκεί, που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαράκια, είναι το Gala, το Brothers και το Deals.

Για φαγητό ακούσαμε πως ανερχόμενο στέκι αποτελεί η περιοχή ”παλιά Μανάβικα”, όπου οι παλιές αποθήκες μετατράπηκαν σε εξαιρετικά μεζεδοπωλεία.

Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε ό,τι καλύτερο από την παραδοσιακή τρικαλινή κουζίνα, με έμφαση φυσικά στο τυρί και το καλό κρέας.

Ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια φιγουράρουν το ”Κατώγι”, τα ”Μεζεδοκαμώματα” και ο ”Ίανθος”.

Όσο η νύχτα προχωρά και το κέφι φουντώνει, ανοίγουν τις πόρτες τους και τα ”μπουζουκομάγαζα” της περιοχής που, αυτή την εποχή, είναι δύο, η ”Αποθέωση” και το ”Bio Plus”.

Αρκετά όμως με τις ”αμαρτωλές” απολαύσεις. Τα Τρίκαλα έχουν και άλλα να προσφέρουν. Λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη βρίσκονται εκδρομικοί προορισμοί για κάθε γούστο.

Σε είκοσι λεπτά λοιπόν, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στην Καλαμπάκα και τα εκπληκτικά Μετέωρα, ακόμα πιο κοντά υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και η Ελάτη, ενώ αν έχετε πραγματικά όρεξη για διαδρομές, μπορείτε εύκολα από τα Τρίκαλα να επισκεφτείτε την Καρδίτσα και τη μοναδική Λίμνη Πλαστήρα.

Για τη διαμονή σας στα Τρίκαλα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλών ειδών προτάσεις. Αναμφισβήτητα το καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης (5 αστέρων) είναι το Αετών Μέλαθρον, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 110 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό (τηλ. 24310 63130-4). Αρκετά καλή επιλογή μέσα στην πόλη όμως αποτελεί και το Αχίλλειον, (Β’ κατηγορίας), όπου ένα δίκλινο κυμαίνεται στα 80 ευρώ με πρωινό (τηλ. 24310 28291-3). Για διαμονή εκτός Τρικάλων, σας προτείνουμε το ξενοδοχείο Αμαλία (4 αστέρων), στην Καλαμπάκα, με τιμές από 90 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό (τηλ. 24320 72216) και το Αρχοντικό Διβάνη (3 αστέρων) στο Περτούλι όπου ένα δίκλινο με τζάκι είναι στα 70 ευρώ με πρωινό (τηλ. 24340 91252).

Κλείνοντας, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς τα Τρίκαλα (και όχι το καλοκαίρι που είναι ιδιαίτερα θερμό). Αν λοιπόν δεν έχετε ακόμα καταλήξει στον πασχαλιάτικο προορισμό σας για φέτος, σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v