Λίγο καλοκαίρι ακόμα σε 5 κοντινές παραλίες

Δώσαμε παράταση στο καλοκαίρι μας, και πάμε για βουτιές σε πέντε φανταστικές παραλίες μία-μιάμιση ώρα το πολύ μακριά.
Λίγο καλοκαίρι ακόμα σε 5 κοντινές παραλίες
της Ηρώς Κουνάδη

Άσε τους καλοχειμωνάκηδες να λένε τα δικά τους, και ρίξε μια ματιά στον υδράργυρο που γράφει θερμοκρασίες λίγο πάνω-λίγο κάτω από τους 30 βαθμούς για να θυμηθείς πως και ο Σεπτέμβριος συνήθως κανονικότατο καλοκαίρι είναι. Και πού πηγαίνουμε τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα; Για μπάνιο, προφανώς.

Στο Προσήλι, στο Πόρτο Γερμενό

Στο μεταίχμιο ανάμεσα στο «πάμε μονοήμερη» και στο «πεταγόμαστε για μπάνιο» το βοτσαλωτό, γλυκύτατο Προσήλι έχει τέλεια τιρκουάζ νερά στην απόχρωση εκείνη που σπάνια συναντάς στην Αττική, άφθονη σκιά από τα δέντρα που το αγκαλιάζουν και οργάνωση που λάμπει διά της απουσίας της. Έλα νωρίς, γιατί γεμίζει γρήγορα καθότι μικρό, αλλά αν δε βρεις μια θέση στον ίσκιο μην πτοηθείς: Στις εναλλακτικές σου περιλαμβάνονται είτε βουτιές από τα βραχάκια στην άκρη της παραλίας, όπου απλώνεις άνετα την πετσέτα σου όπως μας δίδαξαν τόσα χρόνια τα Λιμανάκια, είτε τις επίσης βοτσαλωτές, συμπαθέστατες παραλίες του Πόρτο Γερμενού. Είτε πας ταβερνάκι στο ενδιάμεσο είτε φέρεις μαζί σου πικνίκ, εμείς προτείνουμε να μείνεις ως το ηλιοβασίλεμα, που φαίνεται από εδώ φαντασμαγορικό.



Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό

Στην Κιτέζα, στο Λαγονήσι

Σχεδόν δίπλα στο περίφημο Grand Beach στο Λαγονήσι, η αμμουδερή Κιτέζα είναι παραλία εν πολλοίς άγνωστη, με ξαπλώστρες σε ένα τμήμα αλλά και ελεύθερο κομμάτι για να απλώσεις ψάθες και πετσέτες στη σκιά των αρμυρικιών της που φτάνουν σχεδόν στο κύμα. Τα νερά είναι ρηχά και καθαρά, και η αμμουδιά συμπαθέστατη για τα αττικά δεδομένα, ενώ διαθέτει και ένα μικρό beach bar για να μην κουβαλάς προμήθειες. Δυο βήματα από την παραλία, η Κυρα-Πόπη είναι ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στην αττική ακτογραμμή (ούζο και μεζεδάκια βγάζουν λογαριασμό στα 25€ περίπου το άτομο, τα μεγάλα φρέσκα ψάρια έχουν 55€ το κιλό).



Στις Κεχριές, στην Κορινθία

Αν η παρέα θέλει εκδρομή, επειδή τις παραλίες της Αττικής αισθάνεται πως τις έχετε φάει με τα κουτάλια όλο το καλοκαίρι, οι Κεχριές είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σας: Μιάμιση ώρα μακριά, ανάμεσα στην Κόρινθο και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, είναι μια παραλία αμμουδερή και συμπαθέστατη, που αφήνει επάνω σου την επιλογή αν θα πιάσεις μια από τις ξαπλώστρες κάτω από τις καλαμένιες ομπρέλες του beach bar ή θα απλώσεις τις ψάθες και τα κουβαδάκια σου στο μεγαλύτερο, ελεύθερο κομμάτι της παραλίας. Ιδανική επιλογή και για οικογένειες με πιτσιρίκια, χάρη στα ρηχά νερά της. Εκεί που τελειώνει η αμμουδιά, θα βρεις και τον αρχαιολογικό χώρο των Κεχρεών, που ήταν κάποτε το ανατολικό λιμάνι της Κορίνθου. Σήμερα επιβιώνουν οι μόλοι του λιμανιού, και κάποια απομεινάρια των αρχαίων ναών της Αφροδίτης και της Ίσιδας.



Στο Πευκοδάσος του Σχινιά

Το ξέρουμε ότι το μνημονεύουμε συχνά, είναι όμως κατά την ταπεινή μας άποψη η ωραιότερη, μάλλον και η μεγαλύτερη, αμμουδιά της Αττικής. Το να διασχίσεις το πευκοδάσος για να φτάσεις ως την παραλία συμβάλλει στην όλη εμπειρία, αν όμως βαριέσαι να περπατάς σημείωσε πως η πρώτη είσοδος, αυτή με τη μεγάλη αλάνα, είναι η κοντινότερη στην αμμουδιά. Όλες οι άλλες είσοδοι είναι πλέον κλειστές για οχήματα, γιατί ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι σοβαρός. Η ίδια η παραλία είναι αμμουδερή και απολύτως ελεύθερη, καθότι τμήμα εθνικού δρυμού, τα δε νερά σχετικά ρηχά και πεντακάθαρα όταν δεν φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι. Μονοπάτια, αρχαία και ταβερνάκια συμπληρώνουν μια γεμάτη μονοήμερη στα πέριξ.



Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Στη Σκαλωσιά, λίγο βόρεια από το Λουτράκι

Ίσως τα ωραιότερα νερά ολόκληρου του Κορινθιακού, θα τα βρεις εδώ, απολύτως διάφανα και ανοιχτογάλαζα, να σου φέρνουν στο μυαλό πισίνα. Η Σκαλωσιά απέχει περίπου μιάμιση ώρα από την Αθήνα, και είναι κοντά σε όλες εκείνες τις παραλίες του Λουτρακίου που έχουν δυσκολούτσικη πρόσβαση –θέλουν ιδανικά τζιπ– αλλά σε ανταμείβουν με τα φαντασμαγορικά τοπία τους. Η Σκαλωσιά συγκεκριμένα, δεν θα σε ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα, ακόμα και με συμβατικό αυτοκίνητο να έρθεις: Το αφήνεις περί τα 200 μέτρα από την παραλία και συνεχίζεις με τα πόδια. Η παραλία έχει ψιλό βοτσαλάκι μέσα κι έξω από το νερό, δύο καταπράσινα λοφάκια να βουτούν απαλά στην θάλασσα και να εξασφαλίζουν φυσική σκιά, και θέα σε ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.



Στην επιστροφή, αξίζει να οδηγήσεις ένα μισάωρο ως τα Πίσια, για να πιάσεις τραπεζάκι στη σκιά του Πλάτανου και να δοκιμάσεις φανταστικά κοψίδια, τύφλα να ‘χουν οι ψαρομεζέδες (σκέψου κοντοσούβλια, γαρδουμπάκια, γκιούλμπασι και δε συμμαζεύεται). Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ περίπου το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v