Τέλειες μονοήμερες για να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι

Σε δάση, σε κάστρα, σε παραλίες για τις τελευταίες μας βουτιές… Οι μονοήμερες των αρχών του Οκτώβρη έχουν πάντα λίγο απ’ όλα.
Τέλειες μονοήμερες για να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι
της Ηρώς Κουνάδη

Στο μεταίχμιο καλοκαιριού και φθινοπώρου, οι πρώτες μέρες του Οκτώβρη είναι ιδανικές για… ό,τι θες να κάνεις. Θέλεις φύση, θέλεις θάλασσα, θέλεις κάτι να τα συνδυάζει και τα δύο; Θες να περπατήσεις, θες να κολυμπήσεις, θέλεις κάστρα να εξερευνήσεις; Πάρε την καλύτερη παρέα σου και φύγαμε για τέσσερις μονοήμερες που καλύπτουν κάθε γούστο.

Στο Ξεροβούνι της Εύβοιας

Ανάμεσα στο χωριό που λέγεται Στενή Ευβοίας και την παραλία της Χιλιαδούς, ακριβώς δύο ώρες από την Αθήνα, το Ξεροβούνι είναι ξερό μόνο στο όνομα: Ένα πανέμορφο, καταπράσινο βουνό όλο τρεχούμενα νερά, που προσφέρεται για πεζοπορίες στα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια του. Αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητες προσανατολισμού σου, διάφορες ομάδες οργανώνουν μονοήμερες πεζοπορικές εξορμήσεις εδώ με κόστος περί τα 25€ κατ’ άτομο (όπως το Δραστήριο Κατσίκι την Κυριακή 10/10 και η Trekking Hellas Εύβοιας όλο τον χρόνο κατόπιν συνεννόησης).



Στην επιστροφή, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι για ονειρεμένο κοντοσούβλι, ζουμερά μπιφτέκια και λοιπά κρεατοφαγικά στον Κισσό, και για φανταστικό μπισκοτογλυκό και άλλα κολασμένα επιδόρπια στο Καφεγλυκοπωλείο 1743, αμφότερα στη Στενή.

Στο μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου

Λέγεται Ακροκόρινθος (αρσενικό, παραδόξως, όχι «η Ακροκόρινθος») και το έχεις δει σίγουρα να δεσπόζει πάνω στον θεόρατο βράχο του εκεί που οδηγείς στην Εθνική προς άλλα μέρη της Πελοποννήσου. Ο Ακροκόρινθος, που λες, αξίζει οπωσδήποτε να του αφιερώσεις μια ολόδική του μονοήμερη, όχι μόνο επειδή είναι τόσο τεράστιος που θα χρειαστείς μίνιμουμ δύο ώρες για να τον κάνεις μια γρήγορη βόλτα, αλλά και επειδή είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα που έχεις εξερευνήσει ποτέ.



Μη ρωτήσεις ποιας εποχής είναι, καμιάς και ολωνών: Υπάρχει εδώ από την αρχαιότητα, από τότε που ο βασιλιάς της Κορίνθου λεγόταν Σίσυφος κι έκανε παρέα με ποτάμιους θεούς, το πήραν μετά οι Μακεδόνες, μετά οι Ρωμαίοι, οι Φράγκοι, οι Βυζαντινοί, οι Ενετοί, οι Οθωμανοί, μέχρι και οι Ιππότες της Μάλτας, και καθένας προσθαφαιρούσε κι από κάτι κι όλοι μαζί μας άφησαν ένα μεγάλο ιστορικό παζλ στην πόρτα του σπιτιού μας. Κι εσύ ακόμα δεν έχεις πάει να το δεις.

Σε μια παραλία μυστική που λέγεται Μυλοκοπή

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα, πολύ κοντά στην αγαπημένη μας Λίμνη του Ηραίου θα βρεις μια παραλία μαγική, με κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά, πεύκα που φτάνουν σχεδόν στο κύμα και ησυχία ονειρική. Αυτή την τελευταία, βέβαια, την οφείλει στη δύσκολη πρόσβασή της από κακό χωματόδρομο, προσπελάσιμο μόνο από 4x4, αν όμως το λέει η ψυχούλα σου η κατάβαση είναι περί τα δύο χιλιόμετρα και γίνεται εύκολα με τα πόδια στο πήγαινε (το γύρνα είναι μια άλλη ιστορία). Κοίτα την, όμως. Όχι, κοίτα την. Είναι μια μικρή Βοϊδοκοιλιά έξω από την πόρτα μας, δε βρίσκεις ότι αξίζει όλον αυτόν τον κόπο;


Ταβέρνες και λοιπά σημάδια του σύγχρονου αστικού πολιτισμού η παραλία δεν έχει (πάρε μαζί νερό, θα σου χρειαστεί) αλλά πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής αξίζει να κάνεις μια μικρή παράκαμψη για τη Λίμνη της Βουλιαγμένης (γνωστή και ως «του Ηραίου») και να πιάσεις ένα από τα τραπεζάκια που απλώνει η Ήρα πάνω στην αμμουδιά, πλάι στη λίμνη, για άψογα καλαμαράκια στο τηγάνι, χταποδάκι στα κάρβουνα, γαρίδες σαγανάκι και λοιπούς θαλασσινούς μεζέδες (με ουζάκια, γύρω στα 20€ το άτομο).

Στο βουνό των Βακχών ψηλά εκεί…

Μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, ο Ελικώνας είναι ιδανική περίπτωση για σένα που δεν είναι ότι βαρέθηκες τις παραλίες, αλλά είναι που νοστάλγησες την φύση, που θέλεις λίγο άρωμα βουνού στις βόλτες σου, λίγη μυρωδιά από χωμάτινο μονοπάτι, λίγο φρέσκο οξυγόνο να γεμίσει τα πνευμόνια σου. Όλα αυτά θα τα βρεις στην Αρβανίτσα αν είσαι αρχάριος πεζοπόρος ή θες απλά να κάνεις μερικές βόλτες στη φύση, ή σε διαδρομές σαν αυτές εδώ αν θέλεις κι έναν βαθμό δυσκολίας να ξεπιαστείς μετά από ένα ολόκληρο καλοκαίρι στις παραλίες.


Πέρα από πεζοπορίες (που γίνονται και οργανωμένες κάθε Σαββατοκύριακο από τον Ορειβατικό Σύλλογο Κυριακίου) και βόλτες στη φύση, εδώ έχεις επίσης να εξερευνήσεις γλυκύτατα χωριά σαν την Αγία Άννα και το Κυριάκι και αξιοθέατα σαν το βυζαντινό μοναστήρι του Όσιου Λουκά, που η UNESCO θεωρεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Για φαγητό, θα πιάσεις ένα από τα τραπεζάκια του πικνίκ που απλώνει στις παρυφές του δάσους η ομώνυμη ταβέρνα Αρβανίτσα, και θα δοκιμάσεις νοστιμιές σαν το αγριογούρουνο στιφάδο, τις σπιτικές πίτες (η χορτόπιτα στα οπωσδήποτε), τα τοπικά τυριά που γίνονται τέλεια σαγανάκια, κι έναν φανταστικό κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες. Λογαριασμός με κρασί, στα 15-17€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια Κυριακή στον Ελικώνα
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v