Ξέρεις τι ωραία που είναι η άνοιξη στα ελληνικά βουνά;

Στο Πήλιο, τη Ζήρεια και τον Ταΰγετο τα μονοπάτια λουλουδιάζουν, οι τιμές χαμηλώνουν και η ζωή είναι ωραία σαν την άνοιξη.
Ξέρεις τι ωραία που είναι η άνοιξη στα ελληνικά βουνά;
της Ηρώς Κουνάδη

Αφήνουμε για λίγο τις ακρογιαλιές και τα νησάκια, και παίρνουμε τα βουνά γιατί η άνοιξη τους ταιριάζει γάντι, και γιατί τώρα είναι η καλύτερη εποχή για αθλοπαιδιές (πεζοπορίες, ράφτινγκ, ποδηλατάδες…) χωρίς το κρύο να σου δυσκολεύει την αναπνοή ή τον ήλιο να σου σιγοψήνει το δέρμα.

Στον Ταΰγετο

Ένα από τα ωραιότερα βουνά όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά της Ελλάδας ολόκληρης, έχει κάτι για όλους: Φανταστικές διαδρομές σε φαράγγια όλο τρεχούμενα νερά, σαν αυτό του Κάστορα και του Ανακώλου, αξιοθέατα σαν την μυθική καστροπολιτεία του Μυστρά, γλυκύτατα χωριά όπως το Καστόρι, το Γεωργίτσι, και η μικρούλα, σχεδόν εγκαταλελειμμένη Κουμουστά, μια από τις ωραιότερες αυτοκινητο-διαδρομές που μπορείς να κάνεις στην Ελλάδα, το Πέρασμα της Λαγκάδας, και βέβαια καταπληκτικό φαγητό όπως όλη η Λακωνία γύρω του.

Διαβάστε περισσότερα - Βόρειος Ταΰγετος: Παραμύθι στην πλαγιά | Ταΰγετος: Παραμύθι σε τρεις πράξεις 



Στάση για φαγητό: Φανταστικά κρέατα στη σχάρα στον Πλάτανο στο Γεωργίτσι, εξαίσια δημιουργική κουζίνα με ντόπιες πρώτες ύλες στα Χρώματα στα Πικουλιάνικα, ποταμίσια πέστροφα και άλλες τοπικές λιχουδιές στο Καστόρι, στο ομώνυμο ταβερνάκι. 

Εδώ να μείνεις: Στις πανέμορφες σουίτες του Ιλάειρα στην Τόριζα (από 103€ η δίκλινη με πρωινό), ή στα υπέροχα ξύλινα σαλέ του Αλαγονία, 10 χιλιόμετρα έξω από το Γεωργίτσι (70€ το σαλέ δύο ατόμων με πρωινό).

Στη Ζήρεια

Καθώς τα πλήθη του χειμώνα αποχωρούν και οι διαβόητες τιμές της πέφτουν, η Ορεινή Κορινθία περιμένει να σε καλωσορίσει στα ανοιξιάτικα τοπία της, που αν μας ρωτάς είναι πολύ ωραιότερα από την σκεπασμένη με χιόνι εκδοχή τους. Εδώ δεν θα βολτάρεις μόνο στα γνωστά και μη εξαιρετέα χωριουδάκια της (τα Τρίκαλα, την Καστανιά, την Καρυά, την Γκούρα…) αλλά θα στρώσεις και πικνίκ στις όχθες της Λίμνης Δόξα που είναι μια μαγεία, θα περπατήσεις το φαντασμαγορικό Ρέμα των Μύλων στην Ευρωστίνα, και θα μάθεις τα πάντα για τον μυθικό στην κυριολεξία υδροβιότοπο της Στυμφαλίας στο Μουσείο Περιβάλλοντος. Σημείωσε επίσης ότι αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να περπατήσεις το 6 χιλιομέτρων μονοπάτι από τα Μεσαία Τρίκαλα ως τη Λίμνη Δασίου, η οποία… εξαφανίζεται το καλοκαίρι σαν μαγική εικόνα.



Διαβάστε περισσότερα - 15 τέλεια πράγματα να κάνεις στην Ορεινή Κορινθία| Τα ωραιότερα χωριουδάκια της Ορεινής Κορινθίας 

Στάση για φαγητό: Φανταστική τοπική κουζίνα (μη χάσεις το αγριογούρουνο στιφάδο, και τη φασολάδα με βανίλιες, όπως λένε εδώ τα μικρά φασόλια του Φενεού) στο Στέκι στην Καστανιά, εξαιρετικά ντόπια κρέατα και σπιτικά μαγειρευτά στον Μάγκα, λίγο έξω από το Κεφαλάρι. 

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα, πέτρινα δωμάτια του Αρχοντικού Κεφαλάρι που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 18ου αιώνα (από 66€ το δίκλινο με πρωινό) ή στον γλυκύτατο Ξενώνα Καστανιά στο ομώνυμο χωριό (70€ το δίκλινο). 

Στο Πήλιο

Εντάξει, εδώ κλέβουμε λιγάκι, γιατί το Πήλιο είναι βουνό σε συσκευασία θάλασσας, ή το ανάποδο. Τόσο το καλύτερο, βέβαια, γιατί αν νοσταλγήσεις ουζάκια στην ακροθαλασσιά θα σε χωρίζει ένα δεκάλεπτο-τέταρτο οδήγησης απ’ όπου και αν βρίσκεσαι. Προς ώρας πάντως θα επικεντρωθούμε στο βουνό, για να σου πούμε πως εδώ θα περπατήσεις φανταστικά μονοπάτια σαν αυτό που ενώνει τη Ζαγορά με τα Χάνια περνώντας μέσα από φουντωτά δάση μηλιάς (9,5 χιλιόμετρα, περί τις τρεις και κάτι ώρες πεζοπορία) ή τη μεγάλη αλλά πανέμορφη (και εύκολη) πεζοπορική διαδρομή που συνδέει μεταξύ τους τρία από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου: τις Πινακάτες, τις Μηλιές και τη Βυζίτσα.

Επίσης φανταστική είναι η διαδρομή μέσα στο δάσος με το τραινάκι του Πηλίου, τον θρυλικό Μουτζούρη, που κάνει τη διαδρομή Άνω Λεχώνια – Μηλιές κάθε Σάββατο και Κυριακή. Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ



Διαβάστε περισσότερα - 15 πράγματα που πρέπει να κάνεις τώρα στο Πήλιο | Στο Πήλιο θα δεις τα καλύτερα 

Στάση για φαγητό: Παραδοσιακή πηλιορείτικη κουζίνα στο Αγιωργίτικο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στην Συνάντηση στον Κισσό, και στο Μεϊντάνι στη Ζαγορά. 

Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Διογένη στην Τσαγκαράδα (από 50€ το δίκλινο), του Ξενώνα Ρούση στη Ζαγορά (από 45€ το δίκλινο) ή της Ραστώνης στη Βυζίτσα (από 72€ το δίκλινο). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v