Τα οπωσδήποτε του Πηλίου

Πας Πήλιο; Συγχαρητήρια, εξαιρετική επιλογή. Στάσου όμως, και σημείωσε τα οπωσδήποτε του βουνού των Κενταύρων για την εξόρμησή σου.
Τα οπωσδήποτε του Πηλίου

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει τέλειες παραλίες, άφθονη βλάστηση και υπέροχο φαί. Το Πήλιο είναι ο απόλυτος προορισμός «παντός καιρού».

Αν σκοπεύεις λοιπόν να το επισκεφτείς (και) αυτό το καλοκαίρι, σου φτιάξαμε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα με όλα τα υπέροχα πράγματα που έχεις να κάνεις και να δεις εδώ.

Να βουτήξεις στη Μελανή, μια υπέροχη παραλία, η οποία στα δεξιά της έχει μία πηγή που μπορείς να κάνεις λασπόλουτρο για το δερματάκι σου. Πάρε ομπρελίτσα όμως, γιατί η μόνη σκιά που υπάρχει σε όλη την παραλία είναι σε κάτι βράχια στο τέρμα αριστερά της. Μετά τα βράχια, θα βρεις ακόμα μια πιο μικρή παραλία γυμνιστών, ενώ στο τέλος της έχει έναν μικρό λόφο που σε 2 λεπτά σε βγάζει στην Ξυνόβρυση, μια ακόμα όμορφη παραλία για βουτιές.

Να δαμάσεις τα κύματα στους Αγίους Σαράντα. Εντυπωσιακή παραλία, οργανωμένη, με χρυσή άμμο, η οποία στο τέρμα της έχει ένα από τα ωραιότερα μπητσόμπαρα της περιοχής. Monk το λένε και όλα τα παιδάκια κλαίνε με τα φοβερά κοκτέιλ που σερβίρει με απίστευτη θέα από το ντεκ του. Ίσως ζοριστείς λιγάκι στο πάρκινγκ.



Να ανακαλύψεις την Παρίσαινα, ίσως από τις καλύτερες παραλίες; του Πηλίου. Συνδέεται με το Χορευτό με σύντομο μονοπάτι και έχει υπέροχη αμμουδιά, καταγάλανα νερά και οργιώδη βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. 

Να εντυπωσιαστείς από την άγρια ομορφιά της Φακίστρας. Οι επιβλητικοί βράχοι που την κορνιζάρουν και η ακρογιαλιά με τα γαλαζοπράσινα νερά θα σε αφήσουν με ανοιχτό το στόμα. Για να φτάσεις εδώ περπατάς για δέκα περίπου λεπτά σε βατό μονοπάτι μέσα σε πυκνή βλάστηση. 

Να τραβήξεις φωτογραφίες από τον Μυλοπόταμο. Σούπερ φωτογενής παραλία, η οποία όμως δυστυχώς σφύζει από κόσμο. Αν τη βρεις άδεια όρμα, αν όχι,  θα ζοριστείς να βρεις έστω και μια σπιθαμή να στρώσεις πετσέτα. Έχει και ένα μπαρ/καφέ για να προμηθευτείς τα απαραίτητα.



Να πας Πορταριά και Μακρινίτσα. Δύο πανέμορφα χωριά, τα οποία απολαμβάνουν πανέμορφη θέα στον Βόλο και αποτελούν διαχρονικό must για τους παρθένους ταξιδιώτες του βουνού. Πριν φτάσεις στην Πορταριά, αξίζει μια παράκαμψη το χωριουδάκι Σταγιάτες για καφέ, τσιπουρο και μεζέ με θέα Παγασητικό.

Να πάρεις τον έρωτά σου και να πας να τον ζήσεις σε ένα από τα πιο ρομαντικά και όμορφα χωριά της περιοχής, την Τσαγκαράδα. Είναι, μεν, υπερπροβεβλημένη, είναι όμως υπέροχη. Αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, παραδοσιακά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια, όλα όσα θα αγαπήσεις στο Πήλιο είναι εδώ μαζεμένα. Στην πλατεία της θα δεις και τον εντυπωσιακό πλάτανο των 1000 και βάλε ετών και θα πιείς καφεδάκι από κάτω, ενώ στον Δειπνοσοφιστή θα φας ασυναγώνιστες γεύσεις, σε πρωτότυπο περιτύλιγμα με ντόπιες πρώτες ύλες.

Να αναφωνήσεις «μάμα μία!» στη Νταμούχαρη. Η παραλία είναι απλώς τίμια, όμως το χωριό είναι υπέροχο και έχει ένα ωραίο πέτρινο Τελωνείο, το οποίο αποτέλεσε επίκεντρο των γυρισμάτων της ομώνυμης ταινίας του Χόλιγουντ.



Να βολτάρεις στις Μηλιές. Ένα χωριό σωστό μουσείο, που δε χορταίνεις να το γυρίζεις: οι περίτεχνες κρήνες του, ο παλιός σταθμός του τρένου, η γέφυρα με την υπογραφή Ντε Κίρικο (ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου) και η Δημόσια Βιβλιοθήκη αποτελούν ιδανικές στάσεις για sightseeing, με σημαντική «ιερή» προσθήκη την εκκλησία των Ταξιαρχών, όπου δεσπόζουν οι εντυπωσιακές – και λίγο αιρετικές– τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Για καφεδάκι και γλυκό θα πιάσεις θέση στο "Άννα, να ένα μήλο", ένα συμπαθέστατο μαγαζάκι. Σχετικά κοντά στις Μηλιές στην Κάτω Γατζέα θα πιάσεις θέση στο Γιαλοπαρμένο, ένα παραθαλάσσιο καφέ με υπέροχα γλυκά και κάποιες τίμιες επιλογές σε φαγητό. 

Να πιάσεις τραπεζάκι στις δύο ξακουστές και κοσμαγάπητες ταβέρνες του Κισσού, αυτού του λιλιπούτειου χωριού λίγο έξω από την Τσαγκαράδα: Στη Συνάντηση για ρεβίθια με πορτοκάλι και φέτα με σως τριαντάφυλλο, και στα Πέντε Φι για σπιτική κολοκυθόπιτα και κρασάτο χοιρινό. Για τη χώνεψη και το sightseeing, η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία είναι εντυπωσιακή.

Να πιάσεις επίσης τραπεζάκι στο παραδοσιακό καφενείο που λέγεται Αγιωργίτικο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, για μυρωδάτο ελληνικό καφέ ή για ουζάκια με μεζέδες σαν την σπιτική πικάντικη τυρόπιτα ή το μοσχαράκι με κονιάκ και μανιτάρια.

Να ανακαλύψεις το Χόρτο. Πονηρέ, όχι αυτό, αλλά το φωλιασμένο ανάμεσα στους ελαιώνες και τη θάλασσα χωριουδάκι, με τα λευκά σπιτάκια του και τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές του. Είναι το Πήλιο στα πιο νησιώτικά του.

Και το Τρίκερι για ακόμα λίγο Πήλιο με άρωμα νησιού. Είναι το δημοφιλέστερο από τα χωριά του Παγασητικού, με το γραφικό λιμανάκι του που φιλοξενεί πολύχρωμα ψαροκάικα,  φρεσκοασβεστωμένα σπίτια που σκεπάζονται από κόκκινες κεραμιδοσκεπές και στενά πλακόστρωτα καλντερίμια που προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες.

Να χαζέψεις με τα αρχοντικά της Βυζίτσας, ίσως τα ωραιότερα ολόκληρου του Πηλίου. Και όταν κουραστείς από τις βόλτες στα λιθόστρωτά της, να πιάσεις τραπεζάκι στην πλατεία για μυρωδάτο ελληνικό ψημένο στη χόβολη.

Να εξερευνήσεις τα καλντερίμια του Αγίου Λαυρεντίου, κάνοντας ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στα εντυπωσιακά αρχοντικά του μέχρι να αποφασίσεις αν συμφωνείς με όσους λένε πως αυτό εδώ είναι το ωραιότερο χωριό του Πηλίου.

Και να περάσεις τέλεια, γιατί σου αξίζει!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v