15 πράγματα που πρέπει να κάνεις τώρα στο Πήλιο

Τα ωραιότερα χωριά, οι πιο ρομαντικές διαδρομές, τα νοστιμότερα ταβερνάκια και όλα όσα κάνουν το Πήλιο υπέροχο το φθινόπωρο.
15 πράγματα που πρέπει να κάνεις τώρα στο Πήλιο
της Ηρώς Κουνάδη

Όσες φορές και αν έχεις ανηφορίσει τις πλαγιές του, πάντα έχεις καινούρια πράγματα να ανακαλύψεις στο Πήλιο: Διαδρομές που δεν έχεις περπατήσει, μυστικά χωριουδάκια που δεν έχεις ανακαλύψει, ταβερνάκια με συγκλονιστική κουζίνα που δεν έχεις δοκιμάσει. Κι επειδή η αρχή του φθινοπώρου είναι η τέλεια εποχή για να (ξανα)ερωτευτείς το βουνό των Κενταύρων, σου φτιάξαμε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα με όλα τα υπέροχα πράγματα που έχεις να κάνεις εδώ.

Να βολτάρεις βράδυ στα σοκάκια της Μακρινίτσας, που μπορεί να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Πηλίου (λόγω και της εγγύτητάς της στον Βόλο) αλλά είναι πολύ διαφορετική όταν αποχωρούν τα τουριστικά λεωφορεία και τα πλήθη που την κατακλύζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να πάρεις τον έρωτά σου και να πας να τον ζήσεις σε έναν από τους σούπερ έξτρα ρομαντικούς ξενώνες της Τσαγκαράδας –γιατί ό,τι και να λέμε, πιο… ζευγαροχώρι δεν υπάρχει.

Να πιάσεις τραπεζάκι στις δύο ξακουστές και κοσμαγάπητες ταβέρνες του Κισσού, αυτού του λιλιπούτειου χωριού λίγο έξω από την Τσαγκαράδα: Στη Συνάντηση για ρεβίθια με πορτοκάλι και φέτα με σως τριαντάφυλλο, και στα Πέντε Φι για σπιτική κολοκυθόπιτα και κρασάτο χοιρινό.



Να περπατήσεις το φαντασμαγορικό μονοπάτι (καλντερίμι σε ορισμένα σημεία) που ενώνει τη Ζαγορά με τα Χάνια περνώντας μέσα από φουντωτά δάση μηλιάς. Η διαδρομή έχει μήκος 9,5 χιλιόμετρα, και θα σου πάρει περίπου τρεισήμιση ώρες. Λεπτομέρειες και χάρτης εδώ.

Να δεις το υπέροχο Αρχοντικό Χατζηαναστάση στην Ανακασιά, που είναι γνωστό και ως Μουσείο Θεόφιλου: Το μοναδικό πηλιορείτικο αρχοντικό οι τοιχογραφίες του οποίου, σχεδιασμένες το 1914 από τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ) σώζονται πλήρως. Είναι επισκέψιμο Δευτέρα έως Παρασκευή 07:30-14:30, με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες εδώ

Να πιάσεις τραπεζάκι στο παραδοσιακό καφενείο που λέγεται Αγιωργίτικο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, για μυρωδάτο ελληνικό καφέ ή για ουζάκια με μεζέδες σαν την σπιτική πικάντικη τυρόπιτα ή το μοσχαράκι με κονιάκ και μανιτάρια.

Να ξενυχτήσεις στα μπαράκια της πλατείας της Ζαγοράς, μέχρι να δεις τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από την θάλασσα. Ναι, γίνεται –Παρασκευές και Σάββατα κατά κανόνα, πάντως γίνεται.

Να απαρνηθείς για λίγο το βουνό και να εξερευνήσεις τον βαθύ πηλιορείτικο νότο, γιατί τα ψαροχώρια το φθινόπωρο έχουν άλλη ομορφιά: Το Χόρτο, ας πούμε, φωλιασμένο ανάμεσα στους ελαιώνες και τη θάλασσα, με τα λευκά σπιτάκια του και τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές του είναι το Πήλιο στα πιο νησιώτικά του.

Να αράξεις μεσημέρι στην πλατεία του Λαύκου, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια που της φτιάχνουν σχεδόν… στέγαστρο και της χαρίζουν δικαιωματικά μια θέση στη λίστα με τις ομορφότερες πλατείες του Πηλίου.

Να περπατήσεις την μεγάλη μεν, εύκολη δε πεζοπορική διαδρομή που συνδέει μεταξύ τους τρία από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου: τις Πινακάτες, τις Μηλιές και τη Βυζίτσα. Είναι κυκλική, καταλήγει δηλαδή στο σημείο από το οποίο ξεκινά, έχει μήκος 14 χιλιόμετρα, τη διασχίζεις σε περίπου πέντε ώρες που σου μένουν αξέχαστες. Λεπτομέρειες και χάρτης εδώ



Να κάνεις τη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές με το θρυλικό τραινάκι του Πηλίου που λέγεται Μουτζούρης –και που ναι, λειτουργεί όλα τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου του 2020. Το εισιτήριο κοστίζει 10€. Λεπτομέρειες εδώ

Να χαζέψεις με τα αρχοντικά της Βυζίτσας, που φήμες την θέλουν να συγκεντρώνει τα ωραιότερα αρχοντικά του Πηλίου ολόκληρου. Και όταν κουραστείς από τις βόλτες στα λιθόστρωτά της, να πιάσεις τραπεζάκι στην πλατεία για μυρωδάτο ελληνικό ψημένο στη χόβολη.

Να επιχειρήσεις τις τελευταίες βουτιές της χρονιάς, στα υπέροχα νερά του Μυλοπόταμου και του Χορευτού αν είσαι γενναίος, ή στα σαφώς πιο ζεστά νερά του Παγασητικού αν δεν είσαι. Λεπτομέρειες… παραλιακές έχουμε εδώ.

Να εξερευνήσεις τα καλντερίμια του Αγίου Λαυρεντίου, κάνοντας ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στα εντυπωσιακά αρχοντικά του μέχρι να αποφασίσεις αν συμφωνείς με όσους λένε πως αυτό εδώ είναι το ωραιότερο χωριό του Πηλίου.

Να κλείσεις ένα δωμάτιο με τζάκι (που μπορεί από άποψη θερμοκρασίας να μην πολυχρειάζεται ακόμα, φτιάχνει όμως τέλεια ατμόσφαιρα) σε κάποιον από τους καταπληκτικούς πηλιορείτικους ξενώνες που σου έχουμε συγκεντρώσει εδώ κι εδώ κι εδώ



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v