10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Δημητσάνα

Οι βόλτες, οι πεζοπορίες, τα καφεδάκια, το φαγητό, και όλα τα υπέροχα πράγματα που προλαβαίνεις να κάνεις ένα ΣΚ στη Δημητσάνα.

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Δημητσάνα

Είναι ίσως το δημοφιλέστερο από τα χωριά της Αρκαδίας, και όχι άδικα: Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 946 μέτρων, η Δημητσάνα ισορροπεί πάνω σε δύο αντικριστά υψώματα στις πλαγιές του Μαινάλου, απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα που φτάνει ως τον Ταΰγετο, και έχει για μόνιμο σάουντρακ το κελάρυσμα του Λούσιου στα πόδια της. Είναι ένα χωριό χάρμα οφθαλμών, που θα αρκούσε για να γεμίσει ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ακόμα και αν δεν έκανες τίποτα άλλο πέρα από βόλτες στα λιθόκτιστα καλντερίμια της. Υποθετικό το σενάριο, γιατί εδώ έχεις πολλά να κάνεις. Θα ξεκινήσουμε από τα δέκα βασικά.

Να κάνεις τις πρώτες αναγνωριστικές βόλτες στα πέτρινα δρομάκια της, ανάμεσα σε εντυπωσιακά αναπαλαιωμένα αρχοντικά και πυργόσπιτα, αλλά και ταπεινά, κεραμιδοσκέπαστα μονώροφα σπιτάκια, σταματώντας κάθε λίγο για να χαζέψεις άλλη μια φαντασμαγορική θέα στο χωριό, στο φαράγγι του Λούσιου, στα ελατοδάση του Μαινάλου.

Να πιάσεις τραπεζάκι για καφέ και νόστιμα τσιμπολογήματα στο πανέμορφο Κάτω απ’ το Ρολόι –αν πετύχεις καλό καιρό, στην πέτρινη βεράντα του, που αγναντεύει από ψηλά το φαράγγι του Λούσιου και τις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου.

Να περπατήσεις το τμήμα του Μονοπατιού του Μαινάλου που συνδέει τη Δημητσάνα με το Ζυγοβίστι μέσα από 4 φαντασμαγορικά χιλιόμετρα μέτριας δυσκολίας. Η διαδρομή, που θα σου πάρει περίπου δύο ώρες, είναι άψογα σηματοδοτημένη, και απολαμβάνει τέλεια θέα στον Λούσιο και τα γύρω χωριά. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Να επισκεφθείς, ειδικά αν έρχεσαι με πιτσιρίκια, το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Υδροκίνησης: Σε μια καταπράσινη έκταση όλο τρεχούμενα νερά, ένας νερόμυλος με τη νεροτριβή του, ένα βυρσοδεψείο με την κατοικία του βυρσοδέψη, ένας μπαρουτόμυλος και ο εξοπλισμός του έχουν αναστηλωθεί υποδειγματικά και υπόσχονται ένα ενδιαφέρον, διαδραστικό ταξίδι στον χρόνο.

Να κατηφορίσεις από εκεί προς το μαγικό Φαράγγι του Λούσιου. Κάτω από το Μουσείο Υδροκίνησης ξεκινά η κλασική διαδρομή διάσχισης του φαραγγιού, που καταλήγει μετά από 9 χιλιόμετρα στην Αρχαία Γόρτυνα. Το μονοπάτι είναι φανταστικό, κινείται σχεδόν συνέχεια παράλληλα με το ποτάμι, και περνά από τα δύο φανταστικά μοναστήρια που είναι χτισμένα μέσα στο φαράγγι, τη Μονή Φιλοσόφου και τη Μονή Προδρόμου. Λεπτομέρειες εδώ

Να πιάσεις τραπεζάκι στον Δρυμώνα, στο κέντρο του χωριού, για να δοκιμάσεις φανταστικό αγριογούρουνο, κόκορα κοκκινιστό με λαζάνια, χοιρινό με δαμάσκηνα, αλλά και εξαιρετικά ψητά στη σχάρα. Με κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 17€ περίπου το άτομο.

Να ρίξεις μια ματιά στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Δημητσάνας, που στεγάζεται στο εντυπωσιακά αναπαλαιωμένο σπίτι του Γρηγόριου Ε’, Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης που απαγχονίστηκε το 1821, και ο οποίος είχε γεννηθεί στη Δημητσάνα το 1746.

Να οδηγήσεις τα 6 χιλιόμετρα ως το Ζυγοβίστι, ένα από τα πιο ανεξερεύνητα, και πιο ορεινά, χωριά της Αρκαδίας, σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, με τα πλακόστρωτα σοκάκια του και την πλατανοσκέπαστη πλατεία στην οποία απλώνουν με τις πρώτες ηλιαχτίδες τα τραπέζια τους παραδοσιακά καφενεδάκια.

Να οδηγήσεις και το 20λεπτο που χωρίζει τη Δημητσάνα από το μικρό αρκαδικό χωριό που λέγεται Παναγιά, για να πιάσεις τραπεζάκι στη Ζέρζοβα η οποία θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το καλύτερο φαγητό της Αρκαδίας όλης. Σκέψου προβατίνα στη λαδόκολλα, κόκκορα με χυλοπίτες, αγριογούρουνο στον φούρνο με κονιάκ, χορτόπιτα ψημένη στον ξυλόφουρνο, και παστό χοιρινό με αυγά. Λογαριασμός με κρασί στα 17€ περίπου το άτομο.

Να μείνεις σε έναν από τους υπέροχους ξενώνες της Δημητσάνας, όπως το Andrea Sofi Guesthouse (80€ το δίκλινο) το Koustenis Village (87€ το δίκλινο) και ο Μπαρουτόμυλος (100€ το δίκλινο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v