Τώρα είναι η ώρα να πας Ζήρεια

Η Ορεινή Κορινθία είναι στις αρχές του φθινοπώρου στα καλύτερά της. Κι έχουμε τις διαδρομές (και τις φωτογραφίες) για να το αποδείξουμε.
Τώρα είναι η ώρα να πας Ζήρεια
της Ηρώς Κουνάδη

Απέχει μια ώρα από την πόρτα μας, έχει φανταστικά τοπία, κουκλίστικα χωριουδάκια και σούπερ διαδρομές για περπάτημα σε μονοπάτια που αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους. Έχει, επίσης, κι αυτό δεν το ξέρει πολύς κόσμος, μια εποχή που οι τιμές της δεν είναι εκτοξευμένες στα ουράνια, επειδή η κάθοδος των Αθηναίων weekenders δεν έχει ακόμα ξεκινήσει –ή τουλάχιστον δε βρίσκεται ακόμα στο peak της. Κι αυτή η εποχή είναι τώρα.

Μικρός γεωγραφικός οδηγός για αρχαρίους

Ζήρεια λέγεται το βουνό (λέγεται επίσης και Κυλλήνη, όνομα που δεν πολύ-χρησιμοποιείται καθότι προκαλεί σύγχυση με την άλλη Κυλλήνη της Πελοποννήσου) επάνω στο οποίο είναι σκαρφαλωμένα τα χωριουδάκια, τα μονοπάτια και οι διαδρομές της Ορεινής Κορινθίας. Οι δρόμοι που θα σας φέρουν εδώ ξεκινούν από το Κιάτο, το Ξυλόκαστρο και τη γύρω περιοχή, και ανηφορίζουν φιδογυριστά το βουνό, αποκαλύπτοντας άλλο ένα υπέροχο τοπίο πίσω από κάθε στροφή.



Τα πιο ωραία τα χωριά

Η Καστανιά: Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, όλο πέτρινα σπιτάκια και μυρωδιές από το ελατοδάσος που την αγκαλιάζει, διάσημη για την πανοραμική θέα από το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, και για την Τρίκρηνα, την πέτρινη βρύση στην πηγή όπου κατά τον μύθο οι νύμφες έλουζαν τον νεαρό Ερμή.

Η Γκούρα: Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής, η Γκούρα είναι αμφιθεατρική χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων, με τα γραφικά σοκάκια της να στολίζονται από εντυπωσιακά αρχοντικά. Εξαίσια θέα απολαμβάνει η πέτρινη πλατεία της, με τον αιωνόβιο πλάτανο, όπως και η εντυπωσιακή μονή της Παναγιάς των Βράχων, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Το Κεφαλάρι: Οι καταπράσινες πλαγιές της Ζήρειας υψώνονται επιβλητικές πάνω από τα πέτρινα κτίριά του, ενώ την πλατεία του σκεπάζει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος, ό,τι πρέπει για ελληνικό καφεδάκι στη σκιά του. Εδώ βρίσκεται και ένας από τους ωραιότερους ξενώνες της περιοχής –αλλά λεπτομέρειες γι’ αυτό παρακάτω.

Τα Τρίκαλα: Άνω, Κάτω και Μεσαία, τρία χωριά σε ένα, ή ένα χωριό με τρεις ξεχωριστές συνοικίες, όπως και αν τα δείτε, τα Τρίκαλα είναι το χωριό-σταρ της Ορεινής Κορινθίας. Παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και εκκλησάκια που επιβιώνουν εδώ από τον Μεσαίωνα, λιθόστρωτες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και πέτρινες κρήνες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό στολίζουν τις τρεις γειτονιές, που αγναντεύουν από ψηλά τον κορινθιακό κόλπο. Εδώ συγκεντρώνονται επίσης οι περισσότεροι ξενώνες της περιοχής, όπως και ο περισσότερος κόσμος, και από εδώ ξεκινούν μερικές από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με τα πόδια αλλά και με 4x4 οχήματα.



Δύο λίμνες… to rule them all

Η Στυμφαλία είναι ποτισμένη με τους μύθους της, αν και λιγότερο εντυπωσιακή από τη Δόξα, καθότι αποστραγγισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της. Παραμένει, όμως, σημαντικός υδροβιότοπος για πάνω από 160 είδη ζώων και πουλιών, και φιλοξενεί στην όχθη της το εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Στη βόρεια πλευρά της, ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τμήματα ναών και οχυρώσεων της αρχαίας πόλης Στύμφαλου.

Η δε Δόξα είναι μεν μικρούλα, είναι όμως και μια από τις ωραιότερες γωνιές της Ζήρειας: Καταγάλανη και απόκοσμα γαλήνια, περικυκλωμένη από ένα μυρωδάτο δάσος μαυρόπευκων που απλώνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι, και με ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα εκκλησάκια να στολίζει την στενή λωρίδα γης η οποία σπάει τη συμμετρία της. Τα ξύλινα τραπεζάκια γύρω της είναι ό,τι πρέπει για πικνίκ, ενώ στο χωριουδάκι δίπλα της, που λέγεται Αρχαία Φενεός αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί γλυπτά, αγγεία και ψηφιδωτά τα οποία έφεραν στο φως οι ανασκαφές της αρχαίας πόλης.



Περπατώ εις το μονοπάτι

Ένα από τα δυνατά χαρτιά της Ζήρειας είναι το εκτενέστατο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών της, που συνδέει τα χωριά μεταξύ τους, αλλά και με δάση, με καταφύγια, με σπήλαια (δυστυχώς όχι επισκέψιμα, εκτός αν είσαι έμπειρος σπηλαιολόγος) και, βέβαια, με τις κορυφές της Ζήρειας. Λεπτομερείς διαδρομές και χάρτες για όλα τα μονοπάτια θα βρείτε εδώ

Το καλύτερο φαγητό στα πέριξ

Στην Καστανιά, το Στέκι μας κακομαθαιίνει με τοπική κουζίνα (σκεφτείτε αγριογούρουνο στιφάδο και φασολάδα με βανίλιες, όπως λένε οι ντόπιοι τα μικρά φασόλια του Φενεού). Στα Μεσαία Τρικαλα, στο Όπως Παλιά δοκιμάζουμε ντόπια κρέατα στη γάστρα και πάσης φύσεως μαγειρευτά, ενώ η Άρτεμις φτιάχνει απίστευτες πίτες και ωραιότατα μαγειρευτά –μην χάσετε το αρνάκι γκιούλμπασι. Στο Κεφαλάρι, η τοπική κουζίνα έχει την τιμητική της στο Γεύση και Οίνος (δοκιμάστε τη δική τους εκδοχή της μαγειρίτσας, με χοιρινό και κρεμμύδια) ενώ στην Αρχαία Φενεό την κατηγορία αυτή εκπροσωπεί επάξια ο Μιχάλης, με σπεσιαλιτέ όπως ομελέτα με παστό χοιρινό, κόκορα με χυλοπίτες και χορτόπιτα με άγρα χόρτα.

Εδώ να μείνεις

Στα υπέροχα δωμάτια του Αρχοντικού Κεφαλάρι στο ομώνυμο χωριό (από 60€ το δίκλινο), του Ξενώνα Καστανιά στην Καστανιά (50€ το δίκλινο), της Σεμέλης στην Γκούρα (65€ το δίκλινο) ή του Ξενώνα Αναράδα στα Μεσαία Τρίκαλα (70€ το δίκλινο), στις κουκλίστικες Πλειάδες στο χωριουδάκι που λέγεται Καλλιάνοι (77€ το δίκλινο) ή στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του Ξενώνα Νύμφες στα Μεσαία Τρίκαλα (από 65€ το δίκλινο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v