Τα ωραιότερα χωριουδάκια της Ορεινής Κορινθίας

Ναι εντάξει, για τα Τρίκαλα τα ξέρεις. Η Ζήρεια όμως ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει εκεί. Έχει πολλά ακόμα υπέροχα χωριά που αξίζει να ανακαλύψεις.

Τα ωραιότερα χωριουδάκια της Ορεινής Κορινθίας

της Ηρώς Κουνάδη

Είναι δίπλα μας, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, είναι υπέροχη, έχει δύο λίμνες και πολλά γλυκύτατα χωριά ανάμεσά τους, είναι διαβόητη για τις τιμές διαμονής της, γίνεται όμως εύκολα και μονοήμερη, οπότε ακόμα κι αυτό της το συγχωρούμε. Είναι η Ζήρεια, ένα από τα ωραιότερα βουνά της Πελοποννήσου. Κι αυτά είναι τα ομορφότερα χωριά της.

Η Καστανιά

Εκεί ψηλά στα 1.100 μέτρα υψόμετρο, η Καστανιά είναι ένα τοσοδούλι χωριό όλο πέτρινα σπιτάκια και μυρωδιές από το ελατοδάσος που την αγκαλιάζει. Είναι επίσης διάσημη για την πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές της Ζήρειας από το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, και για την Τρίκρηνα, την πέτρινη βρύση στην πηγή όπου ο μύθος λέει ότι έλουζαν οι νύμφες τον νεαρό Ερμή.

Η Γκούρα



Κατεβαίνουμε λίγο, στα 900 μέτρα, για να βολτάρουμε στα γραφικά σοκάκια ενός από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής, την στολισμένη με εντυπωσιακά αρχοντικά (ναι, δεν είναι μόνο πηλιορείτικο αυτό το προνόμιο, άσε τις φήμες να λένε) Γκούρα. Δυο στάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις εδώ είναι στην πέτρινη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο η οποία απολαμβάνει πανοραμική θέα στις γύρω βουνοπλαγιές, και στην εντυπωσιακή μονή της Παναγιάς των Βράχων, που είναι… αυτό που λέει το όνομά της, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Ο Φενεός



Αν σταθείς στην πλατεία της Γκούρας και κοιτάξεις στην απέναντι βουνοπλαγιά, θα δεις ένα μικρό χωριουδάκι κρεμασμένο σαν μπαλκόνι. Αυτός είναι ο Φενεός, Συβίστα για τους παλαιότερους, ένα πανέμορφο χωριό με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, και αξιοθέατα που περιλαμβάνουν τον παλιό νερόμυλο με τη νεροτριβή στην είσοδο του χωριού, ένα μικρό αλλά άκρως ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το Κεφαλάρι

Αφετηρία από το Κεφαλάρι Κορινθίας, 810m



Κι εδώ η πέτρινη πλατεία σκεπάζεται από έναν γιγάντιο πλάτανο που μετρά τα χρόνια του σε εκατονταετίες, και προσφέρεται για ελληνικό καφεδάκι στη σκιά του τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Γλυκύτατα, πέτρινα αρχοντικά πλαισιώνουν τα δρομάκια του χωριού, με ένα εξ αυτών να έχει μετατραπεί σε έναν από τους ωραιότερους ξενώνες του βουνού, το ομώνυμο Αρχοντικό Κεφαλάρι.

Τα Τρίκαλα



Ο απόλυτος σούπερ σταρ της περιοχής, είναι… τρία χωριά σε ένα, ή ένα χωριό απλωμένο σε τρεις διαφορετικές συνοικίες: Άνω, Κάτω και Μεσαία Τρίκαλα. Παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά και εκκλησάκια που επιβιώνουν εδώ από τον Μεσαίωνα, λιθόστρωτες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και πέτρινες κρήνες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό στολίζουν τις τρεις γειτονιές, οι οποίες αγναντεύουν από ψηλά τον κορινθιακό κόλπο. Στα δρομάκια τους παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κορινθιακών ξενώνων ανά τετραγωνικό μέτρο, και από εδώ ξεκινούν μερικές από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές που μπορείς να κάνεις με τα πόδια ή με 4x4 οχήματα.

Η Καρυά

7



Ένα από τα πιο ορεινά χωριά όχι μόνο της Κορινθίας, αλλά της Πελοποννήσου ολόκληρης, η κουκλίστικη Καρυά είναι σκαρφαλωμένη εκεί ψηλά στα 1.300 μέτρα, από τα οποία αγναντεύει την κορυφή της Ζήρειας. Πετρόχτιστα σπίτια πλαισιώνουν τα στενά δρομάκια του χωριού, ό,τι πρέπει για απογευματινές πεζοπορίες, ενώ πολλές είναι και οι επιλογές για διαμονή και φαγητό. Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγεται η χτισμένη τον 13ο αιώνα εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η Ευρωστίνη

Τοπίο στην Ευρωστίνη



Αλλιώς γνωστή και ως Ευρωστίνα, ή και Ζάχολη για τους γηραιότερους, είναι το χωριό δίπλα στο χιλιοτραγουδισμένο Οροπέδιο της Ζάχολης. Η Ευρωστίνη, που λες, είναι διάσημη μεταξύ άλλων για το Ρέμα των Μύλων, που ενθουσιάζει τους φυσιολάτρες με τα τρεχούμενα νερά, τις λίμνες και τους μικρούς καταρράκτες του, αλλά και για το παράξενο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που αριθμεί όχι έναν, ούτε δύο, αλλά 17 διαφορετικούς τρούλους. Λίγο έξω από το χωριό, η λαξευμένη στους βράχους Παναγία των Καταφυγίων είναι άλλο ένα μικρό θαύμα της μοναστικής αρχιτεκτονικής.

Η Λαύκα

#lafka #korinthos #greece



Φωλιασμένη σε μια παράκαμψη του κεντρικού δρόμου από την Στυμφαλία προς την Καστανιά, η Λαύκα με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές της που ξεπροβάλλουν μέσα στο καταπράσινο τοπίο που τις αγκαλιάζει, είναι φημισμένη για το ταβερνάκι της, που λέγεται Ορέξιον, και σερβίρει τοπική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Αξίζει μια επίσκεψη, βέβαια, όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για μερικές βόλτες στην χαριτωμένη της πλατεία με τα τρεχούμενα νερά και στο μικρό αλλά φροντισμένο Λαογραφικό Μουσείο Λαύκας και τον ναό του Αγίου Αθανασίου με το εντυπωσιακό του τέμπλο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v