8 πανέμορφοι καταρράκτες στην Ελλάδα

Από τη Θράκη ως τη Νέδα και από τα Επτάνησα ως το βόρειο Αιγαίο, «ξετρυπώνουμε» και βουτάμε σε οκτώ από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Ελλάδας.
8 πανέμορφοι καταρράκτες στην Ελλάδα
του Γιώργου Κόκουβα

Ξέρατε ότι στη Λευκάδα ένας καταρράκτης κλέβει την παράσταση από τις superstar παραλίες του νησιού; Γνωρίζατε ότι στη Θράκη βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων; Θέλετε να μάθετε σε ποια νησιά του Αιγαίου θα συναντήσετε υδάτινα υπερθεάματα μέσα σε πυκνή βλάστηση και σε ποιο δάσος της Πελοποννήσου κρύβεται η «Γαλάζια Λίμνη»; Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ξεναγηθείτε σε οκτώ καταρράκτες που κόβουν την ανάσα.

*Οι καταρράκτες της Νέδας
 
Παρθένα και ανεξερεύνητη από τα πλήθη των εκδρομέων, η περιοχή γύρω από τη Νέδα περιλαμβάνει τοπία με τοξωτά γεφύρια, γραφικά εκκλησάκια, αρχαιολογικούς χώρους, φαράγγι γεμάτο πλατάνια, και κάπου εκεί, μια σειρά από εντυπωσιακούς καταρράκτες που σχηματίζουν παραδεισένια σκηνικά. Τα νερά πέφτουν ως και από τα 20 μέτρα ύψος, σχηματίζοντας τιρκουάζ βάθρες και γαλαζοπράσινες λίμνες, ιδανικές για παγωμένες βουτιές στη σκιά της πυκνής βλάστησης. Η κατάβαση ξεκινά από το χωριό Πλατάνια και κινείται στα σύνορα Μεσσηνίας και Ηλείας, ενώ καταλήγει σε φυσικές κολυμπήθρες όπου χύνονται οι καταρράκτες.
Περισσότερα για τη ΝέδαΕδώ 

*Οι καταρράκτες της Έδεσσας

(φωτο: Edessacity.gr)
Οι υδάτινοι «τοίχοι» στα βορειοανατολικά της Έδεσσας δημιουργήθηκαν ξαφνικά εξαιτίας ενός γεωλογικού φαινομένου πριν από επτά περίπου αιώνες, και έκτοτε πέφτουν ορμητικά στο σημείο όπου σήμερα μας υποδέχεται το Πάρκο των Καταρρακτών της πόλης. Εκεί θα δείτε τον Κάρανο, τον μεγαλύτερο καταρράκτη του ποταμού Εδεσσαίου, που πέφτει από τα 70 μέτρα, στην σκιά των οποίων κρύβεται και το μικρό επισκέψιμο Σπήλαιο των Καταρρακτών ενώ από τα ειδικά γεφυράκια μπορείτε να θαυμάσετε την «κουρτίνα» του νερού από πίσω. Στη βάση του υπάρχει υδροηλεκτρικός σταθμός, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά χύνεται ο διπλός καταρράκτης που ονομάστηκε «Λάμδα» χάρη στο διχαλωτό του σχήμα.
Περισσότερα για την ΈδεσσαΕδώ 

*Η Φόνισσα των Κυθήρων

Τρομακτικός ή ρομαντικός; Απόκοσμος ή παραμυθένιος; Ο καταρράκτης που κρύβεται κοντά στον Μυλοπόταμο των Κυθήρων έχει δύο ονόματα: Καταρράκτης της Φόνισσας, ονομασία που προϊδεάζει για το επικίνδυνο των νερών του, όπου λέγεται πως κάποτε πνίγηκε ένα κοριτσάκι, και Καταρράκτης της Νεράιδας, που δίνει μια ιδέα για το ειδυλλιακό τοπίο στο οποίο θα μπορούσε όντως να κατοικεί κάποιο ξωτικό. Με δρομάκια και ρυάκια, πέτρινα γεφύρια, πλατάνια, λιμνούλες και παλιούς νερόμυλους, το σκηνικό θα φιλοξενήσει απολαυστικές βουτιές και θα σας πείσει να επιστρέψετε και το φθινόπωρο, όταν η βλάστηση γίνεται χρυσαφένια και το μέρος ακόμη πιο εξωπραγματικό.
Περισσότερα για τα ΚύθηραΕδώ 

*Ο Φονιάς της Σαμοθράκης

Το νησί των τρεχούμενων νερών και της πυκνής βλάστησης δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει και έναν από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες στο Αιγαίο: Στη νότια ακτή του νησιού, ο Φονιάς είναι ο μεγαλύτερος από τους σκαλωτούς καταρράκτες που πέφτουν από ύψος 20 μέτρων, δημιουργώντας μια φυσική πισίνα στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε - φτάνει, φυσικά, να μην πλησιάσετε κοντά στον καταρράκτη, όπου σχηματίζεται η επικίνδυνη δίνη που του χάρισε το όνομά του.
Περισσότερα για τη ΣαμοθράκηΕδώ 

*Οι Καταρράκτες των Τζουμέρκων

Σε μια περιοχή της Ελλάδας όπου το γάργαρο βουητό του νερού δεν σταματά ποτέ, υπάρχει ένα γραφικό χωριό που λέγεται Καταρράκτης. Μαντέψτε από πού πήρε το όνομά του: Περί τα δέκα λεπτά από το χωριό, θα βρείτε τον επιβλητικό καταρράκτη-νονό του, έναν από τους ωραιότερους στα Τζουμέρκα, ο οποίος τρέχει χειμώνα-καλοκαίρι. Φυσικά, το καλοκαίρι η ροή του δεν είναι τόσο έντονη όσο την άνοιξη, οπότε και συνήθως σχηματίζεται ένας «δίδυμος» καταρράκτης δίπλα του. Στη βάση του καταρράκτη υπάρχει ξύλινος «εξώστης» για να θαυμάσετε το θέαμα, ενώ πολύ κοντά λειτουργεί και αναψυκτήριο με πολύ ωραία θέα.
Περισσότερα για τα ΤζουμέρκαΕδώ 

*Οι καταρράκτες της Σάμου
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά επτά καταρράκτες λούζουν την διαδρομή του Ποταμού στη Σάμο, τρία χιλιόμετρα από το Καρλόβασι. Και θα έχετε την ευκαιρία να τους θαυμάσετε όλους, αρκεί να περπατήσετε για περίπου ένα τέταρτο στο καταπράσινο δάσος της περιοχής, μέχρι την λιμνούλα και τα ρηχά νερά του ποταμού όπου θα πρέπει να… τσαλαβουτήσετε και στη συνέχεια να σκαρφαλώσετε για να θαυμάσετε τους υπόλοιπους έξι καταρράκτες. Ίσως ακούγεται σαν σκηνή από τις Επικίνδυνες Αποστολές, αλλά ποιος είπε ότι η ομορφιά χαρίζεται χωρίς κόπο;
Περισσότερα για τη ΣάμοΕδώ 

*Ο Δημοσάρης της Λευκάδας

Αν βρεθείτε στη Λευκάδα, κατευθυνθείτε προς το καταπράσινο φαράγγι κοντά στο Νυδρί και ακολουθήστε το ομαλό μονοπάτι του: Θα σας φέρει μπροστά στον επιβλητικό καταρράκτη του νησιού, τα νερά του οποίου σχηματίζουν φυσική πισίνα περιτριγυρισμένη από καταπράσινη βλάστηση, ιδανική για εναλλακτικές βουτιές αν έχετε χορτάσει τα αλμυρά νερά στο Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς. Απλώς θυμηθείτε πως για να ανακαλύψετε τον καταρράκτη, θα χρειαστεί κάτι λιγότερο από μισή ώρα πεζοπορίας.
Περισσότερα για τη ΛευκάδαΕδώ 

*Ο Λειβαδίτης στη Θράκη

(φωτό: toarchontiko.gr)
Νεράιδες που λούζονται, Σάτυροι που χορεύουν σε διονυσιακές ιεροτελεστίες, τραγούδια από την κιθάρα του Ορφέα και του Απόλλωνα και φωνές των Μουσών που μπλέκονται με τον ήχο του νερού: Με τέτοιες εικόνες έχει ντύσει η λαϊκή παράδοση και η μυθολογία τον καταρράκτη του Λειβαδίτη κοντά στο ομώνυμο χωριό της Θράκης, μια ανάσα από τον Νέστο και τη Σταυρούπολη. Και η φαντασία της λαϊκής παράδοσης δεν είχε άδικο να οργιάσει, αφού εδώ θα συναντήσετε τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων, εκεί που οδηγεί δασικός δρόμος επτά χιλιομέτρων με αφετηρία το χωριό του Λειβαδίτη, μια διαδρομή πνιγμένη στις οξιές, τις φλαμουριές και τους σφενδάμους. Τα νερά πέφτουν κάθετα από ύψος 60 μέτρων, ενώ στο χαμηλότερο σημείο του καταρράκτη υπάρχει περιφραγμένο πλάτωμα για να τον θαυμάσετε με την άνεσή σας.
Περισσότερα για την περιοχή του ΝέστουΕδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v