Γνωρίζοντας τα ελληνικά νησιά με το καΐκι

Τα λημέρια της θαλάσσιας χελώνας και της μεσογειακής φώκιας, η μαγεία των Κυκλάδων, η φύση των Επτανήσων και η επίσκεψη σε μικρά νησάκια μέσα από 7 εκδρομές με το καΐκι.
Γνωρίζοντας τα ελληνικά νησιά με το καΐκι
του Γιώργου Κόκουβα

Ο γύρος των Σποράδων με καΐκι, τα πέριξ της Λευκάδας με ιστιοφόρο, τα νησάκια της caretta caretta και της monachus monachus με καραβάκι και οι πιο εντυπωσιακές παραλίες των Κυκλάδων που δεν προσεγγίζει κανένας δρόμος. Επιβιβαζόμαστε στα λιμανάκια επτά πανέμορφων ελληνικών νησιών που προσφέρονται για ημερήσιες εξορμήσεις στις καλύτερες παραλίες και στα γύρω νησάκια τους διά θαλάσσης και αλωνίζουμε το Αιγαίο και το Ιόνιο με το καΐκι.

Σαντορίνη: Στο ηφαίστειο της Θήρας

Θα δείτε το νησί της Θήρας, θα θαυμάσετε την Οία, θα ξενυχτήσετε στα Φηρά και θα γνωρίσετε την ενδοχώρα της Σαντορίνης. Υπάρχει όμως πολύ… ζουμί και στα γύρω νησάκια της καλντέρας, που κρύβουν «εκρηκτικά» μυστικά. Καθημερινά, αναχωρούν κρουαζιέρες από το Αμμούδι, το λιμανάκι κάτω από την Οία, που εξερευνούν τα νησιά της Παλαιάς και Νέας Καμμένης (ήτοι τους μη υποβρύχιους κρατήρες του ηφαιστείου της Θήρας) αλλά και το νησάκι της Θηρασιάς, που κάποτε ήταν ενωμένο με την Σαντορίνη. Στο ηφαίστειο, απαιτείται αντοχή, καθώς θα κληθείτε να ανεβείτε την ηφαιστειακή γη σε μια διαδρομή περίπου μισής ώρας για να αισθανθείτε τον ζεστό αέρα από τα ανοίγματα στους κρατήρες της Καμμένης. Οι ημερήσιες «κρουαζιέρες» περνούν και από τις θερμές πηγές, εκεί όπου μπορείτε να κολυμπήσετε στα κόκκινα θερμά νερά (προσοχή: μην φορέσετε ανοιχτόχρωμο μαγιό!) πριν κατευθυνθείτε στο ήσυχο νησάκι της Θηρασιάς για ψαρομεζέδες στις ταβέρνες του λιμανιού ή εξερευνήσεις με γαϊδουράκι στο χωριό ψηλά στα βράχια. Στην επιστροφή, θα θαυμάσετε το μεγαλείο των υπόσκαφων οικισμών της Σαντορίνης από χαμηλά. Η είσοδος στο ηφαίστειο στοιχίζει 2€, ενώ οι εκδρομές κυμαίνονται στα 20€, ανάλογα το πρακτορείο και το καράβι που θα επιλέξετε. Δείτε ενδεικτικά κόστη εδώ
Περισσότερα για την ΣαντορίνηΕδώ 

Αλόννησος: Επίσκεψη στην μονάχους-μονάχους

Η Αλόννησος δεν είναι μόνο ένα καταπράσινο ήσυχο νησί που προτιμάται από τους εναλλακτικούς ταξιδιώτες, αλλά και μέρος του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού θαλάσσιου πάρκου, που μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, με την ονομασία Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων. Από το Πατητήρι, το λιμάνι της Αλοννήσου, ξεκινούν σκάφη που θα σας μεταφέρουν στα υπόλοιπα τμήματα του θαλάσσιου πάρκου, περνώντας μέσα από 6 ακατοίκητα αλλά κατάφυτα νησάκια, 22 βραχονησίδες και υπέροχα τοπία σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Σε αυτό το σκηνικό έχουν επιλέξει να ζουν διάφορα σπάνια είδη, όπως 4 είδη δελφινιών, ο ζιφιός, ο φυσυτήρας, και κυρίως ο πιο σημαντικός εναπομείνας πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας Μονάχους-Μονάχους. Αν είστε τυχεροί, εκπρόσωποι αυτών των ειδών θα σας προϋπαντήσουν στην διαδρομή του καϊκιού, αλλά όπως και να’ χει, η εκδρομή αξίζει και μόνο για τα φυσικά τοπία και τις ερημικές βουτιές στην κυρα-Παναγιά. Φροντίστε πριν «σαλπάρετε», να ενημερωθείτε στο λιμάνι από τους εκπροσώπους του κέντρου ερευνών και ενημέρωσης Mom. Η εκδρομή κυμαίνεται στα 40€, ανάλογα με το καραβάκι που θα επιλέξετε. Περισσότερες πληροφορίες για το θαλάσσιο πάρκο θα βρείτε εδώ
Περισσότερα για την ΑλόννησοΕδώ 

Κουφονήσια: Από Πάνω… Κάτω

Τα καϊκια που πραγματοποιούν συχνά δρομολόγια από το λιμάνι στο Πάνω Κουφονήσι ακολουθούν δύο διαδρομές: Η μία θα σας κάνει τον γύρο των δημοφιλέστερων ακτών του νησιού, ήτοι μέχρι τον Φοίνικα, τον Φανό, την Ιταλίδα και το εξωπραγματικό Πορί, και η άλλη με φόντο την Κέρο και τα βραχονήσια που μεσολαβούν, φτάνει σε λιγότερο από ένα τέταρτο στο Κάτω Κουφονήσι, όπου βρίσκουν τη χαρά τους οι φίλοι του ελεύθερου camping και του γυμνισμού στο Νερό, όσοι αναζητούν εναλλακτικές παραλίες, όπως η Χαβάη ή μικρούς πριβέ κολπίσκους για τις βουτιές τους στην άγρια ακτογραμμή του ακατοίκητου νησιού. Στο Κάτω Κουφονήσι υπάρχει μόνο μια ταβέρνα, αυτή του Βενετσάνου, όπου θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά κάτω από την κληματαριά και θα ανεφοδιαστείτε με νερό και μπύρες. Τα ναύλα για το καΐκι κυμαίνονται στα 10€. Μπορείτε επίσης να κανονίστε με τον Πράσινο ή με άλλον ιδιοκτήτη καϊκιού που θα βρείτε στο λιμάνι για μονοήμερη εκδρομή στην Κέρο ή το Αντικέρι. Επιχειρήστε και βραδινό θαλάσσιο περίπατο, πάλι κατόπιν κανονίσματος για εσάς και την παρέα σας σε λογικές τιμές.
Περισσότερα για τα ΚουφονήσιαΕδώ 

Λευκάδα: Κρουαζιέρα στο Ιόνιο

Η πλούσια σε μικρά νησάκια και επιβλητικά σκηνικά θάλασσα των Επτανήσων καθιστά απαραίτητη την κρουαζιέρα με καραβάκια ή ιστιοπλοϊκά που ξεκινούν καθημερινά από το Νυδρί και περνούν από τα πιο όμορφα μέρη όχι μόνο της ίδιας της Λευκάδας, όπως το Πόρτο Κατσίκι, αλλά και του υπόλοιπου Ιονίου, όπως το Φισκάρδρο της Κεφαλονιάς, η Ιθάκη, το Μεγανήσι όπου «φώλιαζε» το υποβρύχιο Παπανικολής, τα (πρώην) νησιά της οικογένειας Ωνάση, το καταπράσινο νησί Μαδούρη, τις νήσους Καστός και Κάλαμος καθώς και δυσπρόσιτες παραλίες ιδανικές για ατένισμα του ηλιοβασιλέματος ή αργότερα για αστρονομικές «εξερευνήσεις». Οι τιμές των εκδρομών διαφέρουν ανάλογα με την επιλογή σας, αν δηλαδή ταξιδέψετε με καραβάκι, ιστιοπλοϊκό, κρουαζιερόπλοιο ή νοικιασμένο σκάφος. Δείτε τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και πραγματοποιούν κρουαζιέρες εδώ
Περισσότερα για την ΛευκάδαΕδώ 

Μήλος: Ο γύρος του νησιού… και της Σελήνης

Από το λιμάνι του Αδάμαντα στη Μήλο, τα ιστιοπλοϊκά και τα καραβάκια σας περιμένουν καθημερινά για ημερήσιες εκδρομές, θαλάσσιες περιηγήσεις και εξερευνήσεις σπηλαίων. Οι εκδρομές διαρκούν περίπου οκτώ ώρες, στις οποίες θα περάσετε από τους επιβλητικούς βράχους στο Βάνι, το σπήλαιο της Συκιάς, τα πρισματικά βράχια στα Γλαρονήσια και φυσικά από συγκλονιστικά παράλια, με highlight το πασίγνωστο Σαρακίνικο, την παραλία που θα μπορούσε να αποτελεί… πλαζ από το φεγγάρι. Ορισμένες εκδρομές φθάνουν μέχρι τη γειτονική Κίμωλο όπου μπορείτε να ανακτήσετε δυνάμεις με ένα θαλασσινό τσιμπούσι. Το κόστος κυμάινεται στα 35-50€, ανάλογα με τον τύπο σκάφους που θα επιλέξετε και την παροχή ή όχι φαγητού ή άλλων ανέσεων εν πλω.
Περισσότερα για τη ΜήλοΕδώ 

Σκιάθος: Στα χνάρια της Φόνισσας

Στην παραλιακή περαντζάδα του λιμανιού της Σκιάθου, βρίσκονται στοιχισμένα δεκάδες πλοιάρια. Κάποιο από αυτά θα αναλάβει να σας ξεναγήσει στα πιο δυπρόσιτα μέρη του νησιού και των Σποράδων – σημειωτέον πως οι καλύτερες παραλίες της Σκιάθου δεν είναι προσβάσιμες από στεριάς. Έτσι, με τα καραβάκια που ξεκινούν κάθε πρωί θα κάνετε τον γύρο του νησιού περνώντας από την περίφημη Σπηλιά της Φόνισσας, εκεί που ο Παπαδιαμάντης τοποθέτησε τον πνιγμό της ομώνυμης ηρωίδας του. Στη συνέχεια, οι βουτιές στα Λαλάρια θα σας μείνουν αξέχαστες, καθώς τα γαλανά νερά και τα πάλλευκα γιγάντια βότσαλα κόβουν την ανάσα, ενώ η διαδρομή συνήθως στη συνέχεια… ξεστρατίζει προς την μεσαιωνική πόλη του Κάστρου και τις πηλιορείτικες ακτές για φαγητό ή προς το όμορφο κατάφυτο νησάκι Τσουγκριάς απέναντι από τη Σκιάθο για απογευματινό κολύμπι. Υπολογίστε περί τα 15-20€ - δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις ή που τα ναύλα επιδέχονται… παζαρέματος.
Περισσότερα για την ΣκιάθοΕδώ 

Ζάκυνθος: Ναυάγια, σπήλαια και… χελωνάκια

Ένα γαλαζοπράσινο σύμπαν σε… compact εκδοχή θα ανοιχτεί μπροστά στα μάτια σας, αν πάρετε το καραβάκι από το λιμάνι της Σκιάθου ή το Σχοινάρι, τρία χιλιόμετρα μακριά, για να κάνετε τον γύρο του νησιού. Τα highlights είναι το περίφημο Ναυάγιο, μία από τις εντυπωσιακότερες παραλίες του κόσμου, και οι Γαλάζιες Σπηλιές με τα κοράλλια και τα εξωτικά νερά. Θα περάσετε επίσης από την σπηλιά του Κεριού, το Μαραθονήσι, που θεωρείται το Νησί της χελώνας caretta-caretta, κοντά στον κόλπο του Λαγανά, το Βασιλικό και πολλές ακόμη εντυπωσιακές ακτές του νησιού που δεν θα είχατε την ευκαιρία να δείτε από στεριάς. Οι εκδρομές με καΐκι ξεκινούν από τα 15€ για το πακέτο του Ναυαγίου και των Γαλάζιων Σπηλιών και οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με το πρόγραμμα και τις έξτρα στάσεις που θα προσθέσετε στο «πακέτο» σας.
Περισσότερα για τη ΖάκυνθοΕδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v