Κύθηρα: Μη μου τις διακοπές τάραττε

Πανέμορφα ορεινά χωριά, άγρια φυσική ομορφιά, ιστορία, θρύλοι και παραδόσεις που αντέχουν μέχρι σήμερα, συνθέτουν την εικόνα του γοητευτικού νησιού που όμοιό του δεν έχουμε ξανασυναντήσει.
Κύθηρα: Μη μου τις διακοπές τάραττε
της Έλενας Μπούλια

Ακόμα και για αυτόν που τα έχει επισκεφθεί περισσότερες από μία φορές, τα Κύθηρα αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο. Αυτό θα το καταλάβεις από τις αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζονται σχετικά με το αν πρόκειται για ένα ήσυχο ή πολύβουο νησί, με το αν έχει ή δεν έχει ωραίες παραλίες (έννοια σχετική για τον καθέναν), με το αν είναι άγονο ή έχει έντονη φυσική ομορφιά. Η πραγματικότητα είναι ότι τα Κύθηρα έχουν απ’όλα, αρκεί να ξέρει κανείς πού και πότε να τα ανακαλύψει.

Έχουν, άλλωστε, και μεγάλη ιστορία. Στην θάλασσά τους, σύμφωνα με την μυθολογία, γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. Στις ακτές τους έδρασε, κατά το 1537, ο πειρατής Μπαρμπαρόσα, ενώ για πολλά χρόνια βρέθηκαν υπό την κατοχή των Γάλλων, των Ρώσων, των Τούρκων και των Βρετανών. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο το νησί καταλήφθηκε από Γερμανούς και Ιταλούς, τους οποίους οι αντάρτες του Καψαλίου κατάφεραν να εκδιώξουν. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη περιοχή της Ελλάδας που ελευθερώθηκε.

Η τουριστική ανάπτυξη άργησε να έρθει στα Κύθηρα και γι’αυτό ο επισκέπτης θα παρατηρήσει πως το νησί έχει διατηρήσει την πολιτιστική του ταυτότητα, αλλά και τα εντυπωσιακά φυσικά του στοιχεία. Όσο για το γεγονός ότι πρόκειται για έναν δύσκολο στην πρόσβαση προορισμό, αυτό δε μας ενοχλεί καθόλου. Αυτοί που αγαπούν τα Κύθηρα δεν θα διστάσουν μπροστά στο μεγάλο ταξίδι. Και είναι αυτή η αγάπη τους που κάνει το νησί τόσο ξεχωριστό.

Βόλτες και διαδρομές
Τα Κύθηρα είναι ένα «ορεινό» νησί, με την έννοια ότι τόσο η Χώρα τους όσο και τα περισσότερα χωριά βρίσκονται στα… ψηλά. Ξεκινώντας με την Χώρα, τα γραφικά και ήσυχα σχετικά σοκάκια της οδηγούν στο καλοδιατηρημένο Φρούριο, από το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει την θέα στο Αιγαίο. Εκεί θα βρείτε ταβερνάκια και μπαράκια για το βράδυ (όπως το Mercato και το Φως Φανάρι), αν και η πραγματική βραδινή ζωή του νησιού ξημερώνει στο παραθαλάσσιο χωριό Καψάλι. Εκεί θα βρείτε μπαράκια για όλα τα γούστα –εμείς ξεχωρίζουμε το Banda Landra και το Fox Anglais.

Στις πρωινές εκδρομές σας πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί μία επίσκεψη στο χωριό Μυλοπόταμος, με την πανέμορφη πλατεία που σκιάζεται από τον γιγαντιαίο πλάτανο. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται ένα μικρό ποταμάκι, με πάπιες και ένα υπέροχο καφέ, το Καμάρι, ο ιδιοκτήτης του οποίου είναι βραβευμένος barista. Λίγα μόλις μέτρα από τον Μυλοπόταμο θα συναντήσετε τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Φόνισσας, στα καταπράσινα νερά του οποίου μπορείτε και να κολυμπήσετε. Από την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, στα δυτικά του Μυλοποτάμου, θα συναντήσετε το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, το οποίο έχει εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί, προσφέροντας μία τουριστική διαδρομή 200 μέτρων, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Κατά τ’άλλα, πανέμορφα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε είναι τα καταπράσινα Μητάτα, με την επιβλητική θέα στο φαράγγι του Τσάκωνα, καθώς και ο Καραβάς, στο βόρειο τμήμα του νησιού, με τις γάργαρες πηγές και την θαυμάσια αρχιτεκτονική. Ο παραθαλάσσιος Αβλέμονας διαθέτει τον πιο γραφικό κόλπο, γι’αυτό και προτιμάται από πολλούς για διαμονή αλλά και για βουτιές στη μικρούλα παραλία του που μοιάζει με πισίνα, ενώ ο Ποταμός θεωρείται το κεφαλοχώρι του νησιού, με την πιο πολύβουη πλατεία. Σε αυτήν κάθε Κυριακή λειτουργεί παραδοσιακή λαϊκή αγορά. Αξίζει να πιάσετε τραπεζάκι για καφέ και να παρατηρήσετε το σουλάτσο των ντόπιων.

Παραλίες

Καλαδί (φωτο):
Για να βρεθείτε στην πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού, με τους γιγαντιαίους βράχους, θα χρειαστεί να κοπιάσετε λίγο στην προσπάθειά σας να κατεβείτε τα απότομα σκαλοπάτια. Όμως, αξίζει τον κόπο. Γιατί το τοπίο και το νερό είναι πραγματικά μοναδικό και άκρως γαλήνιο, αφού κατά έναν περίεργο λόγο, όλοι οι επισκέπτες της παραλίας είναι πάντα πολύ ήσυχοι. Η παραλία βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού κοντά στην Παλαιόπολη.

Παλαιόπολη: Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, στις ανατολικές ακτές, διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μερικές συμπαθέστατες ταβέρνες αρκετά κοντά.

Φυρή Άμμος: Στην τεράστια παραλία θα βρείτε σίγουρα μερικά τετραγωνικά μέτρα από πολύχρωμα μικρά βότσαλα για να απλωθείτε και να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, κοντά στον Κάλαμο.

Χαλκός: Για εσάς που θέλετε την καντινούλα σας, το καφεδάκι σας και το ταβλάκι σας στην παραλία, ο Χαλκός είναι ό,τι πρέπει. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, κοντά στον Κάλαμο.

Μελιδόνι: Οργανωμένη παραλία, με καντίνα και ξαπλώστρες, αλλά και σχετικά ήσυχη. Η θάλασσα είναι πραγματικά υπέροχη, με γαλαζοπράσινα χρώματα, και η παραλία έχει αμμουδιά και μικρά βότσαλα. Βρίσκεται στα νότια του νησιού, κοντά στον Δρυμώνα.


Λιμνιώνας (φωτο): Η παραλία βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, κοντά στον Μυλοπόταμο, και χαρακτηρίζεται από ψιλή λευκή άμμο και ρηχά νερά. Είναι ήσυχη και σχετικά απομονωμένη, όμως αρκετά κοντά υπάρχει σνακ μπαρ.

Καψάλι: Αν θέλετε φασαρία, μπαράκια, beach sports, ξαπλώστρες και ομπρέλες, το Καψάλι, η πιο πολυσύχναστη παραλία στα νότια του νησιού, είναι ό,τι ακριβώς ψάχνετε.

Αγία Πελαγία: Πρόκειται για την δεύτερη πιο πολυσύχναστη παραλία, στα βόρεια του νησιού, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και παραθαλάσσια μπαρ, ενώ χαρακτηρίζεται από αμμουδιά και ρηχά νερά.

Μην φύγετε από τα Κύθηρα αν δεν…
-Προμηθευτείτε μέλι, τυρί και παραδοσιακά γλυκά από το Μέλι-Γάλα, στα Μητάτα.
-Πάρετε μερικές σεμπρεβίβες, το αιώνιο λουλούδι των Κυθήρων, από την Αστάρτη, στο χωριό Καραβάς.
-Αγοράσετε αναμνηστικά κεραμικά και άλλα είδη λαϊκής τέχνης, από το Πλέοντας, στην Αγ. Πελαγία.
-Αν είστε λάτρεις της αναρρίχησης και έχετε εμπειρία στο άθλημα, προτείνουμε να έχετε μαζί τον εξοπλισμό σας γιατί στα Κύθηρα θα βρείτε τουλάχιστον τρία ενδιαφέροντα σημεία να σκαρφαλώσετε: Το Σπαραγαρίο, πίσω από την ομώνυμη παραλία, η Κακιά Λαγκάδα, νότια της Αγίας Πελαγίας, όπου υπάρχει ένα εντυπωσιακό φαράγγι και μία μικρούλα παραλία, και οι Φασκομηλιές, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου.

Πού θα φάτε;
Υδραγωγείο (στο Καψάλι):
Παραδοσιακό ταβερνάκι με νεανική ατμόσφαιρα και πιάτα ημέρας.
Φιλιώ (στον Κάλαμο): Από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού, με ωραίους κήπους και πρωτότυπες, τοπικές γεύσεις. Πολύ κοντά στην ταβέρνα η Φιλιώ διαθέτει και τις όμορφες οικίες Πετροκάλλι, για την διαμονή σας.
Ο Σωτήρης (στον Αβλέμονα): Παραδοσιακή ψαροταβέρνα με εκπληκτικά ψαρικά και φοβερές αστακομακαρονάδες.
Σκάνδεια (στην Παλαιόπολη): Συμπαθητικό, λιτό ταβερνάκι με τοπική, σπιτική κουζίνα σε πολύ καλές τιμές.
Μαρία Γεωργοπούλου (στα Λογοθετιάνικα): Cult ψαροταβέρνα, πρώην μπακάλικο, με τοπικά πιάτα από ψάρι και κρέας.

Πού θα μείνετε;
- Απλυνόρι: Ρομαντική διαμονή σε έναν γραφικό ξενώνα, στο χωριό Μητάτα. Το κόστος κατά την υψηλή περίοδο είναι 40 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό (περισσότερες πληροφορίες για το Απλυνόρι θα βρείτε στα Σχετικά Άρθρα).
- Palaeopoli Villas: Παραδοσιακές κατοικίες από πέτρα και ξύλο στο χωριό Παλαιόπολη, λίγο πάνω από το λιμανάκι του Αβλέμονα. Το κόστος την υψηλή περίοδο κυμαίνεται στα 70-80 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
- Pelagia Beach Studios: Ξενοδοχείο με παραδοσιακή, νησιώτικη αρχιτεκτονική, μόλις 50μ. από την παραλία της Αγ. Πελαγίας, με θέα θάλασσα. Το κόστος την υψηλή περίοδο για ένα δίκλινο στούντιο είναι 55 ευρώ (χωρίς πρωινό)
- Το Λαγκάδι του Καραβά: Βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νησιού, σε απόλυτη αρμονία με την φύση και αποτελείται από 3 παραδοσιακά, ανακαινισμένα πέτρινα κτίρια. Το κόστος για μία βίλα 2 ατόμων, την υψηλή περίοδο, κυμαίνεται στα 68 ευρώ (χωρίς πρωινό).
- Romantica Hotel: Μόλις 30μ. από την παραλία της Αγίας Πελαγίας, το Romantica Hotel προσφέρει όμορφα δωμάτια με θέα στο Αιγαίο. Το κόστος για ένα δίκλινο την υψηλή περίοδο ανέρχεται στα 70 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.
- Δημοτικό κάμπινγκ Κυθήρων: Για τους λάτρεις του κάμπινγκ, στο Καψάλι υπάρχουν ιδανικές εγκαταστάσεις σε δάσος από μεγάλα πεύκα και μερικά βήματα από την θάλασσα. Το κόστος του κάμπινγκ είναι 6 ευρώ κατ’άτομο και 5 ευρώ για μία μεγάλη σκηνή. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 27360 31580, 27360 31213.

Πώς θα πάτε;
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να φτάσει κανείς στα Κύθηρα:
- Οδικώς: Με το αυτοκίνητο μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας (περίπου 356 χιλιόμετρα από Αθήνα) και από εκεί με καράβι για Κύθηρα. Δρομολόγια υπάρχουν καθημερινά, κάντε όμως εγκαίρως κράτηση (τηλ. 27340 24004, 27340 29004).
- Ακτοπλοϊκώς: Από Πειραιά με το καράβι Βιτσέντζος Κορνάρος. (Το ταξίδι διαρκεί 7-8 ώρες, ανάλογα με το αν θα κάνει στάση στο Γύθειο). Μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήριά σας online από εδώ.
- Αεροπορικώς: Το καλοκαίρι εκτελούνται καθημερινά πτήσεις, διάρκειας μιας ώρας, από την Olympic Air (κόστος εισιτηρίου περί τα 145 ευρώ κατ’άτομο, μετ’επιστροφής).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v