Η Λευκάδα στα καλύτερά της

Το απόλυτο τιρκουάζ στο Πόρτο Κατσίκι, οι βουτιές στον καταρράκτη του Δημοσάρη, η θέα στο ηλιοβασίλεμα από το Αθάνι, οι καταπράσινες διαδρομές στα άγνωστα χωριά της ενδοχώρας. Και είκοσι ακόμα λόγοι για τους οποίους αγαπάμε Λευκάδα.
Η Λευκάδα στα καλύτερά της
της Ηρώς Κουνάδη

Το Πόρτο Κατσίκι. Το ωραιότερο τιρκουάζ της Μεσογείου, που κορνιζάρει τις παραλίες της. Η καταπράσινη ενδοχώρα. Οι εκπλήξεις της, όπως το Φαράγγι του Δημοσάρι, με τον επιβλητικό καταρράκτη του να καταλήγει σε μια γιγάντια φυσική πισίνα. Τα καντούνια της πόλης, που κάποιοι θα σας πουν ότι δεν είναι αρκετά εντυπωσιακή για Ιόνια πρωτεύουσα –είναι επειδή δεν την έχουν περπατήσει. Η ελευθερία του να περνάς απέναντι με το αυτοκίνητο, γλιτώνοντας ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ωράρια και κρατήσεις. Έχουμε πολλούς λόγους να αγαπάμε την Λευκάδα. Τους συγκεντρώσαμε, σε μία λίστα που αν (βρίσκετε πως) δεν τα έχει όλα, τότε εκπληρώνει τον σκοπό της: να σας εμπνεύσει να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα, και να τη συμπληρώσετε.

Best of… παραλίες

Πόρτο Κατσίκι: Τιρκουάζ τόσο απόλυτο, που μοιάζει ψεύτικο. Το χρώμα των νερών του είναι που έχει κάνει την παραλία τόσο διάσημη (και της έχει χαρίσει μια θέση ανάμεσα στις δεκαπέντε αγαπημένες μας ελληνικές παραλίες) κι αυτό που θα θυμάστε για καιρό. Κατά τα άλλα, μεγάλα, ολόλευκα βότσαλα, εξίσου λευκά βράχια που κατεβαίνουν απότομα στη θάλασσα και πράσινες πινελιές στην κορυφή τους. Αλλά δίπλα σε αυτό το τιρκουάζ τίποτα δεν είναι πολύ εντυπωσιακό. Στα αρνητικά, οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες που, σε συνδυασμό με την αυγουστιάτικη πολυκοσμία, μας χαλούν λίγο το τοπίο. Ευτυχώς, στις άκρες της παραλίας υπάρχει χώρος και σκιά (φυσική, από τα βράχια) για όλους.


Εγκρεμνοί: Η ερημική εκδοχή του Πόρτο Κατσίκι είναι ο παράδεισος των στοιχειωδώς fit επισκεπτών του νησιού, που αντέχουν να κατέβουν –και κυρίως, να ανέβουν, μετά από μια ολόκληρη μέρα στην παραλία– τα τριακόσια plus απότομα σκαλοπάτια της, προκειμένου να βουτήξουν στα υπέροχα τιρκουάζ νερά της και να ξαπλώσουν στο λευκό ψιλό βοτσαλάκι της, απολαμβάνοντας το ανέγγιχτο τοπίο. Η αμμουδιά της αγγίζει σε μήκος τα δύο χιλιόμετρα, ενώ το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι απλά φαντασμαγορικό.

Πευκούλια: Βαθυγάλαζα νερά, χρυσαφένια άμμος κι ένα φουντωτό, καταπράσινο πευκοδάσος που φτάνει σχεδόν ως το κύμα συνθέτουν το προφίλ μιας εκ των τριών δημοφιλέστερων παραλιών της Λευκάδας. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες καταλαμβάνουν ένα μόνο τμήμα της, ενώ οι γυμνιστές συχνάζουν στο κομμάτι πίσω από τον μεγάλο βράχο, στην άκρη της.


Μύλος: Το σκηνικό… Καραϊβικής συνεχίζεται, σε μία ακόμη δυτική παραλία του νησιού: βαθιά, τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και… τίποτα άλλο, πέρα από τον ορίζοντα. Για να φτάσετε στον Μύλο, θα ακολουθήσετε για είκοσι περίπου λεπτά το μονοπάτι που ξεκινά από τον Άγιο Νικήτα, ή θα πάρετε από εκεί το θαλάσσιο ταξί. Οδική πρόσβαση δεν υπάρχει.


Αγιοφύλλι: Γαλαζοπράσινα νερά που θυμίζουν πισίνα και λευκό, ψιλό βοτσαλάκι σε μια ακόμη παραλία που υπόσχεται να σας ανταμείψει για την πεζοπορία. Το μονοπάτι ξεκινά από την Βασιλική, και θα χρειαστείτε περί τη μισή ώρα για να το διασχίσετε, ενώ οι τεμπέληδες εξ ημών επιβιβάζονται στο καραβάκι που ξεκινά επίσης από την Βασιλική.

Κάθισμα: Ο παράδεισος των party animals, το Κάθισμα συγκεντρώνει τα περισσότερα beach bars ανά τετραγωνικό άμμου από οποιαδήποτε άλλη παραλία της Λευκάδας –ίσως και του Ιονίου ολόκληρου. Τα νερά του είναι εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα, και το ψιλό βοτσαλάκι σχεδόν λευκό, αλλά αν δεν είστε fans της «αξιοποίησης» των παραλιών αναζητήστε το εντυπωσιακό τοπίο σε κάποια από τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού.

Και ακόμη: Οι λάτρεις του windsurf ορκίζονται στο όνομα της Βασιλικής, που θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες για windsurfing παγκοσμίως. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται στις απάνεμες παραλίες της ανατολικής πλευράς, Λυγιά, Νικιάνα και Περιγιάλι. Αν θέλετε να αποχαιρετίσετε τη Λευκάδα όπως της αρμόζει την ημέρα που θα φεύγετε, κάντε μια βουτιά στην Αμμόγλωσσα, απέναντι από το Κάστρο της Αγία Μαύρας στην πόλη.

Best of… στάσεις στην ενδοχώρα

Φαράγγι Δημοσάρη: Ένα ομαλό μονοπάτι διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι κοντά στο Νυδρί, καταλήγοντας σε έναν επιβλητικό καταρράκτη. Τα νερά του σχηματίζουν μια φυσική πισίνα, η δροσιά της οποίας προσφέρεται ως ιδανική εναλλακτική στις… ηλιοδαρμένες παραλίες. Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι απαιτεί περπάτημα μισής περίπου ώρας, η βουτιά και το υπέροχο τοπίο, όμως, θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω για τον κόπο.

Καρυά: Παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπιτάκια σκαρφαλωμένα στις κατάφυτες βουνοπλαγιές συνθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα –και ωραιότερα– χωριά του νησιού. Κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας αξίζει να κάνετε μια στάση για καφεδάκι ή ουζοποικιλίες, ενώ για το απαραίτητο sightseeing υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος.


Εγκλουβή: Κτισμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, η Εγκλουβή είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Λευκάδας. Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές ξεπροβάλλουν μέσα από την πυκνή βλάστηση, και στενά δρομάκια ενώνουν τις γειτονιές του χωριού μεταξύ τους. Στο οροπέδιο Βουνί, πάνω από το χωριό, διατηρείται ο παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σπιτάκια που οι ντόπιοι ονομάζουν Βόλτους, και τα οποία είναι μικρά λιθόκτιστα θολωτά καλύβια σε σχήμα φούρνου που χρησίμευαν ως προσωρινή κατοικία κατά την περίοδο της συγκομιδής και του αλωνίσματος της φακής, για την καλλιέργεια της οποίας φημίζεται το χωριό.


Δρυμώνας: Δύσκολα θα μαντεύατε ότι βρίσκεστε σε νησί αν βρισκόσασταν ξαφνικά στον Δρυμώνα: παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια, η τεχνοτροπία των οποίων θυμίζει ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, χαρακτηριστικές κεραμοσκεπές, τρεχούμενα νερά, πυκνή βλάστηση και πλακόστρωτα, ανηφορικά σοκάκια που ατενίζουν από ψηλά τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού.

Φαράγγι της Μέλισσας: Δύο χιλιόμετρα πεζοπορίας σε εξαιρετικά σηματοδοτημένα μονοπάτια διασχίζουν ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, περνώντας πάνω από παραδοσιακά πέτρινα και ξύλινα γεφυράκια και τρεχούμενα νερά, πλάι σε παραδοσιακούς νερόμυλους –όσους απέμειναν από τους εξήντα τέσσερις που λειτουργούσαν εδώ το 1814. Πλατάνια, κυπαρίσσια, δρυς και κουμαριές συνθέτουν την βλάστηση του φαραγγιού, η πεζοπορία στο οποίο διαρκεί περίπου μία ώρα.

Best of… γεύσεις

Λευκάτας, Αθάνι: Πιάστε τραπέζι στο μπαλκονάκι, επιστρέφοντας από το Πόρτο Κατσίκι ή τους Εγκρεμνούς, για να απολαύσετε τις σπιτικές σπεσιαλιτέ του –must ο κοκκινιστός κόκορας με τις χωριάτικες χυλοπίτες– ενώ αγναντεύετε τον ήλιο να βουτά στη θάλασσα, κάτω από τα πόδια σας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Ξούρας, Λυγιά: Εδώ και 25 χρόνια, ο Ξούρας σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά πλάι στο κύμα, στο γραφικό λιμανάκι της Λυγιάς. Hit η μακαρονάδα Ξούρας, με γαρίδες, μύδια, καλαμάρια, χταπόδι και πικάντικα σάλτσα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Ράχη, Εξάνθεια: Σπιτικές σπεσιαλιτέ, εξαίσια μαγειρευτά αλλά και ντόπια κρέατα ψημένα στον ξυλόφουρνο, μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα και λογικότατες τιμές (στα 15-20€ το άτομο) συνθέτουν ένα από τα ωραιότερα «μυστικά» ταβερνάκια του νησιού.

Φρύνη στο Μώλο, Λευκάδα: Ουζερί - μεζεδοπωλείο με Ιστορία 20 χρόνων. Αναμιγνύει γεύσεις της ελληνικής παράδοσης με μια-δυο gourmet πινελιές εδώ κι εκεί, και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε.

Μηνάς, Νικιάνα: Στο μπαλκονάκι που αγναντεύει την θάλασσα, κάτω από φουντωτές μπουκαμβίλιες και κληματαριές, θα δοκιμάσετε ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά (hit η τσιπούρα στα κάρβουνα και το φρέσκο καλαμάρι) σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Πορτόνι, Άγιος Νικήτας: Τοπική κουζίνα, εξαιρετικά μαγειρευτά αλλά και θαλασσινοί μεζέδες σερβίρονται στα τραπεζάκια του πεζόδρομου, που αγναντεύουν την θάλασσα, αλλά και στη σκιερή αυλή. Μη χάσετε το μοσχαράκι στιφάδο και το σουφλέ με μακαρόνια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Πιπέρι, Νυδρί: Τραπεζάκια έξω, με θέα στο γραφικό λιμανάκι και τα γύρω νησιά, πολύ καλά μαγειρευτά και τοπικές νοστιμιές, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15€ το άτομο.

Best of… διαμονή

Dukato, Επίσκοπος: Κτισμένο σύμφωνα με τις επιταγές της τοπικής αρχιτεκτονικής, και διακοσμημένο με ζεστά έντονα χρώματα, ξύλινα ταβάνια με εξωτερικά δοκάρια και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, αποτελεί έναν από τους ρομαντικότερους ξενώνες του νησιού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 90€ για το δίκλινο με πρωινό, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking.

Διοδάτη Villas, Νικιάνα: Τρεις πολυτελείς βίλες, καθεμία με τη δική της ξεχωριστή διακόσμηση και επίπλωση, θα ενθουσιάσουν τις μεγάλες παρέες –μπορούν να φιλοξενήσουν έως και έξι άτομα– με την ιδιαίτερη διακόσμηση και τις εξαιρετικές παροχές τους. Οι τιμές ξεκινούν από 120€.

Pansion Filoxenia, Τσουκαλάδες: Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια, κουνουπιέρες πάνω από τα κρεβάτια για extra touch ρομαντισμού, αυθεντική φιλοξενία, τα Πευκούλια σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων και ασυναγώνιστες τιμές (από 50€ το δίκλινο) το καθιστούν μία από τις καλύτερες low budget επιλογές διαμονής στη Λευκάδα. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Kastro Maistro, Λευκάδα: Όμορφη διακόσμηση, πανοραμική θέα στη θάλασσα, παροχές που περιλαμβάνουν δορυφορική τηλεόραση και wi-fi, και όλα αυτά σε τιμές που ξεκινούν από 40€ το δίκλινο, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking.

Alkyon Apartments & Villas Hotel, Λυγιά: Παραδοσιακά ξύλινα ταβάνια, μεγάλα μπαλκονάκια, διακόσμηση που θυμίζει κουκλόσπιτο, εντυπωσιακή πισίνα και εξαιρετικές τιμές (από 52€ το δίκλινο) συνθέτουν άλλη μία ωραιότατη low budget επιλογή διαμονής. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

(*) Διαβάστε για την πόλη της Λευκάδας και τους παραθαλάσσιους οικισμούς, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v