Πώς να διαλέξεις πού θα πας φέτος διακοπές

Πελαγώνεις κάθε φορά με το πόσες επιλογές για διακοπές σου δίνει αυτή η χώρα; Με την ευχή αυτά να είναι πάντα τα προβλήματά μας, ξετυλίγουμε το κουβάρι.
Πώς να διαλέξεις πού θα πας φέτος διακοπές
της Ηρώς Κουνάδη

Βουνό ή θάλασσα; Νησί ή στεριά; Airbnb ή rooms to let; Ιούλιο ή Αύγουστο; Ή μήπως Σεπτέμβρη; Πόσο πολλά διλήμματα να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος καλοκαιριάτικα; Σπεύδουμε σε βοήθεια, συγκεντρώνοντας τις βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου (και στην παρέα σου) για να διαλέξεις πού θα πας διακοπές.

Το βασικότερο: Τι μπάτζετ έχεις;

Όπως λέγαμε και πρόσφατα, είναι ένας μεγάλος μύθος το ότι τα πάντα είναι πανάκριβα το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Ναι, υπάρχουν μέρη απλησίαστα, όπως υπάρχουν και οικονομικότατα, και αν ζεις μερικά χρόνια εδώ το πιθανότερο είναι πως μια γενική ιδέα για το ποια είναι ποια την έχεις. Αν όχι, η ταξιδιωτική μας στήλη είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις να επιμορφώνεσαι. 

Ένα κόλπο που κάνουν οι τουρίστες στο εξωτερικό (και το οποίο μάθαμε από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς) είναι να υπολογίζουν το μπάτζετ τους ανά ημέρα διακοπών. Ας πούμε, βάλε κάτω το επίδομα αδείας και ό,τι πενιχρό σου εξοικονόμησε η κλειστή εστίαση τον χειμώνα, και διαίρεσε το σύνολό τους ανά ημέρα διακοπών. Αν σου βγει ότι μπορείς να ξοδέψεις πχ 50€ την ημέρα, κατ’ αρχάς σκέψου αν προτιμάς να μειώσεις τις ημέρες διακοπών για να τις ζήσεις πιο κιμπάρικα, και μετά ξεκίνα να ψαχουλεύεις τιμές καταλυμάτων –γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο έξοδο, τα υπόλοιπα κάπως βολεύονται.



Το δεύτερο βασικότερο: Πού θέλεις να μείνεις;

Είναι η διαμονή σου το άλφα και το ωμέγα, ή θες απλώς ένα κρεβάτι κι ένα ντουζ για τις 6 ώρες της ημέρας που δεν θα είσαι έξω; Αφού απαντήσεις αυτή την ερώτηση, άνοιξε δύο καρτέλες στον browser, το Booking.com και το Airbnb.com, βάλε τις ημερομηνίες των διακοπών σου, και μετά πληκτρολόγησε διάφορους προορισμούς και επίλεξε «ταξινόμηση ανά τιμή» για να έχεις μια γενική ιδέα από πόσο ξεκινάνε τα ξενοδοχεία/ δωμάτια/ σπιτάκια στο κάθε μέρος. Επίσης, σκέψου και την οικονομικότερη εναλλακτική του κάμπινγκ –οργανωμένου αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ελεύθερου αν μπορείς να πάρεις τα ρίσκα σου ενάντια στον νόμο



Το αιώνιο δίλημμα: Βουνό ή θάλασσα;

Πριν βιαστείς να απαντήσεις «θάλασσα βέβαια, ποιος πάει βουνό το καλοκαίρι;» ερχόμαστε να σου πούμε πως υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που τα συνδυάζουν και τα δύο, σε ένα τέλειο μιξ βουνίσιας δροσιάς και σχεδόν νησιώτικων βουτιών. Πριν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, να πούμε επίσης πως οι ορεινοί προορισμοί της Ελλάδας έχουν παραδοσιακά το καλύτερο φαγητό –με την εξαίρεση της Κρήτης, αλλά κι εκεί το αντικριστό δεν το εφηύρανε στο Ελαφονήσι. Σκέψου, ας πούμε, το Πήλιο, που το πρωί βουτάς σε αιγαιοπελαγίτικα νερά και το βράδυ βολτάρεις στη δροσιά πετρόχτιστων χωριών, τα παράλια της Ηπείρου που συνδυάζουν και φύση και Ιστορία και παραλιάρες, και την ενδοχώρα της Πελοποννήσου, που έχει πολύ καλύτερες τιμές από τις παραλίες της, οι οποίες απέχουν στις περισσότερες περιπτώσεις ένα μισάωρο οδήγησης.



Και τέλος: Σε τι φάση ζωής είσαι;

Θέλεις να πάρεις το αμόρε σου και να πάτε σ’ ένα μέρος άνθρωπος να μην υπάρχει, ούτε νέος ούτε γέρος, μόνο να ‘σαστε μονάχοι; Ιδανικά για την περίπτωσή σου είναι νησιά όπως η Αλόννησος, η Κάρπαθος και η Ιθάκη, αλλά και οι ψαγμένες γωνιές της Πελοποννήσου που σου έχουμε συγκεντρώσει εδώ

Είσαι τύπος ελεύθερος κι ωραίος, και ψάχνεσαι για νέες γνωριμίες; Οι μικρές Κυκλάδες είναι γεμάτες εναλλακτικό κόσμο που γίνεται τα βράδια όλος μια παρέα, το ίδιο και η Ικαρία, ενώ τζέρτζελο σωστό –και λιγότερο εναλλακτικό– γίνεται και στη Σίφνο και στη Σκιάθο και σε ορισμένα από τα χωριά του Πηλίου (τσέκαρε το μπαράκι στην πλατεία της Ζαγοράς, δεν το άκουσες από εμάς).

Είσαι μάνα/πατέρας κουράγιο, και ψάχνεις οργάνωση, ρηχά νερά και όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις μπας και ξεκουραστείς λίγο ο άνθρωπος; Ωραιότατη ιδέα είναι να πας στη Νάξο, στα παράλια της Μεσσηνίας (Μεθώνη-Κορώνη-Φοινικούντα) ή στη Ζάκυνθο.

Είσαι ζευγαρωμένος καιρό, και θέλεις να πας διακοπές με το έτερό σου ήμισυ, αλλά να έχετε και πέντε πράγματα να κάνετε, μην κοιτιέστε όλη μέρα στις παραλίες; Η Κρήτη είναι ο ιδανικός προορισμός σας –και όσο πιο πολλές μέρες έχετε στη διάθεσή σας για να την οργώσετε, τόσο το καλύτερο– αλλά ωραία ιδέα είναι και ένα road trip στον εν πολλοίς ανεξερεύνητο βορρά (από Χαλκιδική μέχρι Θράκη) και η Ρόδος που συνδυάζει κάστρα, παραλίες, αρχαία και διαδρομές στη φύση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v