Τι γίνεται με τον κοινωνικό τουρισμό;

Πώς κάνεις αίτηση, τι καλύπτουν τα voucher που παίρνεις, σε ποια ξενοδοχεία μπορείς να πας, και όλες οι ερωτήσεις σου για τον κοινωνικό τουρισμό… απαντημένες.
Τι γίνεται με τον κοινωνικό τουρισμό;
της Ηρώς Κουνάδη

Μπερδεύτηκες με τα εκατοντάδες ποστ στο ίντερνετ και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Σου φαίνονται πολύπλοκοι οι κανονισμοί του κοινωνικού τουρισμού; Δεν είναι. Εμείς είμαστε εδώ, για να σε βοηθήσουμε να κάνεις σχεδόν τζάμπα (*) διακοπές φέτος το καλοκαίρι.

(*) Δεν είναι τζάμπα. Τις έχεις πληρώσει με ένα σκασμό εισφορές που δίνεις κάθε μήνα στο κράτος. Τις δικαιούσαι.

Κατ’ αρχήν, τα βασικά: Πού και πότε κάνεις αίτηση

Η πλατφόρμα των αιτήσεων θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα –η επίσημη ανακοίνωση λέει το αόριστο «στα μέσα Ιουνίου». Η πλατφόρμα που άκουσες ότι άνοιξε δεν είναι αυτή για την οποία μιλάμε εδώ. Είναι η άλλη, που ανοίγει παραδοσιακά νωρίτερα, για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, πρώην ΟΓΑ, ήτοι αγρότες εν ενεργεία ή συνταξιούχοι. Με το που ανοίξει η πιο μέινστρημ πλατφόρμα του ΟΑΕΔ θα το μάθεις, θα πλημμυρίσουν ποστ τα social media –θα σου το πούμε κι εμείς.

Πώς θα ξέρω αν είμαι δικαιούχος;

Κατά πάσα πιθανότητα είσαι, σου το λέμε εμείς. Για να είμαστε όμως πιο επίσημοι, δικαιούχοι είναι όλοι όσοι πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

- Συμπλήρωσαν ως εργαζόμενοι/-ες πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e - ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
- Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
- Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο (2) μηνών (πενήντα ημερήσια επιδόματα) ή
- Συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
- Είναι εγγεγραμμένοι/-ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων

Οπότε δικαιούται όλη η Ελλάδα;

Βασικά ναι, εκτός από αυτούς που πήραν πέρυσι voucher κοινωνικού τουρισμού, και το οποίο αν δεν χρησιμοποίησαν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν φέτος μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

Όπως βέβαια καταλαβαίνεις, αν οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 300.000 (τόσα είναι τα voucher για φέτος) θα γίνει επιλογή, με εισοδηματικά κυρίως κριτήρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο χαμηλό το εισόδημα που δήλωσες πέρυσι –τα λεφτά που έβγαλες το 2019 δηλαδή– τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να επιλεχθείς.



Ας πούμε ότι επιλέχθηκα. Τι κάνω μετά;

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων, και ανακοινωθούν οι δικαιούχοι, ανεβαίνει στο site του ΟΑΕΔ μια λίστα με τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από εκεί διαλέγεις, και ξεκινάς τα τηλέφωνα, «γεια σας, έχω voucher κοινωνικού τουρισμού και θέλω να έρθω στις τάδε του δείνα μηνός, υπάρχει διαθεσιμότητα;».

Πώς θα διαλέξω ξενοδοχείο;

Είτε γκουγκλάροντας το όνομα του ξενοδοχείου και χαζεύοντας ονλάιν κριτικές, φωτογραφίες κλπ, είτε ρωτώντας σε αυτό εδώ το γκρουπ στο Facebook άλλους δικαιούχους που έχουν μείνει σε ξενοδοχεία στον προορισμό που σε ενδιαφέρει, να σου προτείνουν τα καλύτερα –ή να σου πουν ποια να αποφύγεις.

Πληρώνω κάτι στα ξενοδοχεία;

Αν επιλέξεις να πας Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω ή στον νομό Έβρου, δεν πληρώνεις απολύτως τίποτα, ο ΟΑΕΔ καλύπτει το 100% της διαμονής σου. Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη, πληρώνεις μια συμμετοχή που κυμαίνεται από 1€ έως 11,5€ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:


Πηγή: Ethnos.gr 

Μπορώ να πάρω μαζί τον κολλητό/ την κοπελιά/ τον ξάδερφό μου;

Μπορείς, αλλά πρέπει είτε να έχει το δικό του voucher, είτε να πληρώσει κανονικά στο ξενοδοχείο. Το αναφέρεις όταν πάρεις τηλέφωνο να κάνεις την κράτηση, και σου λένε τη διαφορά με τη λεγόμενη «τιμή πόρτας» ανά δίκλινο δωμάτιο. Αν έχει δικό του voucher όποιος έρχεται μαζί σου, κλείνετε ένα δίκλινο δωμάτιο και πληρώνετε ο καθένας την συμμετοχή του (η οποία, είπαμε, είναι ανά άτομο ανά διανυκτέρευση).

Αν έχω γυναίκα/ άντρα και παιδιά;

Τα παιδιά έως 18 ετών είναι συνδικαιούχοι, έρχονται δηλαδή μαζί σου χωρίς να χρειάζονται δικό τους voucher. Το ίδιο ισχύει και για τον/την σύζυγο, αλλά μόνο εάν ασφαλίζεται από εσένα –αν έχει ξεχωριστή ασφάλεια, ισχύει ό,τι και στην παραπάνω παράγραφο.

Την γάτα μου/ τον σκύλο μου/ το χρυσόψαρό μου;

Κάποια ξενοδοχεία δέχονται τα κατοικίδιά σου, κάποια άλλα όχι. Ρώτα στο γκρουπ που λέγαμε προηγουμένως για το ξενοδοχείο ή τον προορισμό που σε ενδιαφέρει.



Πόσο μπορώ να μείνω;

Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και νομό Έβρου, μένεις μέχρι 10 βράδια. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, μέχρι 6.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δικά μου, σωστά;

Όχι ολόκληρα: Το voucher σου δίνει έκπτωση 66%, πληρώνεις δηλαδή το ένα τρίτο της τιμής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου. Αν έχεις μαζί σου πιτσιρίκια έως 5 ετών ταξιδεύουν δωρεάν, από 5 και πάνω πληρώνεις τη μισή τιμή του εισιτηρίου τους.

Από πότε μέχρι πότε μπορώ να πάω;

Από την 1η του φετινού Αυγούστου, μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2022. Αν είσαι λάτρης των χειμερινών/ ανοιξιάτικων εκδρομών, κανείς δεν σε εμποδίζει να κρατήσεις το voucher σου για τον Νοέμβρη, ας πούμε, ή για του χρόνου το Πάσχα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v