Πού θα κάνεις φτηνές διακοπές φέτος το καλοκαίρι

Όχι, δεν είναι «παντού πανάκριβα». Έχουμε μυστικά, συμβουλές αλλά και συγκεκριμένα μέρη για να πας φέτος διακοπές χωρίς να πληρώσεις πολλά.
Πού θα κάνεις φτηνές διακοπές φέτος το καλοκαίρι
της Ηρώς Κουνάδη

Σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος που δεν πολυ-ταξιδεύει, δεν είναι «τα πάντα πανάκριβα» το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Σίγουρα, η συντριπτική πλειοψηφία των Κυκλάδων είναι πολύ εκτός μπάτζετ για όσους πληρώνονται με τον βασικό μισθό –χώρια τα ρεπό– όμως, δεν θέλουμε να σε σοκάρουμε, νησιά δεν είναι μόνο οι Κυκλάδες. Κι επίσης, δεύτερο σοκ, θάλασσα δεν έχουν μόνο τα νησιά.

Βασικά μαθήματα καλοκαιρινής οικονομίας
Τα ξέρεις, αλλά μια επανάληψη στα γρήγορα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

- Τον Ιούνιο οι τιμές των δωματίων είναι οι μισές από αυτές του Αυγούστου. Παραδοσιακά αυτό ίσχυε και τον Σεπτέμβρη, φέτος όμως είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, επειδή περιμένουμε (ή ελπίζουμε σε) όλο μας τον τουρισμό τότε, οπότε μάλλον δεν θα ισχύει.
- Τα μέρη που δεν έχεις ακουστά είναι τα καλύτερα, αφενός γιατί έχουν την χαρά της ανακάλυψης, αφετέρου γιατί είναι πολύ φθηνότερα από τους δημοφιλείς προορισμούς, που ενίοτε είναι δίπλα τους.
- Σχεδόν σε κάθε νησί υπάρχει ένα χωριό που συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος σε οικονομικά καταλύματα. Στην Άνδρο, ας πούμε, είναι το Μπατσί (μιλάμε για τιμές μέχρι και στο 1/3 από αυτές της Χώρας), στην Αίγινα η Αγία Μαρίνα, στην Κεφαλονιά το Ληξούρι και τα πέριξ του.
- Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να φαντάζεσαι, τα μικρά νησάκια της άγονης γραμμής δεν έχουν πάντα καλές τιμές, καθότι η έλλειψη ανταγωνισμού τις σπρώχνει προς τα πάνω. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις φτηνό δωμάτιο σε ένα χωριό της Νάξου απ’ ό,τι στη Δονούσα.
- Τα οργανωμένα κάμπινγκ είναι φίλοι σου, και κοστίζουν σημαντικά λιγότερα απ’ ό,τι ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Αν είσαι περιπετειώδης τύπος, μπορείς να πάρεις και το ρίσκο του ελεύθερου, αφού πρώτα διαβάσεις προσεκτικά τι λέει εδώ και μας υποσχεθείς πως θα αφήσεις την παραλία σου καθαρότερη απ’ ό,τι τη βρήκες.
- Με την εξαίρεση ίσως της Αίγινας και κανα-δυο ακόμα πολύ κοντινών νησιών, αν είναι να μείνεις παραπάνω από δύο μέρες συμφέρει πολύ καλύτερα να νοικιάσεις όχημα εκεί από το να το πάρεις μαζί σου στο πλοίο.

Ναι ωραία η θεωρία, πού να πάω πείτε μου
(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για τις αρχές Ιουλίου (Πέμπτη 1/7 με Κυριακή 4/7)


Η… άγρια δύση του βορρά της Πελοποννήσου, τα παράλια της Ηλείας δηλαδή, είναι μακράν η πιο ανεξερεύνητη και πιο αδικημένη γωνιά της. Έχει απέραντες αμμουδιές, με κρυστάλλινα Ιόνια νερά, θέα σε ηλιοβασιλέματα καρτποσταλικά με τον ήλιο να βουτά στη θάλασσα, κάστρα βγαλμένα από εικονογράφηση παραμυθιού και εξαιρετικές τιμές σε διαμονή και φαγητό. Στο χωριό που λέγεται Κάστρο, ας πούμε, αυτό το διαμέρισμα φιλοξενεί δύο άτομα με 42€ ανά διανυκτέρευση ενώ αυτό το σπιτάκι δεν θα σου κοστίσει περισσότερα από 50€ για δύο άτομα.

Διαβάστε περισσότερα - Τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου για πρωτάρηδες


Για τα παράλια της Ηπείρου σου τα είπαμε και πρόσφατα: Μοναδικές παραλίες, πιο απέραντες αμμουδιές στον νότο πιο κλειστοί, γραφικοί κολπίσκοι στον βορρά, νερά να τα πιείς στο ποτήρι παντού. Το συγκλονιστικό Φαράγγι του Αχέροντα για να περπατήσεις ακόμα και αν δεν έχεις ξαναπερπατήσει φαράγγι ποτέ σου. H μεγαλύτερη αρχαία πόλη που έχουμε στην Ελλάδα. Πόλεις και χωριά όρεξη και χρόνο να ‘χεις να εξερευνείς. Α, και το καλύτερο φαγητό της ηπειρωτικής Ελλάδας όλης. Στην Αμμουδιά, εκεί που εκβάλει ο Αχέροντας, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Ποσειδών δεν θα σου κοστίσουν παραπάνω από 38€ το δίκλινο, ενώ στην αμμουδερή παραλία της Λούτσας αυτό το σπιτάκι φιλοξενεί μέχρι τρία άτομα με 41€ ανά διανυκτέρευση.

Διαβάστε περισσότερα - Μήπως να οργανωθούμε για road trip στην Ήπειρο;


Η Ανατολική Κρήτη είναι η πιο ανέγγιχτη εκδοχή του νησιού: Έχει φανταστικές παραλίες και ορεινά χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο, έχει αρχαία χωρίς τα πλήθη του «μεγάλου πυροβολικού» της Κνωσού, έχει φύση που οργιάζει και έχει –προφανώς– και την συγκλονιστική κουζίνα που είναι από μόνη της ολόκληρος λόγος να αγαπάς το νησί. Εδώ η διαμονή είναι πολύ φτηνότερη απ’ ό,τι στη Δύση, ενώ όπως λέγαμε και πρόσφατα τα κρητικά καράβια έχουν την καλύτερη σχέση τιμής-απόστασης όλου του Αιγαίου. Πολύ κοντά στη φημισμένη παραλία της Αγίας Φωτιάς βρήκαμε αυτό το στούντιο που φιλοξενεί δύο άτομα με 36€ ενώ αυτό το παραδοσιακό κρητικό σπίτι στη Σητεία δεν θα σου κοστίσει περισσότερα από 47€ για δύο άτομα.

Διαβάστε περισσότερα - 12 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Κρήτη| Όσα πρέπει να ξέρεις για τη Νότια Κρήτη 


Η Ζάκυνθος έχει μακράν τις καλύτερες τιμές του Ιονίου, κι επίσης φαντασμαγορικές παραλίες, ατμόσφαιρα ολοήμερου πάρτι στα τουριστικά hot spot της αλλά και ονειρική ησυχία στην καταπράσινη ενδοχώρα, ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας στο Κερί, και ένα ακατοίκητο νησάκι με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά λες και είσαι στην Καραϊβική, απέναντι από τον Λαγανά. Έχει επίσης πάμφθηνα ακτοπλοϊκά, στα 9,50€ το άτομο και 37€ το αυτοκίνητο από Κυλλήνη. Σοβαρά χαμηλές τιμές για διαμονή βρήκαμε στα Parashis Studios, στις Αλυκές, στα 30€ το δίκλινο και στα Jimmy’s Studios στο Τραγάκι στην ίδια τιμή, ενώ αν είστε παιδιά του βουνού και της εξοχής, αυτό το γλυκύτατο σπιτάκι κοντά στις Βολίμες δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 26€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα.

Διαβάστε περισσότερα - Ζάκυνθος: Πέρα απ’ το Ναυάγιο | Οι ωραιότερες παραλίες της Ζακύνθου


Η Ανάφη είναι σπάνια περίπτωση Κυκλάδων σε οικονομική συσκευασία. Έχει, επίσης, φανταστικές αμμουδερές παραλίες, μια Χώρα χάρμα οφθαλμών, και μια από τις καλύτερες ανατολές του Αιγαίου, από την κορυφή της Καλαμιώτισας που είναι χτισμένη πάνω σε έναν θεόρατο βράχο σκέτο «Γιβραλτάρ της Ελλάδας». Φημίζεται δε για το χαλαρό, παρεΐστικο κλίμα της που ευνοεί τις νέες γνωριμίες, αν είσαι σε αυτήν την φάση. Ωραιότατα, οικονομικά δωμάτια βρήκαμε στην Όστρια, 35€ το δίκλινο με θέα θάλασσα, στη Βίλλα Ειρήνη, 38€ το δίκλινο, και στο Maroulia’s Room, 30€ το δίκλινο. 

Διαβάστε περισσότερα - Ανάφη: Στην άκρη των Κυκλάδων 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v