Φαγητό στη Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις των ντόπιων

Ρωτήσαμε τους Σαλονικιούς πού πηγαίνουν για φαγητό, και σου φτιάξαμε τη λίστα που δεν θα βρεις πουθενά αλλού.

Φαγητό στη Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις των ντόπιων

Αν ρωτήσεις δέκα Αθηναίους που ανεβαίνουν συχνά Θεσσαλονίκη πού να πας για φαγητό, οι εννιά θα σου πούνε «όπου και να κάτσεις, και σε μια τυχαία τρύπα να μπεις, παντού τέλειο είναι το φαγητό». Αν ρωτήσεις δέκα Θεσσαλονικιούς, το πράγμα αλλάζει. Πολύ. Κι είναι λογικό: Αυτό που φαίνεται συγκλονιστικό σε μάτια που έχουν δεινοπαθήσει, σε ανθρώπους μαθημένους σε ιδανικές συνθήκες φαίνεται μέτριο/ ακριβό/ δήθεν/ φτιαγμένο για Αθηναίους/ μπορούσε και καλύτερα. Γι’ αυτό κι εμείς σήμερα ανεβάσαμε τον πήχη στον θεό –ή, για να μιλήσουμε με συνώνυμα, ρωτήσαμε τους Σαλονικιούς πού πηγαίνουν εκείνοι για φαγητό. Και να τι μας απάντησαν.

Γλυκάνισος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, τηλ.: 231 030 2882

Φωτεινός και πεντάμορφος, ο Γλυκάνισος της Πυλαίας ειδικεύεται στα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια, με σουξέ του το λαβράκι σε κρούστα αλατιού, τα νιόκι φάβας με χταπόδι, το ριζότο σουπιάς με το μελάνι της, και το άλλο ριζότο με γαρίδες και σχοινόπρασο. Φτιάχνει και κάτι καταπληκτικά κεφτεδάκια μπακαλιάρου με σάλτσα αγιολί, στις δε σαλάτες του ξεχωρίζει η Βαλεριάνα με κουλούρι Θεσσαλονίκης, παστέλι, μανούρι και τσιπς από κίτρινο πατζάρι. Δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά αν η περίσταση και το μπάτζετ τα σηκώνουν, τα αξίζει με το παραπάνω τα 35€ το άτομο στα οποία θα κινηθείς αν δεν πάρεις μεγάλο φρέσκο ψάρι του κιλού. Αναλυτικός κατάλογος εδώ.

Ουζερί Λόλα

Αγαπηνού 10, κέντρο, τηλ.: 2310276201

Αυθεντική κι ανεπιτήδευτη, η Λόλα τιμά την σαλονικιώτικη παράδοση των ουζερί με μια μεγάλη λίστα σε ούζα και τσίπουρα, και πολλούς πεντανόστιμους μεζέδες αλλά και γενναία κυρίως πιάτα για να τα συνοδεύσεις. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε τη λακέρδα παλαμίδας που φτιάχνεται επιτόπου, τους γίγαντες Φλώρινας, τον θαλασσινό παστουρμά, τη μελιτζάνα στη σχάρα με τυροκαυτερή και κρεμμύδι, τα χειροποίητα νιόκι με γαρίδες και σπανάκι, το κριθαρότο με γαρίδες, πέστο βασιλικού και μπύρα, και την πίτα Αντόνιο με ποντιακό φύλλο, λαχανικά και τυριά στη σχάρα. Ο λογαριασμός στο τέλος βγαίνει γύρω στα 25€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Ουζερί Κοσμάς

Βασιλικής Παπαθανασίου 74, Ξηροκρήνη, τηλ.: 2310550575

Πόσο ολντσκούλ το θες το ουζερί σου; Ο Κοσμάς τερματίζει το κοντέρ, σε έναν χώρο και μια γειτονιά που δεν τα πιάνει το μάτι σου. Αν όμως έρθεις συστημένος/η, θα ενθουσιαστείς με τραγανά λεπτοκομμένα κολοκυθάκια στο τηγάνι, γαύρο μαρινάτο, γίγαντες πλακί, γαρίδες σαγανάκι, μυδοπίλαφο και πεντανόστιμα ψαράκια (σαφρίδια, κουτσομούρες, μπακαλιαράκια, γλώσσες) στο τηγάνι. Συνοδεύεις με τσιπουράκι ή ούζο, και πληρώνεις μάξιμουμ 20€ το άτομο, όπως παλιά.

Δόξα

Αποστόλου Παύλου 25, Άνω Πόλη, τηλ. 2310 202608


Φωτό: Vesa Shasivari | Google Maps

Γλυκιάς ολντσκουλιάς συνέχεια, με αυτό το Καφεζυθοπωλείο στις παρυφές της Άνω Πόλης, που στρώνει τα τραπέζια του με καρό τραπεζομάντηλα, στολίζει τους τοίχους του με ασπρόμαυρες φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης, και μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες, από το 1968 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του. Η σπεσιαλιτέ εδώ είναι τα εντόσθια, σπλήνες, συκωτάκια, καρδιές χοιρινές, αμελέτητα και δε συμμαζεύεται, όλα στο τηγάνι, αλλά αν δεν είσαι τόσο μερακλής θα βρεις και ωραιότατες τηγανιές, λουκάνικο με πράσο, μπριζολάκια, κεφτεδάκια, φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατατούλες και άψογα τηγανισμένα κολοκυθάκια. Με τα κρασιά σου και τα ωραία σου, δεν θα πληρώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο.

Τζερτζελές

Καθηγητή Νικολάου Ανδριώτη 13, Τούμπα, τηλ.: 2311242612

Πολύχρωμος κι εξωστρεφής σαν φοιτητοκαφενές, αλλά με κοινό όλων των ηλικιών που αγαπά την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τα πεντανόστιμα πιάτα του, ο Τζερτζελές έχει ένα πανέμορφο ξύλινο ντεκ για τα ζεστά μεσημέρια, αλλά και φιλόξενο εσωτερικό χώρο για τις ψύχρες. Στο μενού του θα βρεις στεριά και θάλασσα να κάνουν παρέα: Κεμπάπ γιαουρτλού, λουκάνικα και τηγανιές από τη μια, μπακαλιαράκια, θράψαλο και γαρίδες σαγανάκι απ’ την άλλη. Στο ενδιάμεσο, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις πατάτες τηγανιτές με αυγά μάτια, χειροποίητα σαρμαδάκια, σαγανοτύρι και ψητή μελιτζάνα. Έχει και ποικιλία σε ρετσίνες, γιατί αν όχι στην Τούμπα, τότε πού; Λογαριασμός με αλκοολούχα, στα 15€ περίπου το άτομο.

Το Νέον

Διογένους 39, Τούμπα, τηλ.: 231 124 2251

Αν είσαι από αυτούς που την υπόθεση κρέας την παίρνουν σοβαρά, στην Τούμπα μας είπαν θα έρθεις, και συγκεκριμένα στο Νέον, που ειδικεύεται στις premium κοπές –αλλά σε τιμές που δεν θα τις πιστεύεις. Εδώ, που λες, θα παραγγείλεις rib-eye από black Angus Ουρουγουάης, σπαλομπριζόλα από μακεδονικές φάρμες, Tomahawk, αλλά και λουκάνικο Τζουμαγιάς, βουβαλίσια σουτζουκάκια, αρνίσια συκωταριά και συκώτι μοσχαρίσιο με λεμονάτη σάλτσα μουστάρδας. Μην χάσεις τα επιδόρπια, είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο μόνα τους. Ο λογαριασμός στο τέλος, μαζί με κρασί, βγαίνει γύρω στα 25€ το άτομο.

Νέος Γαλέριος

Απέλλου 3, κέντρο, τηλ.: 2310256778

Παραδοσιακό μεζεδοπωλείο που λειτουργεί στον χώρο του παλιού καφενείου Γαλέριος –εξ ου και το «νέος» στο όνομά του– με φουτουριστικά νοσταλγικό ντεκόρ (δε βγάζει νόημα αυτό, μέχρι να το δεις και να καταλάβεις) και πιάτα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στα SOS σημείωσε τον παστό γαύρο από τη Λέρο με κάππαρη και μαϊντανό, το σκορδάτο καλαμάρι στη σχάρα, τον ταραμά με τα παξιμάδια του, το κρίταμο με φέτα και ντομάτα, τις γαρίδες με σκόρδο και λάιμ, τους κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι και το λουκάνικο Τζουμαγιάς με τις πιτούλες του. Ωραία λίστα κρασιών, με όλα τα μπουκάλια κάτω από 26€ (ακούτε στην Αθήνα;) και λογαριασμός στο τέλος στα 25€ περίπου το άτομο.

Νέα Φωλιά

Αριστομένους 4, κέντρο, τηλ.: 231 096 0383

Ρετρό καφενείο του 1966, διατηρεί τη νοσταλγική του αύρα με τα ράφια του μπακάλικου, την ξυλόσομπα και το ζωγραφιστό δάπεδο, και σερβίρει ένα μενού που αλλάζει τακτικά –θα σου το φέρουν γραμμένο στο χέρι– ανάλογα με το τι βρίσκουν κάθε μέρα στην αγορά. Αν τα πετύχεις, οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις τα γιουβαρλάκια κοτόπουλο με αβγολέμονο, το πολίτικο σουτζούκι με αυγά μάτια, το μοσχαράκι στην κατσαρόλα με τραχανά, σπανάκι και δυόσμο, και το λάχανο ψητό με καβουρμά και σως ροδιού. Καταπληκτικές οι πατατούλες τους, και ολόκληρο κεφάλαιο τα τυριά, σε ξεχωριστή σελίδα του καταλόγου. Με ωραίο χύμα κρασάκι, πληρώνεις σταθερά κάτω από 20€ το άτομο.

Κουκίδα

Αγράφων 13, Άνω Πόλη, τηλ.: 2310968968

Φωτογενής και κεφάτη, η Κουκίδα συστήνεται ως γαστροκαφενείο, κι αυτό ξέρουμε τι συνειρμούς γεννάει, αλλά εδώ είναι Θεσσαλονίκη, δεν είναι αυτό που νομίζεις. Στο μενού της συναντάμε προτάσεις όπως το χταπόδι σχάρας με φάβα, ελιές και ντομάτα, τα κεμπαπάκια μπακαλιάρου με κρέμα σκορδαλιά, τα τηγανιτά κολοκυθάκια με τζατζίκι, το λουκάνικο τζουμαγιάς με πατάτες, αυγό και στάκα, τα κολοκυθάκια γεμιστά με γαρίδες, ρύζι και αβγολέμονο ταραμά, τη μελωμένη πανσέτα με τριπλομαγειρεμένες πατάτες και τα μανιτάρια φρικασέ με αβγολέμονο, άνιθο και δυόσμο. Συνοδεύεις με τσίπουρα, ούζα ή ρετσίνες (που δεν παίζουν μόνο στην Τούμπα) και πληρώνεις γύρω στα 25€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v