Παρίσι με λίγα: Γίνεται;

Συμβουλές και προτάσεις για να γνωρίσεις την πόλη του φωτός, ξοδεύοντας όσο λιγότερα χρήματα γίνεται.
Παρίσι με λίγα: Γίνεται;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το Παρίσι είναι η πόλη του φωτός, του έρωτα, αλλά και των τσουχτερών τιμών που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις oh, mon dieu!

Αν όμως θες να ξοδέψεις λιγότερα χρήματα, υπάρχουν επιλογές. Βουαλά, λοιπόν, πώς να την βγάλεις στην πόλη του φωτός low budget.

Η κατάλληλη περίοδος

Η καλύτερη περίοδος για να το επισκεφτείς είναι στα μέσα του Φθινοπώρου ή της Άνοιξης: αφενός θα αποφύγεις τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού και αφετέρου θα βρεις τα δωμάτια των ξενοδοχείων στις χαμηλότερες τιμές της χρονιάς. Και μπορεί για τους ξενοδόχους ο Νοέμβριος και ο Μάρτιος να θεωρούνται low season, αλλά τα φθινοπωρινά ή τα ανοιξιάτικα χρώματα του Παρισιού αναδεικνύουν την ομορφιά της πόλης.

Δωρεάν Μουσεία

Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία του Παρισιού είναι δωρεάν. Ενδεικτικά,  σημείωσε τα εξής που παρουσιάζουν ενδιαφέρον: Musée National d’Art Moderne – Centre Pompidou, Musée des Arts et Métiers, Musée de la Chasse et de la Nature, Musée National Eugène Delacroix, Musée National Gustave Moreau, Musée National Jean-Jacques Henner, Musée National du Moyen Âge – Thermes de Cluny, Musée National de l’Orangerie, Musée d’Orsay, Musée National Picasso, Cité de l’Architecture et du Patrimoine, Cité Nationale de l’Histoire de l’Immigration, Musée du Quai Branly – Jacques Chirac, Musée National des Arts Asiatiques Guimet.

Louvre Museum, Paris

Δες αναλυτικά όλα τα Μουσεία και μνημεία με ελεύθερη είσοδο εδώ

Κάρτα μετακινήσεων

Τα εισιτήρια λεωφορείων και μετρό κοστίζουν 1,90 ευρώ το καθένα. Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή του pass Navigo easy, που είναι ένα πακέτο 10 εισιτηρίων με χαμηλότερο κόστος, που θα σου εξοικονομήσει μερικά ευρώ για να τα φας σε κρέπες.  

Και μιας και αναφέραμε τις κρέπες, είναι η οικονομικότερη και πιο υγιεινή επιλογή για να φας κάτι στον δρόμο, αντί να κάτσεις σε εστιατόριο. Μπορείς να τις γεμίσεις με ό,τι θες και είναι πεντανόστιμες. Για ένα πλήρες κρεπο-γεύμα, δε θα πληρώσεις παραπάνω από 5 ευρώ.

Η ζωή ποδήλατο

Μια αρκετά οικονομική (και fit) επιλογή μετακινήσεων στην πόλη είναι το Velib. Πρόκειται για εφαρμογή κοινής χρήσης ποδηλάτων με περισσότερα από 20.000 ποδήλατα σε 1.800 σταθμούς σε όλη την πόλη. Γίνεσαι μέλος αγοράζοντας ένα μονοήμερο πάσο για 5 ευρώ ή ένα τριήμερο με 20€ και ξεκινάς τις ορθοπεταλιές. 

Μένοντας σε Hostel

Tα hostel στο Παρίσι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία άρτια εξοπλισμένα με wi-fi, ντουζιέρες, εστιατόριο και μπαρ και αρκετά οικονομικά σε σχέση με τα τσιμπημένα δωμάτια των ξενοδοχείων. Τα κοινόχρηστα δωμάτια ξεκινούν από 20€ τη νύχτα περίπου και τα ιδιωτικά δωμάτια από περίπου 50€. Δες εδώ μερικές επιλογές. 

Generator Hostel Paris 28

Οικονομικό φαγητό

Ο γενικός κανόνας για να φας καλά και οικονομικά, είναι να αποφεύγεις τους τουριστικούς δρόμους/περιοχές ή να επιλέγεις μαγαζιά τα οποία απέχουν 4-5 τετράγωνα από αυτούς/ες. Σε γενικές γραμμές, οι πιο «μπαμ» τουριστικές περιοχές είναι η Όπερα, τα Champs Elysées και ο Πύργος του Άιφελ και κάπως λιγότερο η Μονμάρτη, το Quartier Latin, και το Marais. Στις τελευταίες αυτές γειτονιές θα βρεις και δρόμους πιο απόκεντρους με πιο φθηνά μέρη. Από κει και πέρα πραγματικά φτηνό φαγητό, θα βρεις σε λαϊκές γειτονιές, οι οποίες συνήθως τραβούν και τους πιο εναλλακτικούς τουρίστες.

Τέτοιες γειτονιές είναι οι Laumière/Ourcq/Porte de Pantin/Porte de la Vilette, Place de Clichy/Porte de Saint-Ouen και Porte de Bagnolet στη βορειο-ανατολική περιφέρεια και κάποια μέρη του 10ου διαμερίσματος όπως τα Strasbourg-Saint-Denis, Gare de l'Est/La Chapelle και Stalingrad. Οι τελευταίες κυρίως είναι περιοχές σχετικά κεντρικές με έντονο στοιχείο πολυπολιτισμικότητας, και προσφάτως με πολλούς πρόσφυγες.

Τσάμπα νεράκι

Το Παρίσι διαθέτει περισσότερες από 800 πηγές σε όλη την πόλη για να γεμίσεις το μπουκάλι σου. Το νερό είναι φιλτραρισμένο και ασφαλές για κατανάλωση, επομένως πάρε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι και… δωσ’ του να καταλάβει. Επίσης, αν θες να παραγγείλεις νερό σε εστιατόριο, ζήτα νερό βρύσης. Θα προσπαθήσουν να σου δώσουν εμφιαλωμένο με χρέωση, αλλά το νερό της βρύσης είναι δωρεάν και ασφαλές για κατανάλωση.

Σετ μενού

Αν είναι να φας έξω, προτίμησε να είναι το μεσημέρι, καθώς εκείνη την ώρα τα εστιατόρια σερβίρουν το prix fixe μενού, δηλαδή ένα σετ μενού δύο ή τριών πιάτων. Οι τιμές του μενού κυμαίνονται μεταξύ 10-20 ευρώ, και είναι σαφώς πιο οικονομικές από εκείνες που παίζουν το βράδυ.

Για φαγητό στη λαϊκή

Το Παρίσι είναι γεμάτο με αγορές τροφίμων, κάτι σαν τις δικές μας λαϊκές. Κάθε γειτονιά έχει λαϊκή μια ή δύο φορές την εβδομάδα και μπορείς εκεί να βρεις έτοιμα φαγητά στυλ κοτόπουλο στη σούβλα, paella, ασιατικά φαγητά, γαλλικά τυριά, πάτε και φουά γκρα... Δεν είναι φθηνά σαν να τα πάρεις από το σούπερ μάρκετ, αλλά σίγουρα φθηνότερα από το να πας σε εστιατόριο. Αν θες να εξοικονομήσεις λοιπόν χρήματα, πήγαινε σε κάποια από αυτές, πάρε ό,τι σου γυαλίσει και κατευθύνσου στο κοντινότερο πάρκο για πικ-νικ. Θα βρεις τους ντόπιους να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Υπάρχουν και κάποιες ημι-κλειστές αγορές που είναι σταθερές αξίες: marché des enfants rouges στο Marais και marché d'Aligre στο 12o διαμέρισμα.

Marchè des Enfants Rouges

Δωρεάν φεστιβάλ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στην πόλη πραγματοποιούνται δωρεάν εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως το Φεστιβάλ Τζαζ του Παρισιού και υπαίθριες προβολές ταινιών του Cinéma en Plein Air. Δες αναλυτικά όλα τα δωρεάν φεστιβάλ εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v