Το Παρίσι με λίγα: 10 μυστικά γαλλικής οικονομίας

Όλα όσα μπορείς να κάνεις δωρεάν, ή με λιγότερα από 10€, στην Πόλη του Φωτός που −μην ακούτε τι λένε− δεν είναι απαραίτητα πανάκριβη.

της Ηρώς Κουνάδη

Έχει τη φήμη του πανάκριβου προορισμού, και όχι εντελώς άδικα. Ντόπιο να ρωτήσεις «τι μπορώ να κάνω χωρίς λεφτά στο Παρίσι;» λίγο θα σαστίσει μέχρι να σκεφτεί κανα-δυο πράγματα να σου απαντήσει. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως αν είσαι αποφασισμένος να κάνεις οικονομία, ή αν το budget σου είναι εξαιρετικά περιορισμένο, δεν μπορείς να πας ούτε ένα τριήμερο στο Παρίσι. Ιδού δέκα μικρά μυστικά που μάθαμε από ντόπιους και ορκισμένους Παρισολάτρεις, για να κάνεις λίγη οικονομία α λα γαλλικά.

1. Στη γειτονιά του Οντεόν, στη φοιτητική λέσχη RU Mabillon, τρως πλήρες γεύμα με 6-7€, ακόμα και αν δεν είσαι φοιτητής. Θα τη βρεις δυο βήματα από τον σταθμό του μετρό Mabillon.

2. Με ελάχιστα ευρώ μας χορταίνουν και τα ασιατικά μαγαζάκια της Belleville (σταθμός μετρό με το ίδιο όνομα). Ένα από τα καλύτερα είναι το Ravioli Chinois Nord Est (11 rue Civiale) απλά θα χρειαστεί να έρθετε οπλισμένοι με υπομονή, καθότι συνήθως έχει κοσμοσυρροή –με 5€ για δέκα πεντανόστιμα dumplings, λογικό.

3. Πολλά μουσεία, συμπεριλαμβανομένων των Orsay, Πικάσο, Pompidou και Eugène Delacroix, έχουν δωρεάν είσοδο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Αναλυτική λίστα εδώ.

4. Επίσης δωρεάν είναι την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα του χειμώνα (από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου) η επίσκεψη στο Λούβρο, στην Αψίδα του Θριάμβου και το Πάνθεον, μεταξύ άλλων αξιοθέατων που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.



5. Η Fédération Française de Cuisine παραδίδει δωρεάν μαθήματα γαλλικής μαγειρικής, με ολόφρεσκα προϊόντα στις αγορές του Παρισιού και του Ile-de-France. Οι θέσεις είναι προφανώς περιορισμένες, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε εγγραφή, η οποία είναι βέβαια επίσης δωρεάν. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα τους στο Facebook, όπου ανακοινώνονται έγκαιρα οι προσεχείς ημερομηνίες και διευθύνσεις.

6. Εφοδιαστείτε με ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκαλάκι για νερό, και μην ξοδεύετε 2ευρα κάθε φορά που διψάτε: Το Παρίσι είναι γεμάτο πηγές πόσιμου νερού, στις οποίες θα δείτε τους Παριζιάνους να γεμίζουν τα μπουκαλάκια τους –χάρτης με όλα τα σημεία εδώ. Υπάρχει, επίσης, και δωρεάν τρεχούμενο ανθρακούχο νερό αν προτιμάτε, σε επτά σημεία της πόλης: Berges de Seine (7ο διαμέρισμα), Jardin de Reuilly (12ο), La Pétillante at the Eau de Paris headquarters (13ο), Parc André-Citroën (15ο), Parc Martin-Luther-King (17ο) and Jardin d’Eole (18ο), Square Séverine (20ο).

7. Το Culture Rapide στο 20ο διαμέρισμα, στήνει κάθε Παρασκευή απόγευμα από τις 18.00 έναν μίνι μπουφέ, από τον οποίο τσιμπολογάμε δωρεάν με κάθε ποτό/ κρασί/ μπύρα που παραγγέλνουμε –aperitivo α λα γαλλικά.

8. Αν πετύχετε παριζιάνικη λιακάδα, πάρτε προμήθειες από τους πάγκους της υπαίθριας αγοράς Marché d’Aligre (φρούτα, τυριά και ολόφρεσκες μπαγκέτες) και στήστε το δικό σας αυτοσχέδιο πικνίκ σε ένα από τα παρακείμενα παρκάκια –Hector Malot ή Leo Ferre.

9. Μιλώντας για πάρκα, να πούμε εδώ πως δωρεάν είναι επίσης όλα τα πάρκα της πόλης, περιλαμβανομένου του σούπερ εντυπωσιακού Parc des Buttes Chaumont με τη λίμνη και τους καταρράκτες του στο 19ο διαμέρισμα, όπως και όλες οι εκκλησίες –περιλαμβανομένης της περίφημης Notre Dame και της Sacre Cœur της Μονμάρτης (εισιτήριο θα χρειαστεί να πληρώσετε μόνο για να σκαρφαλώσετε στους πύργους ή στον τρούλο της αντίστοιχα, για να χαζέψετε την θέα από εκεί ψηλά).

10. Η Αρένα της Λουτέτιας στο Quartier Latin είναι το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της πόλης που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν Λουτέτια, και η είσοδος σε αυτήν είναι δωρεάν.

Ο Lonely Planet έχει εδώ μια λίστα με τα 20 καλύτερα δωρεάν πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Παρίσι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v