Πρώτη φορά Παρίσι; Όσα πρέπει να δεις

Σου φτιάξαμε μια μικρή, περιεκτική λίστα για να μη χαθείς στο υπέροχο χάος της γαλλικής πρωτεύουσας σαν μαγεμένος πρωτάρης.
Πρώτη φορά Παρίσι; Όσα πρέπει να δεις

της Ηρώς Κουνάδη


Όπως όλες οι πόλεις-θρύλοι, ένα άγχος το προξενεί το Παρίσι στους νεοφερμένους επισκέπτες του. Από πού να ξεκινήσεις; Τι να πρωτοδείς; Το ιστορικό κέντρο πού είναι, γιατί δεν το βλέπω στον χάρτη; Πόσες γραμμές έχει πια αυτό το μετρό; Και άλλα τέτοια αφελή σκέφτεσαι την πρώτη φορά που προσπαθείς να βγάλεις μια άκρη με τους χάρτες του. Γι’ αυτό κι εμείς, σου φτιάξαμε μια μικρή, περιεκτική λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις την πρώτη φορά, για να μη χαθείς στο χάος του μεγαλείου του.


Η Μονμάρτη




Η επιτομή του παριζιάνικου μποέμ, αυτή που φέρνουν στο νου τους οι περισσότεροι πρωτάρηδες όταν μιλούν για το Παρίσι, η Μονμάρτη είναι γλυκύτατη, είναι όμορφη σαν πίνακας ζωγραφικής, είναι βγαλμένη από τις πιο ρομαντικές σκηνές της Αμελί, είναι όμως και πέρα για πέρα τουριστική, προειδοποιούμε. Αυτό, βέβαια, καθόλου δεν θα σε εμποδίσει να βολτάρεις στα πλακόστρωτα σοκάκια της, να πιάσεις θέση στα χαριτωμένα μπιστρό της, να βολτάρεις στην πλατεία όπου πλανόδιοι ζωγράφοι σχεδιάζουν τα πορτραίτα των περαστικών, και να ανέβεις λαχανιάζοντας τα σκαλιά της Sacre Coeur, της ολόλευκης Βασιλικής της Ιεράς Καρδίας, που απολαμβάνει ασύγκριτη πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη.


Οι όχθες και οι γέφυρες του Σηκουάνα




Προφανώς και θα βολτάρεις κατά μήκος του ποταμού, κατά προτίμηση εκεί γύρω στο σούρουπο, όταν τα πρώτα φώτα αντανακλώνται στα νερά του και το θέαμα του παριζιάνικου ουρανού που διαγράφεται στον ορίζοντα γίνεται ονειρικό. Για έξτρα παριζιάνικη αίσθηση, θα διασχίσεις και κάποιες από τις γέφυρές του –στις ομορφότερες συγκαταλέγονται η παραμυθένια Pont Neuf με τους πυργίσκους της, η λιτή, ξύλινη Pont des Arts και η μεγαλοπρεπής Pont d’Alexandre III, με τα επίχρυσα αγάλματά της.


Τα SOS των μουσείων




Το Λούβρο είναι… το Λούβρο, και δεν θα μπούμε στον κόπο να σου το συστήσουμε, ξέρουμε ότι θα πας. Μετά, οπωσδήποτε θέλεις να δεις ζωγραφική και γλυπτική στο Musee d’ Orsay (Ροντέν, Βαν Γκογκ, Σεζάν, Μονέ, Ματίς, Ρενουάρ, Ντεγκά, κι άλλοι, κι άλλοι πολλοί), μοντέρνα –ενίοτε υπερβολικά μοντέρνα− τέχνη στο Πομπιντού, που είναι ένα αριστούργημα και από αρχιτεκτονικής άποψης, και… φτάνει με τα μουσεία, πρώτη φορά έρχεσαι, ασ’ τα για την επόμενη τα υπόλοιπα.


Κάτι για έναν πύργο έχεις ακουστά, ε;




Μάλλον δεν έχουν μείνει και πολλά να σου πούμε για τον Πύργο του Άιφελ, πέρα ίσως από το ότι είναι καλή ιδέα να αφήσεις την ανάβασή του για την τελευταία σου μέρα στο Παρίσι, όχι μόνο για να το αποχαιρετίσεις όπως του αρμόζει, αλλά και για να εκτιμήσεις καλύτερα την θέα-από-ψηλά μιας πόλης που πλέον θα καταλαβαίνεις, διακρίνοντας τοπόσημα, δρόμους και γειτονιές που θα έχεις στο μεταξύ περπατήσει. Α, και ότι οι ουρές είναι συνήθως τεράστιες, αλλά η θέα από εκεί πάνω αξίζει την αναμονή.


Τα Ηλύσια Πεδία…




…Είναι η υπέροχη, συμμετρικά δεντροφυτεμένη, φαντασμαγορικά φωτισμένη λεωφόρος που ξεκινά από την Place de la Concorde με τον τεσσάρων σχεδόν χιλιετιών αιγυπτιακό της οβελίσκο και καταλήγει στην Αψίδα του Θριάμβου. Στις «όχθες» της παρατάσσονται οίκοι μόδας και υπερπολυτελή κλαμπ, όμως αυτό που έχει σημασία εδώ δεν είναι κανένας συγκεκριμένος προορισμός. Είναι η ίδια η διαδρομή.


Το Μαραί




Θα ακούσεις να το λένε χαϊδευτικά και «Παλιό Παρίσι», όχι τόσο για την Ιστορία του όσο για το νοσταλγικό άρωμα που αναδίδουν η αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρά του. Στους φιδογυριστούς δρόμους μιας από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές του Παρισιού –και προπυργίου της LGBTQI+ κοινότητας− έχουν εγκατασταθεί ενδιαφέρουσες γκαλερί, ιδιαίτερα μουσεία, κουλ μαγαζάκια, στιλάτες μπουτίκ και αντικερί.


Οι Κήποι του Λουξεμβούργου




Υπέροχοι ειδικά την άνοιξη, όταν τα σπάνια λουλούδια τους πλημμυρίζουν με χρώμα τις όχθες της κεντρικής λίμνης, οι Κήποι του Λουξεμβούργου, που υπάρχουν εδώ από το 1612, αξίζουν οπωσδήποτε μια επίσκεψη ό,τι εποχή και αν βρεθείς στο Παρίσι. Πολύ κοντά τους, το Πάνθεον με την υπέροχη μαρμάρινη πλατεία του προκαλεί δέος και μόνο στη στην ιδέα της τελευταίας κατοικίας ανθρώπων που διαμόρφωσαν όσο λίγοι την ανθρώπινη Ιστορία −Βολτέρος, Ρουσσώ, Ουγκώ, Ζολά, ζεύγος Κιουρί, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Αμέσως νότια των Κήπων, η γειτονιά του Μονπαρνάς είναι η καλύτερη επιλογή για φαγητά και βραδινές εξόδους μακριά από τουριστοπαγίδες.


Το Καρτιέ Λατέν




Ολόκληρη η περιοχή γύρω από το Πάνθεον είναι ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικών ρευμάτων του 19ου κυρίως αιώνα. Εδώ θα βρεις, μεταξύ άλλων, τις Αρένες της Λουτέτια (όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι το Παρίσι), ένα παριζιάνικο κολοσσαίο η είσοδος στο οποίο είναι δωρεάν, τον εντυπωσιακό Βοτανικό Κήπο και το περίφημο βιβλιοπωλείο Shakespeare & Co https://shakespeareandcompany.com/ που εξέδωσε τον Οδυσσέα του Τζόις, που πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι και το Πριν το Ηλιοβασίλεμα, που σύχναζαν ο Χέμινγουεϊ και ο Φιτζέραλντ, και που έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες στα social media τα τελευταία χρόνια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v