3 συνταγές για να μυρίσει το σπίτι Παρίσι

Αν έχεις όρεξη να δοκιμάσεις κάτι πιο γαλλικό, τότε έχουμε μερικές ιδέες για εσένα, για να τις συνδυάσεις (φυσικά) με τραγανή μπαγκέτα.
3 συνταγές για να μυρίσει το σπίτι Παρίσι
Κρασάτο κοτόπουλο κατσαρόλας (Coq au vin)
Υλικά: 150 γραμ. μπέικον καπνιστό σε κομμάτι, 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής γύρω στα 2 κιλά κομμένο σε μερίδες, 1/4 φλ. κονιάκ ή αρμανιάκ, αλάτι, πιπέρι, 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, 1 δαφνόφυλλο, 20 μικρά ξερά κρεμμυδάκια, 2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί, 3 κ.σ. αλεύρι, 2 φλ. ζωμό κότας, 1 σκ. σκόρδο, 300 γραμ. ασπρομανίταρα, 1 κ.σ. πελτέ

Εκτέλεση: Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια και το κοτοπουλο σε μερίδες. Στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε στα 4. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε στο λάδι τα κομματάκια μπέικον για 2′. Τα βγάζουμε σε πιάτο. Ροδίζουμε το κοτόπουλο λίγα-λίγα κομμάτια, να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε βότανα και μπαχαρικά. Αραδιάζουμε τα κρεμμυδάκια ολόγυρα. Προσθέτουμε το σκόρδο. Αφήνουμε να ψηθούν για 10′. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά να ντυθούν όλα τα υλικά με το αλεύρι για 2-3′.
Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιχύνουμε τα υλικά με το κρασί και τον ζωμό. Προσθέτουμε το μπέικον, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 35′ -40′ ώσπου να μαλακώσει το κοτόπουλο. Στο τελευταίο 10′ προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε. Αν η σάλτσα είναι αραιή βράζουμε δυνατά για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Αν είναι πολύ πυκνή συμπληρώνουμε λίγο ζεστό ζωμό.
Η συνταγή από εδώ

Γαλλική σούπα με πράσο και φρέσκο βούτυρο
Υλικά: 4 πράσα κομμένα σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος), 4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, 3 κ.σ. αλεύρι, 2 ποτήρια νερό, αλάτι, πιπέρι, κρουτόν, τριμμένο τυρί κίτρινο

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν μια μορφή ρευστής κόλλας (προσοχή, σε υψηλή θερμοκρασία θα κάψει το βούτυρο). Έπειτα ρίχνουμε τα πράσα και τα μαραίνουνε λίγο, και προσθέτουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι, και βράζουμε μέχρι να γίνει μια ωραία χυλωμένη σούπα. Σερβίρουμε με κρουτόν και κίτρινο τυρί.
Η συνταγή από εδώ

Κασουλέ (Γαλλική φασολάδα)
Υλικά: 400 γρ. φασόλια λευκά (μέτρια), 1 κρεμμύδι καθαρισμένο, 1 κεφάλι σκόρδο, 2 κλ. θυμάρι φρέσκο, 1 φύλλο δάφνης, 1 κότσι χοιρινό, 200 γρ. πανσέτα, 300 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, 60 γρ. ψωμί τριμμένο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο (και έξτρα για το σοτάρισμα και για το σερβίρισμα), 50 γρ. σέλινο ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα φασόλια για 1 νύχτα ή ακόμα καλύτερα για 12 ώρες σε νερό με 1 κ.σ. αλάτι. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα ξαναστραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο. Τα σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το κεφάλι του σκόρδου (ακαθάριστο), το θυμάρι, τη δάφνη, το κότσι, και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Όταν έρθουν σε βρασμό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να κρατάει λίγο. Κόβουμε την πανσέτα σε κύβους και τα λουκάνικα σε φέτες πάχους 1-2 εκ. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε την πανσέτα και τα λουκάνικα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε την τριμμένη ψίχα ψωμιού μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την κρατάμε στην άκρη. Μετά τις 2 ώρες, αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κότσι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αρωματικά.
Όταν κρυώσει λίγο το κότσι, καθαρίζουμε το κρέας από το δέρμα, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Το δέρμα δεν τo χρησιμοποιούμε. Κόβουμε στη μέση το κεφάλι του σκόρδου και πιέζουμε τα δύο μέρη μέχρι να πάρουμε την πούλπα σε ένα μπολ. Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε τον ζωμό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας με όση πούλπα από το σκόρδο θέλουμε, αλάτι και πιπέρι. Προσοχή στο αλάτι, επειδή τα λουκάνικα έχουν αρκετό. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια, το χοιρινό, την πανσέτα, τα λουκάνικα, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το μείγμα με τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε από τον ζωμό που έχουμε κρατήσει στην άκρη, τόσο που να σκεπάζει τα φασόλια. Σκορπίζουμε λίγα από τα ψίχουλα πάνω πάνω και βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο. Ψήνουμε για 2 ώρες ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσθέτοντας από πάνω κι άλλη ψίχα ψωμιού. Θα είναι έτοιμο όταν έχει κάνει μια ωραία κρούστα και η σάλτσα του έχει γίνει πηχτή. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο σέλινο και λίγο ελαιόλαδο.
Η συνταγή από εδώ

Και επειδή το γαλλικό τραπέζι χρειάζεσαι οπωσδήποτε τραγανή μπαγκέτα, ορίστε και μια συνταγή για να φτιάξετε το νόστιμο γαλλικό ψωμί.
Μπαγκέτα
Υλικά: 5 φλ. αλεύρι σκληρό για ψωμί, 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.γλ. αλάτι, 60 γραμ. φρέσκια μαγιά (ή 1½ φακελάκι μαγιά σκόνη), 2 ⅓ φλ. χλιαρό νερό (περίπου), λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση: Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Σε μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Προσθέτουμε στην ενεργοποιημένη μαγιά σταδιακά το μισό αλεύρι (να γίνει σαν παχύς χυλός). Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες, ώσπου να γίνει τριπλάσιο σε όγκο, αργά-αργά.
Ανακατεύοντας με το χέρι το φουσκωμένο μείγμα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν μαζευτεί σε ζύμη την βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνουμε δυνατά για 10΄ μέχρι να γίνει ελαστική. Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 ώρα, τότε την ξεφουσκώνουμε στον αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
Δίνουμε σχήμα μπαγκέτας, μακρόστενο. Φτιάχνουμε τρεις μπαγκέτες, 35 εκ. η κάθε μία. Παίρνουμε μια μεγάλη πετσέτα της κουζίνας και τη σουρώνουμε σαν βεντάλια, κάνοντας 3 αυλάκια. Τοποθετούμε σε κάθε αυλάκι από μία μπαγκέτα. Η πετσέτα θα βοηθήσει ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους οι μπαγκέτες. Τις σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και τις αφήνουμε να σταθούν σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 230 C . Στρώνουμε λαδόκολλα ή αλευρώνουμε τη λαμαρίνα. Κυλάμε προσεκτικά μία μία μπαγκέτα στη λαμαρίνα. Φροντίζουμε να έχουν απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Χαράζουμε διαγώνια χαρακιές στις μπαγκέτες με κοφτερό μαχαίρι. Τις βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψεκάζουμε με το ψεκαστήρι. Η μπαγκέτα θέλει υγρασία για να ψηθεί σωστά και πολύ δυνατή θερμοκρασία. Τα πρώτα 5΄ του ψησίματος ψεκάζουμε άλλες δύο φορές. Ψήνουμε για 25΄, έως όταν ροδίσουν.
Η συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v