Οι 10 κορυφαίες εμπειρίες στη χειμωνιάτικη Ελλάδα

Μαγικές βουνοπλαγιές, χωριά πασπαλισμένα με χιόνι, δωμάτια με θέα και τζάκι να σιγοκαίει, και άλλα υπέροχα πράγματα να δεις και να κάνεις χειμώνα στην Ελλάδα.
Οι 10 κορυφαίες εμπειρίες στη χειμωνιάτικη Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη

Τα καλοκαίρια λίστες σαν κι αυτή δίνουν και παίρνουν: 50 παραλίες που πρέπει να βουτήξεις, 45 ηλιοβασιλέματα που πρέπει να χαζέψεις, 86 μονοπάτια που πρέπει να περπατήσεις, και τελειωμό δεν έχει. Θα τις έβλεπε κανείς και θα νόμιζε πως χειμώνα στην Ελλάδα δεν έχουμε –ή έχουμε, αλλά δεν τον κάνουμε τίποτα, απλά περιμένουμε να τελειώσει. Κι επειδή αυτό το τελευταίο μια δόση αλήθειας την έχει, αλλά καλή ιδέα να αφήνεις ένα τρίμηνο κάθε χρόνο να πηγαίνει χαμένο δεν είναι, ιδού δέκα υπέροχα πράγματα που μπορείς να κάνεις τους χειμώνες στην Ελλάδα.

Να κάνεις ένα μάθημα σκι, να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο snowboard, ή απλά στις… κουτρουβάλες στο χιόνι –εξίσου διασκεδαστικές, αν μας ρωτάς– σε ένα χιονοδρομικό κέντρο όπως αυτό των Καλαβρύτων, του Παρνασσού ή της Βασιλίτσας, κοντά στα Γρεβενά.

Να μείνεις ένα βράδυ σε ένα καταφύγιο, να ξυπνήσεις νωρίς για να δεις τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από χιονισμένες βουνοκορφές, πίνοντας αχνιστό καφέ.

Να κάνεις την διαδρομή μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού –είτε με το τραινάκι, τον περίφημο Οδωντωτό, είτε με τα πόδια, για να χαζέψεις με την άνεσή σου τα μαγικά, χειμωνιάτικα τοπία του. Το κρύο μην σε ανησυχεί, μετά τα πρώτα 10 λεπτά δεν θα το καταλαβαίνεις.

Να επιχειρήσεις μια κατάβαση ράφτινγκ στο Λούσιο, ή στον Αχελώο. Μπορεί η άνοιξη να είναι δημοφιλέστερη εποχή για ράφτινγκ, καθώς τα χιόνια που λιώνουν κάνουν τα ποτάμια πιο ορμητικά, όμως ο χειμώνας έχει κι αυτός την χάρη του –και είναι και ιδανικός για αρχαρίους, αν δεν έχει προηγηθεί νεροποντή τις μέρες πριν την εκδρομή σου.

Να περπατήσεις πάνω στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς, γιατί πού αλλού έχουμε στην Ελλάδα λίμνες που παγώνουν;



Να ζήσεις τουλάχιστον μία φορά το καρναβάλι της Ξάνθης, και να ανακαλύψεις ότι αυτό είναι μόνο η αφορμή για να ερωτευτείς μια από τις ωραιότερες πόλεις του ελληνικού βορρά. Δέκα διαφορετικούς λόγους γι’ αυτό έχουμε εδώ. 

Να οργανώσεις μια χειμωνιάτικη εκδρομή στα Ζαγοροχώρια, να κλείσεις ένα δωμάτιο με τζάκι και φανταστική θέα, να περπατήσεις ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας, αυτό του Βίκου, και να δοκιμάσεις όσα τσίπουρα αντέχεις στα ταβερνάκια των κουκλίστικων χωριών.



Να αντικαταστήσεις μια εκδρομή στην φύση με αυτό που λέμε αγγλιστί “city break”, ένα Σαββατοκύριακο σε μια άλλη πόλη, που ακριβώς επειδή το καλοκαίρι οι πόλεις δεν μας ψήνουν με τίποτα (ή για την ακρίβεια, μας ψήνουν με τις θερμοκρασίες τους) δεν έχει γίνει τάση στην Ελλάδα. Κι έχεις ολόκληρες γενιές ανθρώπων που δεν ξέρουν τι φανταστική πόλη είναι τα Τρίκαλα, πόσα πράγματα να δεις έχει η Πάτρα, ή τι ωραία που κυλούν τα βράδια στην Καλαμάτα

Να παίξεις χιονοπόλεμο στα ξέφωτα της Αρβανίτσας, ψηλά πάνω στις πλαγιές του Ελικώνα, ή της Πάρνηθας –με αμφότερες μας χωρίζει μια απόσταση μονοήμερης εκδρομής.

Να απομονωθείς μακριά απ’ όλους και απ’ όλα δίπλα στο αναμμένο τζάκι σε έναν κουκλίστικο ξενώνα κοντά στην κορυφή του Ταΰγετου, του Πάρνωνα, και των άλλων υπέροχων βουνών της Πελοποννήσου. 

Να εξερευνήσεις τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, χωρίς τον ήλιο να σου καίει το κούτελο και τις ορδές των τουριστών να σου χαλάνε τις φωτογραφίες. Ακόμα και αν τους έχεις ξαναεπισκεφτεί, αξίζει οπωσδήποτε να βάλεις στο πρόγραμμα για μια χειμωνιάτικη ματιά τους Δελφούς, την Ολυμπία, την Μεσσήνη και τη Βεργίνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v