Μήπως να πάμε τώρα έναν Παρνασσό;

Τέλειες πεζοπορίες έχει, σούπερ χωριουδάκια έχει, καλές τιμές ακόμα έχει… Εσύ θα περιμένεις να χιονίσει (και να ακριβύνει) για να θυμηθείς τον Παρνασσό;
Μήπως να πάμε τώρα έναν Παρνασσό;

της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι στο άκουσμα του ονόματός του να είναι η Αράχωβα και το χιονοδρομικό κέντρο, ο Παρνασσός όμως κρύβει φθινοπωρινές εκπλήξεις που περιλαμβάνουν πεζοπορίες σε φανταστικά μονοπάτια, χωριουδάκια που δεν βουλιάζουν ακόμα από κόσμο και τιμές που ωσονούπω θα τραβήξουν την ανηφόρα, ένεκα χειμερινής σαιζόν –αλλά ακόμα παραμένουν σε λογικά επίπεδα. Μήπως να το σκεφτείς για ένα οκτωβριάτικο Σαββατοκύριακο;

Περπατώ εις το μονοπάτι

Αρχάριοι και προχωρημένοι, μαραθωνοδρόμοι τεραστίων αποστάσεων και γατάκια που λαχανιάζουν στο χιλιόμετρο, όλοι βρίσκουν στον Παρνασσό το τέλειο μονοπάτι για να διασχίσουν τα ελατοσκέπαστα δάση του. Ένα από τα ευκολότερα, και αγαπημένα των αρχαρίων, είναι αυτό που συνδέει τον Έλατο με το Βαρκό, διασχίζοντας τρία χιλιόμετρα μέσα στο ελατοδάσος. Δες αναλυτικά τη συγκεκριμένη διαδρομή στον χάρτη εδώ και πολλές ακόμα διαδρομές στον Παρνασσό εδώ.

Και αξιοθέατα, όμως, να δούμε

Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε στην Ελλάδα, το αλλοτινό κέντρο του κόσμου, οι Δελφοί με το μαντείο τους βρίσκονται ως γνωστόν εδώ, 11 χιλιόμετρα έξω από την Αράχωβα, κρεμασμένοι σαν μπαλκόνι από την πλαγιά του Παρνασσού. Εδώ θα δεις θησαυρούς σαν αυτόν των Αθηναίων, πλάι στον υπέροχο Ναό του Απόλλωνα και τον μοναδικό Ηνίοχο, την κορωνίδα του Μουσείου των Δελφών.



Για τον Ηνίοχο υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που λέει πως όταν η Μεγάλη Ανασκαφή απομάκρυνε τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, που ήταν χτισμένα πάνω στον σημερινό αρχαιολογικό χώρο, υπήρχε μια γιαγιά που ζούσε μόνη, αρνούμενη να φύγει και να μετακομίσει στο σημερινό, διπλανό χωριό των Δελφών. Τι χρήματα της πρόσφεραν, τι επίκληση στο συναίσθημα πως δεν μπορούν να συνεχίσουν την ανασκαφή αλλιώς, τίποτα. Ώσπου μια μέρα, αφού όλοι είχαν παραιτηθεί από την προσπάθεια, πήγε και παρέδωσε μόνη της τα κλειδιά του σπιτιού της. Όταν τη ρώτησαν γιατί, είπε πως τον τελευταίο καιρό την ταλαιπωρούσαν εφιάλτες. Έβλεπε ένα παιδί να πνίγεται σε μια πράσινη θάλασσα. Κάτω από το σπίτι της βρέθηκε ο Ηνίοχος.

Πέρα, όμως, από τους Δελφούς, στον Παρνασσό έχεις επίσης να δεις το Βαγονέτο, ένα διαδραστικό υπόγειο μουσείο στις πραγματικές στοές των αλλοτινών μεταλλείων, που θα σε κατεβάσει με το ορίτζιναλ βαγόνι στα έγκατα της Γης και θα σε μυήσει στις διαδικασίες εξόρυξης, την ιστορία των μεταλλείων και τις χρήσεις του βωξίτη στην καθημερινότητά μας. Η επίσκεψη κοστίζει 12€ για ενήλικες και 5€ για παιδιά.

Άλλη μια πρόταση είναι το Χάνι της Γραβιάς, ή για την ακρίβεια η αναπαράστασή του, ακριβώς απέναντι από το ιστορικό χάνι, στη θέση του οποίου σήμερα βρίσκονται μόνο κάποια ερείπια και ο ανδριάντας του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στον ανακατασκευασμένο χώρο, όπως και η μικρού μήκος ταινία που προβάλλεται στην αρχή, είναι ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον μάθημα Ιστορίας για μικρούς και μεγάλους. Η είσοδος κοστίζει 4€ −για παιδιά, φοιτητές και ανέργους 2€.

Σε ποιο χωριό να (πρωτο)πάμε;

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αν σου φτάνει ο χρόνος, η απάντηση είναι σε όλα:

Στην Αράχωβα για να βολτάρεις στα πανέμορφα σοκάκια της, που απαλλαγμένα από τα πλήθη του χειμώνα μοιάζουν πολύ διαφορετικά –και πολύ ωραιότερα.



Στην Αγόριανη, για ελληνικό καφεδάκι κάτω από τα πλατάνια της πλατείας, και για βόλτες στο λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον ξακουστό καταρράκτη της.

Στην Αμφίκλεια, για να βολτάρεις ανάμεσα στα εντυπωσιακά αρχοντικά της και τα μεσαιωνικά εκκλησάκια της –και να επισκεφτείς, επί τη ευκαιρία, το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Άρτου, που υπόσχεται να σε μάθει τα πάντα για το ψωμί.

Στη Βελίτσα, αλλιώς γνωστή και ως Άνω Τιθορέα, για να περπατήσεις το αισθητικό δάσος της ή αν το λέει η καρδούλα σου να δοκιμάσεις τις αντοχές σου στη διαδρομή που ξεκινά από εδώ και καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού. Οι πεζοπόροι λένε ότι αυτή είναι μια από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές ολόκληρης της Ελλάδας. Λεπτομέρειες έχει το Hiking Experience, εδώ.

Στη Σουβάλα, που θα τη βρεις στους χάρτες ως Πολύδροσο, για παραδοσιακές κρεατονοστιμιές στα ταβερνάκια της πλατανοσκέπαστης πλατείας, και για την υπέροχη διαδρομή μέσα από το δάσος ως την Πάνω Σουβάλα.

Πού θα μείνουμε;

Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Μαυροδήμος στην Αγόριανη (από 63€ το δίκλινο) στο σούπερ low budget Χάνι του Ζεμενού λίγο έξω από την Αράχωβα (38€ το δίκλινο), στα χουχουλιαστά δωμάτια του Ξενώνα Αριάδνη στην Αράχωβα (45€ το δίκλινο με τζάκι) στα ευρύχωρα διαμερίσματα του Villa Galini, επίσης στην Αράχωβα (40€ το διαμέρισμα τριών ατόμων) στα εκπληκτικά Elia Apartments (65€ το δίκλινο) στο τοσοδούλι χωριουδάκι που λέγεται Χρισσό, κάτω από τους Δελφούς με τους οποίους συνδέεται και μέσα από ένα ωραιότατο μονοπάτι. Φανταστικές επιλογές είναι επίσης ο Ξενώνας του Οινοποιείου Αργυρίου στη Σουβάλα (81€ το δίκλινο με πρωινό) και το Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού στην Αμφίκλεια (από 76€ το δίκλινο με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v