Μια τέλεια μονοήμερη στην Πάρνηθα

Περπατάμε στα μονοπάτια της, στρωνόμαστε για πικνίκ στη σκιά των ανακτόρων της, και χαζεύουμε τα αστέρια από τα καταφύγιά της.
Μια τέλεια μονοήμερη στην Πάρνηθα
της Ηρώς Κουνάδη

Μην είν’ τα παλιά ανάκτορα στο Τατόι; Μην είναι τα δραστήρια καταφύγιά της; Μην είναι τα κοψίδια της, που –ας μην κρυβόμαστε− είναι μια χαρά αφορμή για εκδρομή; Τι είναι τελικά το βουνό της διπλανής μας πόρτας; Είναι όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα, που τα συγκεντρώσαμε σε έναν μίνι οδηγό για τέλειες μονοήμερες στην Πάρνηθα.

Εν αρχή ην τα καταφύγια

Τα ορειβατικά καταφύγια της Πάρνηθας είναι δύο, το Μπάφι και το Φλαμπούρι. Αμφότερα σούπερ δραστήρια, διοργανώνουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πεζοπορίες και ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, τοξοβολία για τα πιτσιρίκια, εξερεύνηση στο σπήλαιο του Πανός και άλλα πολλά και ωραία, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά στα αντίστοιχα site τους.

Ενδεικτικά, το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται στα 17€ το άτομο, για τρεισήμισι ώρες πεζοπορίας συνοδεία έμπειρου ξεναγού. Αν σε πάρει το βράδυ και δε σου κάνει καρδιά να φύγεις, τόσο στο Μπάφι όσο και στο Φλαμπούρι διανυκτερεύεις με 10€ περίπου το άτομο. Λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Φλαμπούρι εδώ και το Μπάφι εδώ



Πεζοπορία… do it yourself

Είσαι πνεύμα ανεξάρτητο; Θέλεις να περπατήσεις το βουνό με τον δικό σου ρυθμό, κάνοντας όσες και όποιες στάσεις θέλεις; Γίνεται. Εδώ θα βρεις λεπτομέρειες και χάρτες για δώδεκα διαφορετικές διαδρομές, διαφόρων χιλιομέτρων και βαθμών δυσκολίας για να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει καλύτερα στον χρόνο και στις δυνάμεις σου. Να τρεις που ξεχωρίσαμε:

Μόλα - Κατσιμίδι: Εύκολη, κατηφορική διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών, που καταλήγει... στρατηγικά στο Κατσιμίδι, για το απαραίτητο τσιμπούσι που θα αναπληρώσει τις χαμένες σας θερμίδες. Η διαδρομή περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και απολαμβάνει πανοραμική θέα στον ευβοϊκό κόλπο. Χάρτης εδώ

Καταφύγιο Μπάφι - Θρακομακεδόνες: Το δημοφιλέστερο ίσως μονοπάτι της Πάρνηθας, κατηφορίζει από το Καταφύγιο Μπάφι στους Θρακομακεδόνες, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο ελατοδάσος αρχικά και από την φαντασμαγορική Χαράδρα της Χούνης στη συνέχεια. Η διαδρομή διαρκεί περί τις δύο ώρες. Χάρτης εδώ

Μόλα - Παλιομήλεσι - Σφενδάλη: Τρίωρη διαδρομή που κινείται αρχικά σε δασικό δρόμο, και στη συνέχεια παράλληλα με την κοίτη του ρέματος Παλιομήλεσι. Περνά μέσα από πυκνά δάση ελάτων και πεύκων, και πλάι σε πηγές με θεόρατα πλατάνια για να καταλήξει στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σφενδάλης. Χάρτης εδώ



Η Ιστορία που πληγώναμε

Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα παλιά ανάκτορα στο Τατόι, λίγα (ευφημισμός για το «τίποτα») έχουν γίνει, με αποτέλεσμα τα εντυπωσιακά κτίρια να ρημάζουν παρατημένα. Διατηρούν, ωστόσο, κάτι από την αίγλη τους –άσε που τα κτήματα γύρω τους είναι ό,τι πρέπει για πικνίκ στη χειμωνιάτικη λιακάδα. Η πρόσβαση είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλους, οδηγίες για το πώς θα τα εντοπίσεις έχουμε εδώ και λεπτομέρειες για τα κτίρια και την Ιστορία τους έχει εδώ ο Σύλλογος Φίλων του Τατοΐου, που δίνει χρόνια τώρα τη δική του μάχη για να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν τα κτήματα και τα ανάκτορα.

Διαβάστε περισσότερα - Τατόι: Πικνίκ στη σκιά των ανακτόρων

Εμείς για το φαγητό ήρθαμε

Και ποιος να σας κατηγορήσει; Ο αέρας του βουνού ανοίγει την όρεξη και τα φημισμένα παϊδάκια της Πάρνηθας δεν είναι καθόλου αμελητέος λόγος να ανηφορίσεις μια Κυριακή κατά το βουνό. Πού θα φάμε, λοιπόν; Κατ’ αρχάς, στα δύο καταφύγια που λέγαμε στην αρχή, που σερβίρουν ρουστίκ νοστιμιές σαν τη ζεστή φασολάδα, τα γιουβαρλάκια και τους γίγαντες με λουκάνικα στο Μπάφι, και τις μαμαδίσιες σπεσιαλιτέ σαν το παστίτσιο, το λεμονάτο χοιρινό, το κοκκινιστό μοσχαράκι, και τη χωριάτικη μανιταρόπιτα που ξεφουρνίζει η κουζίνα στο Φλαμπούρι. Για ένα πλήρες γεύμα, με κρασάκι ή ρακόμελο, θα υπολογίσετε γύρω στα 15€ το άτομο.

Για σούπερ ζουμερά παϊδάκια, μπριζολάκια και γενικότερο φεστιβάλ κρεατοφαγίας, καλή επιλογή είναι η ταβέρνα του Λάμπρου (τηλ.: 210 6220227) στο Κατσιμίδι. Μέσα αναμμένο τζάκι και χουχούλιασμα, έξω αν πετύχεις χειμωνιάτικη λιακάδα τραπεζάκια στην αυλή που απολαμβάνει σούπερ θέα στις πιο πράσινες πλαγιές της Πάρνηθας. Τιμές στα 17€ το άτομο, με κρασί.

Για σούπερ κοντοσούβλι, η ψήφος εμπιστοσύνης μας πάει στην Πίνδο (19ο χιλιόμετρο Λεωφόρου Πάρνηθος, Αχαρνές, τηλ.: 210 2467883) που μας φέρνει και τα ορεκτικά σε δίσκο, νοσταλγικά. Εκτός… κοντοσουβλίου, τα κυρίως περιλαμβάνουν ζουμερά παϊδάκια και αρνάκι στη σούβλα. Τιμές κι εδώ στα 17€ το άτομο, μαζί με κρασί.

Μιλώντας για παϊδάκια, οι καλοφαγάδες της παρέας ορκίζονται στο όνομα του Άγιου Μερκούριου (Α΄Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ: 210 8169617) που σερβίρει εκτός αυτών και μια μοναδική σταβλίσια μπριζόλα. Βάλε και τραγανά κολοκυθάκια, και χειροποίητη τυρόπιτα στο τηγάνι, για να μην τη βγάλετε μόνο με κρέατα. Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v