Τα καλύτερα ποτάμια για ράφτινγκ

Θέλεις λίγη δράση και αδρεναλίνη στην εκδρομή σου; Θες να δεις τοπία που δεν έχεις ξαναδεί; Ράφτινγκ δοκίμασες;
Τα καλύτερα ποτάμια για ράφτινγκ
Μην αφήνεις τον όρο extreme sport να σε τρομάζει. Τα περισσότερα ποτάμια της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα το εξτρήμ στην κατάβασή τους (έτσι λέγεται η διαδρομή με τη βάρκα του ράφτινγκ στο ποτάμι). Αυτό που έχουν είναι φαντασμαγορικά φυσικά τοπία, τα οποία δεν θα είχες την ευκαιρία να δεις αλλιώς, γιατί οι δρόμοι και τα μονοπάτια σπανίως ακολουθούν την πορεία του ποταμού. Έχουν, επίσης, δράση και περιπέτεια τόση-όση, ώστε να είναι μια χαρά προσβάσιμα και σε αρχάριους και σε πιτσιρίκια που θέλουν να μυηθούν στις χαρές του αθλήματος. Όσο για το από πού θα ξεκινήσεις, άφησέ το πάνω μας.

Στον Λούσιο

Νούμερο ένα προορισμός που έρχεται στο μυαλό των Αθηναίων όταν μιλάμε για ράφτινγκ, είναι μέτριας δυσκολίας, που σημαίνει πως δεν θα βαρεθείς ούτε στιγμή, αλλά είναι ταυτόχρονα μια χαρά για απολύτως αρχάριους στο άθλημα. Απέχει επίσης μόλις δυο ωρίτσες από την Αθήνα, και βρίσκεται στην καρδιά της Ορεινής Αρκαδίας, που σημαίνει ότι συνδυάζεται ιδανικά με ένα Σαββατοκύριακο στα χωριά και τα τοπία του Μαινάλου –Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Καρύταινα και πάει λέγοντας. Η Καρύταινα με το κάστρο της είναι και η ιδανικότερη επιλογή για να μείνεις το προηγούμενο βράδυ, ως αυτή που απέχει λιγότερο από τη βάση της Trekking Hellas, απ’ όπου ξεκινά η κατάβαση.

Το κόστος συμμετοχής είναι 50€ το άτομο, με τις καταβάσεις να πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο (αυτή την εποχή, Νοέμβριο με Απρίλιο, υπάρχει όριο ηλικίας στα 16, αλλά από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο συμμετέχουν άνετα και πιτσιρίκια άνω των 6 ετών).

Στον Άραχθο

Είσαι για μια εκδρομή στην Ήπειρο; Το ποτάμι των Τζουμέρκων έχει τρεις διαφορετικές καταπληκτικές διαδρομές, εκ των οποίων η πρώτη και δημοφιλέστερη είναι ιδανική για αρχάριους: Διαρκεί περί τις δύο ώρες, έχει μέτρια δυσκολία, και καταλήγει σε ένα από τα ωραιότερα γεφύρια που έχεις δει ποτέ, το ξακουστό Γεφύρι της Πλάκας που αναστηλώθηκε πρόσφατα σε όλο του το μεγαλείο. Αν δεν είναι η πρώτη φορά που κάνεις ράφτινγκ, υπάρχουν άλλες δύο εξίσου ενδιαφέρουσες, αλλά πιο απαιτητικές διαδρομές, τέσσερις ώρες έκαστη, τις οποίες μπορείς να δεις αναλυτικά εδώ

Η πρώτη και η δεύτερη διαδρομή ξεκινούν από το Γεφύρι της Πολιτσάς, κοντά στο χωριό Κτιστάδες, όπου βρίσκονται και αυτά τα καταπληκτικά σπιτάκια με τις γυάλινες προσόψεις, ό,τι πρέπει για τη διαμονή σου (100€ ανά διανυκτέρευση). Το κόστος της κατάβασης κυμαίνεται από 35€ έως 55€ το άτομο, αναλόγως τη διαδρομή που θα διαλέξετε.

Στον Ταυρωπό

Τα έχουμε πει και ξαναπεί, ότι η περιοχή γύρω από το Καρπενήσι ενδείκνυται για φυσιολατρικές εξερευνήσεις κάθε εποχή του χρόνου –αλλά ειδικά το φθινόπωρο είναι μαγική. Αν θέλεις στις εξορμήσεις σου να προσθέσεις και λίγη αδρεναλίνη, μια κατάβαση με τις βάρκες του ράφτινγκ στον Ταυρωπό είναι ό,τι πρέπει, ακόμα και αν είσαι απολύτως αρχάριος στο άθλημα. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες, ενώ για το κλείσιμο έχει και ωραιότατη μίνι πεζοπορία στον εντυπωσιακό καταρράκτη της Βίνιανης.

Η βάση της Trekking Ευρυτανίας, απ’ όπου ξεκινούν όλες οι δραστηριότητες, βρίσκεται ελάχιστα έξω από το Καρπενήσι πράγμα που σημαίνει πως είναι σοφό να κλείσεις τη διαμονή σου εδώ αν δεν είσαι φαν του πρωινού ξυπνήματος. Το κόστος της κατάβασης είναι 35€ για ενήλικες, 25€ για παιδιά έως 15 ετών. Λεπτομέρειες εδώ.

Στον Ασπροπόταμο

Δεν τον έχεις ούτε ακουστά; Αν τον πούμε Αχελώο μήπως; Κάτι γίνεται τώρα, ε; «Τα κρυστάλλινα νερά του ακολουθούν μια περιπετειώδη διαδρομή διασχίζοντας βαθιά φαράγγια και πυκνά δάση, κυλώντας κάτω από βραχώδεις ράχες και χιονισμένες κορυφές. Η φυσική ομορφιά του ορεινού τοπίου και οι απότομες πλαγιές βουνών γύρω από την κοίτη του ποταμού συντελούν σε μια μοναδικά μαγευτική εμπειρία ράφτινγκ» μας ενημερώνει η Trekking Δυτικής Θεσσαλίας, που ξεκινά την τετράωρη κατάβαση από το χωριό που λέγεται Καλιρρόη Ασπροποτάμου

Η διαδρομή δεν ενδείκνυται για αρχάριους, καθότι έχει κάποια δυσκολούτσικα συνεχόμενα περάσματα, εγγυάται όμως μοναδικές στιγμές περιπέτειας. Το κόστος συμμετοχής είναι 45€ το άτομο.  Λεπτομέρειες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v