10 λόγοι που αγαπάμε την Καστοριά

Η παραμυθένια λίμνη της, το Ντολτσό με τα αρχοντικά του, η συγκλονιστική κουζίνα και πολλοί ακόμα λόγοι να αγαπήσετε κι εσείς την Καστοριά.
10 λόγοι που αγαπάμε την Καστοριά
της Ηρώς Κουνάδη

Μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις… εκεί στον βορρά, βρέχει τα πόδια της στα ακίνητα νερά της λίμνης της, και περιμένει να την εξερευνήσουμε, κάθε εποχή και με κάθε τρόπο –περπατώντας, οδηγώντας, ποδηλατώντας… Κυρίες και κύριοι, δέκα πολύ καλοί λόγοι να αγαπήσετε την Καστοριά.

Η λίμνη…



Η υπέροχη Ορεστιάδα, περισσότερο γνωστή απλά ως Λίμνη της Καστοριάς, είναι σίγουρα μια από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας. Μοναδική κάθε εποχή του χρόνου, με τα νερά της να παγώνουν για περίπου δυο βδομάδες κάθε χειμώνα (οι ντόπιοι μάλιστα διηγούνται πως παλιότερα ο πάγος ήταν τόσο παχύς, που μπορούσες να τη διασχίσεις με το αυτοκίνητο) και περισσότερα από 200 είδη πουλιών να την καθιστούν κανονικό παράδεισο για τους birdwatchers την άνοιξη και το φθινόπωρο.

…Και η «γυρολιμνιά» της



Έτσι λέγεται χαϊδευτικά ο γύρος της λίμνης, που γίνεται ιδανικά με ποδήλατο, αλλά και με τα πόδια για τους πιο fit εξ ημών. Επτά ειδυλλιακά χιλιόμετρα σε μια παραλίμνια διαδρομή που περνά κάτω από σκιερά πλατάνια, ανάμεσα σε βυζαντινούς ναούς και ακίνητα λιμνίσια νερά, μπροστά από επιβλητικά αρχοντικά, και πλάι σε παγκάκια με θέα στη λίμνη, ιδανικά για στάσεις και ανάκτηση δυνάμεων. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή θα βρείτε εδώ.

Το Ντολτσό



Η παλιά πόλη της Καστοριάς είναι –όπως εύκολα θα μάντευε κανείς– η πιο αρχοντική από τις γειτονιές της. Ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο στη νότια πλευρά της πόλης, και ανηφορίζει κάνοντας ζιγκ-ζαγκ σε λιθόκτιστα καλντερίμια στολισμένα με τα παλιά της αρχοντικά και τα κουκλίστικα εκείνα σπιτάκια με τα χαγιάτια τους, που στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια, όπως επιτάσσει η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Ο Προφήτης Ηλίας

Γνωστό πρωτίστως και πάνω απ’ όλα για την συγκλονιστική του θέα στη λίμνη και την πόλη που απλώνεται στις όχθες της, το λοφάκι του Προφήτη Ηλία φιλοξενεί την μονή με το ίδιο όνομα, ένα γραφικό καφενεδάκι, και ένα πάρκο με παγώνια που θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια σας. Το λιθόκτιστο προαύλιο της εκκλησίας είναι το ιδανικότερο σημείο για τους επίδοξους φωτογράφους της λίμνης, και αυτό με την ωραιότερη ίσως θέα στην πόλη.

Η Σπηλιά του Δράκου



Ένα από τα καλύτερα αξιοποιημένα σπήλαια στην Ελλάδα μετρά κάμποσα εκατομμύρια χρόνια ζωής, και μια από τις εντυπωσιακότερες σπηλαιο-διαδρομές, ανάμεσα σε τέσσερις λίμνες και αμέτρητους μυστηριακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το παράξενο όνομά του το οφείλει στην ιστορία που έλεγαν οι ντόπιοι στα παιδιά, που ανακάλυψαν τυχαία παίζοντας το σπήλαιο, προκειμένου να τα αποτρέψουν να επιστρέψουν σε αυτό όσο διαρκούσαν οι εργασίες που θα το καθιστούσαν επισκέψιμο αξιοθέατο. Ξεναγήσεις στο σπήλαιο πραγματοποιούνται καθημερινά, 9.00-17.00 τον χειμώνα και 10.00-18.00 το καλοκαίρι, με το εισιτήριο στα 6€. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Το φαγητό



Το ότι η Μακεδονία (και ο ελληνικός βορράς εν γένει) ξέρει να τρώει, είμαστε βέβαιοι πως δεν περιμένατε να το ακούσετε από εμάς. Οπότε θα περάσουμε κατ’ ευθείαν στις προτάσεις: Εξαίσια τοπική κουζίνα (χοιρινό με σταφίδες και δαμάσκηνα, κότσι στη γάστρα, σαρμαδάκια, ταλσένο, ήτοι αλοιφή με μελιτζάνα και πιπεριά Φλωρίνης) στο Ντολτσό, δημιουργική κουζίνα βασισμένη στην ελληνική παράδοση (σκεφτείτε κριθαρώτο με σαφράν, και πικάντικα παϊδάκια) στα Γράδα, σούπερ μαγειρευτά, παραδοσιακά και πειραγμένα, στο Αλλοτινό, σπιτικές πίτες και πεντανόστιμα μαγειρευτά στον πανέμορφο κήπο της Παλιάς Πόλης και ουζάκια μετά μεζέδων στο OuzoTherapy.

Τα μουσεία της



Κι αφού χορτάσαμε γεύση, να μην χορτάσουμε και λίγη ιστορία; Επιστροφή λοιπόν στο γραφικό Ντολτσό, για λίγη περιήγηση ακόμα στα καλντερίμια του και δύο ιστοριοδιφικές στάσεις στο Λαογραφικό Μουσείο (τηλ: 2467028603) και το μουσείο Ενδυματολογίας (τηλ: 2467028913). Το πρώτο στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό του 17ου αιώνα, και φιλοξενεί την αναπαράσταση ενός τυπικού καστοριανού σπιτιού, με τον καλό οντά, την κρεββάτα, το κελάρι, το ζυμωτήριο και όλα τα χαρακτηριστικά αντικείμενα της καθημερινότητας. Στο δεύτερο, εκτός από τις αναμενόμενες παραδοσιακές φορεσιές, φιλοξενούνται επίσης ενδιαφέρουσες συλλογές κοσμημάτων και νομισμάτων της Καστοριάς. Τέλος, στον λόφο Ξενία, την «βυζαντινή ακρόπολη» της Καστοριάς, θα βρείτε επίσης το Βυζαντινό Μουσείο (τηλ: 2467026781) και τη μεγάλη του συλλογή από εικόνες, γλυπτά, ψηφιδωτά, χειρόγραφα και ξυλόγλυπτα της βυζαντινής περιόδου της πόλης.

Οι εκδρομές γύρω της



Ο «μεγάλος γύρος» της λίμνης θα σας φέρει σε χωριουδάκια όπως το Δισπηλιό, το Μαυροχώρι, η Φωτεινή και η Πολυκάρπη, σε παραδοσιακά τοξωτά γεφύρια, αρχαίους παραλίμνιους οικισμούς, ειδυλλιακά δάση βελανιδιάς ιδανικά για πεζοπορίες, και σημεία με φανταστική θέα στη λίμνη. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή και τις στάσεις που αξίζει να κάνετε, εδώ.

Τα ολοήμερα καφεδάκια…



…που γίνονται ποτά και κοκτέιλ με το που πέσει το σκοτάδι. Κι αυτή η σκηνή της πόλης έχει κάτι για όλους: Και φασαριόζικα ντεσιμπέλ στη νότια παραλία, με mainstream στέκια όπως το Zaza, και πιο ήσυχες επιλογές σαν τον Ναυτικό Όμιλο στη βόρεια όχθη, και κουκλίστικα καφενεδάκια όπως ο Ανθός (φωτό, επάνω) στα ψηλά της πόλης.

Η φιλοξενία



- Στα δωμάτια του Ξενώνα Φιλοξενία (τηλ.: 24670 22162) με τα μπαλκονάκια τους κρεμασμένα πάνω από τη λίμνη (55€ το δίκλινο με φανταστικό παραδοσιακό πρωινό).

- Στα όμορφα και άνετα δωμάτια του ξενοδοχείου Αναστασίου (τηλ.: 24670 86886) στην είσοδο της πόλης (από μόλις 35€ το δίκλινο).

- Στα κουκλίστικα, φωτεινά δίκλινα του Κέλετρον (τηλ.: 24670 22525) στη βόρεια Όχθη (40€ με πρωινό, ή 35€ χωρίς).

- Στα ρομαντικά δωμάτια του Αρχοντικού της Βενετούλας (τηλ.: 24670 22446) στην ομορφότερη συνοικία της πόλης, το Ντολτσό (50€ το δίκλινο με εξαιρετικό πρωινό).

(*) Οι τιμές των δωματίων έχουν υπολογιστεί για το τρίτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου (18-19/03)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v