Φανταστικές μονοήμερες στην Πελοπόννησο

Θέλεις βουτιές σε κρυστάλλινα νερά; Θέλεις ηλιοβασιλέματα σε μεσαιωνικά κάστρα; Ό,τι και αν θέλεις, στην Πελοπόννησο θα το βρεις.
Φανταστικές μονοήμερες στην Πελοπόννησο
της Ηρώς Κουνάδη

Τι χρειάζεται η τέλεια μονοήμερη εκδρομή; Καλό φαγητό, μια ωραία παραλία και κάτι να κάνεις στο ενδιάμεσο –ένα κάστρο να εξερευνήσεις, ένα δασάκι να περπατήσεις, ένα ηλιοβασίλεμα να χαζέψεις. Ε, η Πελοπόννησος τα έχει όλα αυτά και με το παραπάνω. Το δύσκολο είναι να διαλέξεις πού θα πρωτοπάς. Αλλά αυτό το κάναμε εμείς για σένα.

Στον Ακροκόρινθο και το Βραχάτι

Ο Ακροκόρινθος είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου, και ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα επίσης. Δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη εποχή, κι αυτό είναι που τον κάνει μοναδικό: Υπήρχε από την αρχαιότητα, κι άλλαξε τόσα χέρια (έγινε μακεδονικό, ρωμαϊκό, φράγκικο, βυζαντινό, ενετικό, οθωμανικό, το πούλησε ο Θεόδωρος Παλαιολόγος μέχρι και στους Ιππότες της Μάλτας) που η Ιστορία του είναι, βασικά, η Ιστορία της Ελλάδας. Ένα δίωρο θα το χρειαστείς για να το γυρίσεις όλο, και να αγναντέψεις την φαντασμαγορική του θέα από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο.



Συνδυάζεται τέλεια με βουτιές στο βοτσαλωτό Βραχάτι, τα ρηχά νερά του οποίου είναι ιδανικά για πιτσιρίκια, αλλά και στην αμμουδιά του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο, με έξτρα μπόνους το ειδυλλιακό πευκοδάσος που φτάνει σχεδόν μέχρι την θάλασσα. Για φαγητό, ο Μώλος στο Βραχάτι σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύμα (στα 20-25€) το άτομο, ενώ το Ελλαδικό στην παραλιακή περαντζάδα του Ξυλόκαστρου έχει σούπερ μεζεδάκια στα 15€ περίπου το άτομο.

Στο Κοκκώσι και τη Σιδερώνα

Τι, δεν έχεις καν ακουστά κανένα από τα δύο; Τόσο το καλύτερο. Η μισή χαρά κάθε εκδρομής –μονοήμερης και μη– είναι η ανακάλυψη. Δυο βήματα από τον Ισθμό της Κορίνθου, και μιαν ανάσα μεταξύ τους, οι δυο παραλιούλες της Κορινθίας είναι ό,τι πρέπει για τις κυριακάτικες βουτιές σου.

Δεν εξαντλούνται, όμως, εκεί: Το Κοκκώσι είναι κομμάτι του ομώνυμου υδροβιότοπου, ο οποίος είναι προστατευμένος μεν, εντελώς αναξιοποίητος δε. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εδώ θα έρθεις εφοδιασμένος με ό,τι χρειάζεσαι, και θα βρεις… την ησυχία σου. Ούτε ξαπλώστρες, ούτε μπητσόμπαρα, ούτε λαοθάλασσες. Μόνο κρυστάλλινα, παγωμένα νερά, ειδικά στο σημείο όπου τα νερά του ποταμού καταλήγουν στη θάλασσα, λευκό βοτσαλάκι, και τα ερείπια ενός νερόμυλου από χρόνια εγκαταλελειμμένου.

Η Σιδερώνα είναι μια λιλιπούτεια, βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά, απέναντι από το επονομαζόμενο Νησί των Βρικολάκων. Επίσημα, το μικρό νησάκι ονομάζεται κι αυτό Σιδερώνα, αλλά ο θρύλος του 19ου αιώνα θέλει τους τρεις άντρες που πνίγηκαν και θάφτηκαν εκεί να επιστρέφουν στη ζωή ως βρικόλακες –όπως άλλωστε κάθε ζωντανός οργανισμός που πέθανε στη θάλασσα και θάφτηκε στη στεριά, έτσι λέει η λαϊκή δοξασία.



Και για να περάσουμε σε κάτι λιγότερο μακάβριο, η ομώνυμη Ταβέρνα Σιδερώνα που απλώνει τα τραπεζάκια της πάνω στην παραλία, είναι φημισμένη για το φρέσκο ψάρι της σε ολόκληρη την Κορινθία.

Στο Ναύπλιο και την Καραθώνα

Ναι, είναι κλισέ, δεν υπάρχει λίστα μονοήμερων στην Πελοπόννησο χωρίς το Ναύπλιο, αλλά αν μας πεις πως δεν σου έχει λείψει μια βόλτα στα πολύχρωμα σοκάκια της παλιάς του πόλης θα δυσκολευτούμε να σε πιστέψουμε. Άλλωστε, δεν είναι μόνο αυτό που έχεις να κάνεις εδώ: Μεταξύ άλλων, θα σκαρφαλώσεις στο φαντασμαγορικό Παλαμήδι –το καλύτερα διατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο που έχουμε στην Ελλάδα– και θα περπατήσεις τον παραθαλάσσιο Γύρο της Αρβανιτιάς, που θα σε φέρει στην ομώνυμη παραλία για βουτιές με φόντο το κάστρο.



Από εκεί αν θες συνεχίζεις στην 3 χιλιομέτρων διαδρομή που κινείται διαρκώς πλάι στην θάλασσα (με παγκάκια για στάσεις στα ωραιότερα σημεία της) και καταλήγει στην ξακουστή και κοσμαγάπητη αμμουδιά της Καραθώνας. Πλήρως οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, και με σούπερ νεανικό vibe, είναι ιδανική για βουτιές ως το ηλιοβασίλεμα.

Για φαγητό, η τελευταία αδυναμία μας στην Παλιά Πόλη λέγεται Karima Kastro, απλώνει τραπεζάκια σε ένα λιλιπούτειο, σχεδόν μυστικό σοκάκι και σερβίρει συγκλονιστική δημιουργική κουζίνα με έμπνευση από τις ελληνικές συνταγές, και μια μεγάλη, ενδιαφέρουσα ποικιλία ελληνικών κρασιών. Τιμές, στα 25-30€ με μπουκάλι κρασί, στα 17-20€ αν αρκεστείτε σε ποτήρι.

Διαβάστε περισσότερα - 10 τρόποι να αγαπήσετε το Ναύπλιο

Στη Μαντίνεια και το Δάσος της Σκυρίτιδας

Αν πάλι σου φαίνεται κομμάτι νωρίς για μπάνιο, και δάσος-αρχαία σε ενδιαφέρον κόμπο έχουμε για τους λάτρεις του βουνού. Ξεκινάς από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Μαντίνειας με το αρχαίο του θέατρο, και την εκκλησία που του κλέβει την παράσταση ακριβώς απέναντί του. Θα την έχεις δει σίγουρα σε φωτογραφίες, είναι η Αγία Φωτεινή του μαθητή του Πικιώνη Κώστα Παπαθεοδώρου, ένα πάντρεμα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής τόσο παράξενο που αγγίζει τα όρια του παρανοϊκού αριστουργήματος.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Papadopoulos (@cherokeegr)


Σαράντα λεπτά οδήγησης από εκεί, θα σε φέρουν στο εν πολλοίς άγνωστο Δάσος της Σκυρίτιδας, που είναι ειδικά αυτή την εποχή ένα χάρμα οφθαλμών. Πεύκα, καστανιές, πλατάνια, βελανιδιές και ιτιές απλώνονται πάνω από τα μονοπάτια του –που αν το λέει η καρδούλα σου, κορυφώνονται σε μια απολαυστική κυκλική διαδρομή 14 χιλιομέτρων που το διασχίζει όλο (χάρτης εδώ). 

Κι επειδή όλο αυτό το περπάτημα σίγουρα θα σου ανοίξει την όρεξη, σημείωσε για φαγητό το εστιατόριο του ξενώνα Foresta in Medias Mores, στο χωριουδάκι που λέγεται Βλαχοκερασιά στις παρυφές του δάσους. Σερβίρει λαχταριστή ελληνική κουζίνα με λίγες και καλές δημιουργικές πινελιές, στα 17€ περίπου το άτομο με κρασί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v