Ανάφη: Στην άκρη των Κυκλάδων

Νησί των νεο-μποέμ, των free campers και των οικονομικών διακοπών, η Ανάφη θα σας αποπλανήσει στην άκρη του Αιγαίου και θα σας κάνει να την ερωτευτείτε.
Ανάφη: Στην άκρη των Κυκλάδων
του Γιώργου Κόκουβα

Όποιος έρχεται μια φορά, έρχεται κάθε χρόνο. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μας είπε η κυρία Αναστασία, που μας παρέλαβε για να μας τακτοποιήσει στο δωμάτιό μας, σίγουρη ήδη πως θα μας ξαναδεί και το επόμενο καλοκαίρι. Και όντως, η Ανάφη έχει το δικό της μικρό, αλλά φανατικό κοινό. Αυτούς που νιώθουν ότι ανακάλυψαν έναν μικρό παράδεισο, ένα ησυχαστήριο στην ανατολικότερη άκρη των Κυκλάδων που μοιάζει περισσότερο να βρίσκεται στην άκρη του κόσμου.

Σε αυτό δεν συντείνουν μόνο τα αραιότατα δρομολόγια ακτοπλοϊκής σύνδεσης που διαθέτει πια το νησί – «ενώ παλιότερα είχαμε πέντε-έξι πλοία, μείναμε με δύο φέρρυ» θα ακούσετε τους ντόπιους να παραπονιούνται, ήτοι δύο δρομολόγια την εβδομάδα, ένα για Σαντορίνη και ένα για Πειραιά, που κάνει τους ταξιδιώτες να το ξανασκέφτονται όταν διαπιστώνουν πως η διαδρομή είναι ούτε λίγο ούτε πολύ έντεκα ώρες από την Αθήνα.

Τόσο το καλύτερο για όσους τολμούν: Συναντούν, μόλις πιάσουν λιμάνι, ένα νησί για λίγους και καλούς, μια μοναχική όαση από οποιοδήποτε σημείο της οποίας αντικρίζεις το απέραντο γαλάζιο. Δεν γίνεται διαφορετικά, αφού το επόμενο «εμπόδιό» που συναντά η θάλασσα είναι η Κρήτη, τόσο μακριά ώστε να νιώθεις αγκαλιασμένος μόνο από το «μπλε» του Αιγαίου και να μην σου λείψει η απολαυστική αίσθηση πως έχεις ξεφύγει από όλους.

Και έχεις μείνει με τους φιλικότατους Αναφιώτες, αυτούς που έχτισαν τα πανέμορφα άσπρα μονόχωρα «κουτάκια» τους στην Χώρα με την περίφημη απέριττη αρχιτεκτονική τους, πλαισιωμένη από μπλε παράθυρα και μωβ μπουκαμβίλιες. Αυτούς που σίγουρα από την δεύτερη ή την τρίτη ημέρα θα έχεις μάθει με το μικρό τους όνομα – και εκείνοι το ίδιο. Αυτούς που θα σου δώσουν οδηγίες για τις παραλίες, θα σου πουν για το ανεμοδαρμένο Κάστρο της Χώρας στο οποίο θα φτάσεις ανηφορίζοντας εκτυφλωτικά κάτασπρα σοκάκια με θολωτά σπίτια και θα σε κεράσουν το κατιτί τους στα μαγαζάκια τους, όταν σταματήσουν να παίζουν το μπουζούκι τους.



Όσο για την τουριστική προσωπικότητα της Ανάφης, ταιριάζει απόλυτα με την ηρεμία που σου προξενεί η όψη της: Απευθύνεται σε όσους αναζητούν γαλήνιες –αλλά όχι ανιαρές- και οικονομικές διακοπές, στους μποέμ τύπους και τους μοντέρνους «hippies», στους χαλαρούς free campers και όσους δεν χρειάζονται ξαπλώστρα και beach bar για την βουτιά τους, σε αυτούς που θέλουν ηρεμία και όχι sightseeing από χωριό σε χωριό. Άλλωστε, η Ανάφη φροντίζει γι’ αυτό, διαθέτοντας μόλις έναν οικισμό: Την όμορφη Χώρα της στην κορυφή του λόφου, και τίποτα άλλο – το υπόλοιπο νησί είναι αφιερωμένο στη φύση και τις ορέξεις των περιπατητών και των ορειβατών.

*Τι να δείτε στην Ανάφη



Μιας και ο «μινιμαλισμός» της τουριστικής ανάπτυξης σας λύνει τα χέρια, έχετε λίγα και καλά πράγματα να κάνετε για να γεμίσετε τα πρωινά σας, πριν το μπάνιο. Θα ανεβείτε στο Καστέλλι, την αρχαία ακρόπολη της Χώρας. Εκεί, θα δείτε τα ερείπια της πόλης-κράτους των Αναφαίων από τον 8ο αιώνα π.Χ., τα κατάλοιπα του νεκροταφείου της και ρωμαϊκά ευρήματα, όπως την σαρκοφάγο δίπλα από το ξωκλήσι της «Παναγιάς στο Δοκάρι» που δεσπόζει στον λόφο. Και από το λεγόμενο Κάστρο, στην κορυφή της Χώρας, θα απολαύσετε την θέα στην εσχατιά του Αιγαίου, που διακόπτεται μόνο από τα τρία μικρά «αδελφάκια» της Ανάφης: Τα νησάκια της Μακριάς, της Παχιάς και των Φθενών που βρίσκονται απέναντι. Κι όσο ατενίζετε, θα διαπιστώσετε πόσο δυνατοί είναι οι άνεμοι στην άκρη των Κυκλάδων – γι’ αυτό θα ήταν φρόνιμο να έχετε στριμώξει στην βαλίτσα και καμιά ζακέτα.

Το κυριότερο αξιοθέατο του νησιού όμως βρίσκεται αρκετά μακρύτερα. Είναι ο πελώριος βράχος στην νοτιοανατολική άκρη της Ανάφης, ο δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ. Λέγεται Κάλαμος, και για να φτάσετε στην κορυφή του, θα οδηγήσετε μέχρι το Μοναστήρι και θα πάρετε το ανηφορικό μονοπάτι που σε μία ώρα και κάτι (με σχετικά γρήγορο περπάτημα) θα σας φέρει στην Παναγιά την Καλαμιώτισσα, το μοναστήρι που απολαμβάνει την συγκλονιστικότερη θέα της περιοχής και την συγκλονιστικότερη ανατολή ήλιου επίσης – αρκετοί είναι εκείνοι που ανεβαίνουν τον βράχο το απόγευμα (για να γλιτώσουν τον μεσημεριανό ήλιο), διανυκτερεύουν με sleeping bags στην κορυφή και περιμένουν να αντικρίσουν τον ήλιο να χαράζει, αναδυόμενος κάτω από τα πόδια τους.

Κατά τα άλλα, οι πιο δραστήριοι και αθλητικοί, θα γεμίσουν το πρόγραμμά τους με περιπατητικές εξορμήσεις στα ειδικά μονοπάτια του νησιού. Οι κυριότερες διαδρομές κινούνται παράκτια στην νότια πλευρά του νησιού ή μέσω αρχαίων οδών που περνούν μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα – δείτε τις αναλυτικά εδώ

*Οι παραλίες της Ανάφης



Είναι το μεγάλο ατού του νησιού. Η μία καλύτερη από την άλλη, οι χρυσές αμμουδιές της Ανάφης απλώνονται κυρίως στις νότιες ακτές της, τις οποίες οφείλετε να εξερευνήσετε, σε τουλάχιστον τέσσερις «SOS» στάσεις. Όλες οι παραλίες του νησιού είναι αμμώδεις και ασφαλείς μέσα και έξω από το νερό, ενώ τα νερά είναι εντυπωσιακά κρυστάλλινα και καθαρά – έχετε υπ’ όψιν πως θα χρειαστείτε μεταφορικό μέσο για οποιαδήποτε παραλία:

-Το Κλεισίδι: Είναι η πιο κοντινή στην Χώρα παραλία και διαθέτει αφράτη χρυσή άμμο και δέντρα στην άκρη της για φυσική σκιά. Την προτιμούν αρκετοί free campers, αφού είναι μία από τις δύο παραλίες του νησιού που διαθέτουν café και εστιατόριο σε κοντινή απόσταση. Πρόκειται για το café της Μαργαρίτας, με το υπέροχο all day μπαλκόνι ακριβώς πάνω από την παραλία και την ταβέρνα «Κλεισίδι» δίπλα της, όπου θα ανεφοδιαστείτε και θα δροσιστείτε μετά τις βουτιές. Αν πάλι, ψάχνετε για κάτι πιο μοναχικό, πάρτε το μικρό μονοπατάκι των βράχων στο τέρμα της παραλίας και περάστε στον διπλανό απομονωμένο ορμίσκο, το Κατσούνι.
-Ο Ρούκουνας: Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού, ο Μεγάλος Ρούκουνας (υπάρχει και Μικρός, στον αμέσως δυτικότερο όρμο, αλλά δεν προτιμάται) αποτελεί το προπύργιο των free campers. Οι εκατοντάδες σκηνές δεν χαλούν καθόλου το φυσικό τοπίο της εξαιρετικά μεγάλης αμμουδιάς, που αποτελούσε καταφύγιο γυμνιστών, ο οποίος πλέον εξασκείται εδώ με φειδώ. Οι σκηνίτες πάντως έχουν βρει τον μικρό τους παράδεισο, καθώς, παρά τις κρατικές προσπάθειες για το αντίθετο, ο δήμος της Ανάφης τους προστατεύει και έχει χτίσει τουαλέτες και ντουζιέρες για την άνεσή τους. Άλλωστε, η ταβέρνα «Ζαμπέτα» πάνω από την παραλία εγγυάται ανεφοδιασμό και καλό φαγητό.
-Οι Άγιοι Ανάργυροι: Μικρή και σχετικά δύσβατη αμμουδιά, που ωστόσο αξίζει κάθε «μετέωρο» βήμα στην κατηφόρα που πρέπει να διανύσετε με προσοχή για να φτάσετε σε αυτή, οι Άγιοι Ανάργυροι με το ομώνυμο κάτασπρο ξωκλήσι στην κορυφή της προτιμάται από τους γυμνιστές και τους «ερημίτες», είναι ωστόσο ιδιαίτερα ευάλωτη στους νοτιάδες. Το ίδιο «εναλλακτική» και απομονωμένη είναι και η διπλανή βοτσαλωτή παραλία του Μέγα Ποταμού.
-Μοναστήρι: Στον τελευταίο «ομαλό» παράκτιο σταθμό πριν τον επιβλητικό Κάλαμο, θα συναντήσετε τον μικρό όρμο Πρασιές για βουτιές υπό την σκιά των ασβεστολιθικών ορθοπλαγιών που υψώνονται στην άκρη τους.



*Πρόσβαση και μετακινήσεις στο νησί

Οι ανηφόρες, οι διαδεχόμενοι ορεινοί όγκοι και οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ λιμανιού, χώρας και παραλιών απαιτούν αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν διαθέτετε όχημα, υπάρχει ένα και μοναδικό λεωφορείο που εκτελεί δύο διαδρομές σε τακτά χρονικά διαστήματα, αυτές μεταξύ Χώρας-Κλεισιδίου-λιμανιού και Χώρας-Ρούκουνα-Αγίων Αναργύρων-Μοναστηριού (1,50-2€ ανά διαδρομή), με το έξτρα μπόνους των δωρεάν insider πληροφοριών και των καλαμπουριών που θα σας χαρίσει απλόχερα ο Μάριος, ο οδηγός του λεωφορείου.

Όσο για το πώς θα ταξιδέψετε ως στην Ανάφη, υπάρχουν οι εξής επιλογές: Το δρομολόγιο του ferry boat Prevelis της ΑΝΕΚ κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από Πειραιά για Ανάφη και κάθε Πέμπτη και Κυριακή από Ανάφη για Πειραιά (από 68€ μετ’ επιστροφής για κάθε ενήλικα και διάρκεια ταξιδιού περίπου 10 ώρες – αυτοκίνητο από 91€). Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι την Σαντορίνη με τα καθημερινά δρομολόγια οποιασδήποτε εταιρίας, και από εκεί να ταξιδέψετε ως την Ανάφη σε περίπου δύο ώρες με το Aqua Spirit των NEL Lines (κάθε Τρίτη και Σάββατο, εισιτήριο 8€).



*Πού να φάτε

Στον Θόλο στη Χώρα, για ρακές, ρακόμελο ή οινόμελο, συνοδευμένα από ποικιλίες μεζέδων και λαχταριστά πιάτα ημέρας – εμείς δοκιμάσαμε εξαιρετικά κεφτεδάκια με πατάτες φούρνου, χοιρινό με σύκα, τονομακαρονάδα και το καλύτερο σοκολατένιο μωσαϊκό που έχουμε γευτεί. Υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο.
Στο καφέ της Μαργαρίτας στο Κλεισίδι για χορταστικό πρωινό, δροσερές σαλάτες και πιάτα ημέρας ή φρουτοσαλάτες για να τονωθείτε μετά τις βουτιές στην παραλία.
Στην ταβέρνα «Ζαμπέτα» στην παραλία του Ρούκουνα, πίσω από τον κήπο με τα ψηλά ηλιοτρόπια, με μπουφέ ημέρας γεμάτο λαχταριστά εδέσματα, όπως γιγάντιες μερίδες παστίτσιο, τόνο φούρνου με πατάτες, γεμιστό μπιφτέκι φούρνου, φασόλια μαυρομάτικα ή φούρνου και διαφορετικές καθημερινά γεύσεις σε οικονομικές τιμές (περί τα 12-15€ κατ’ άτομο).
Στο Αρμενάκι με την απίστευτη θέα στα «νότια» της Χώρας, για σαντορινιό κρασί, γαριδομακαρονάδες, σοφρίτο, τόνο με ρεβίδια, φακόπιτα και τους ήχους του μπουζουκιού με νησιώτικα, ρεμπέτικα και αυτοσχεδιασμούς σε λογική «όποιος έχει όργανο, το φέρνει» και όλοι μαζί στήνουν γλέντι ως αργά - υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.
Στο Στέκι στην καρδιά της Χώρας, για οικονομικότατη γαριδομακαρονάδα, ρακή και ωραίους μεζέδες – περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.
Θα πιείτε καφέ το πρωί ή ποτό το βράδυ στο «Πού πας καραβάκι» στην άκρη της Χώρας, στο όμορφο μπαλκονάκι του arty café ή στα εξωτερικά τραπεζάκια του «Αργώ». Ρακή και ουζάκι στου Αστραχάν στο κεντρικό σοκάκι. Κοκτέιλ και παγωμένες μπύρες μετά τις 19.30 στον λιλιπούτειο αλλά hip Γλάρο. Θα χορέψετε στον Μύλο που αγαπά την ξένη μουσική και διοργανώνει τακτικά πάρτι στην άκρη του χωριού, μέσα στον παλιό ανεμόμυλο της περιοχής.

*Χρηστικά

Στο νησί έχετε την δυνατότητα να νοικιάσετε μηχανάκι ή γουρούνα (στον Μάνο, δίπλα από τον «Άνεμο» στη Χώρα). ATM υπάρχει ένα και μοναδικό στο λιμάνι (Αγροτική Τράπεζα). Θα βρείτε δωρεάν χάρτες και χρηστικές πληροφορίες στα μαγαζάκια με τα souvenir (στης «Ανάφης» και στης «Μαρίας» στην Χώρα). Στην Χώρα διατίθεται δωρεάν ανοιχτό WiFi από τον δήμο, ενώ υπάρχουν δύο μίνι μάρκετ, ένα πολυδύναμο ιατρείο και ένα κατάστημα φυτικών προϊόντων και καλλυντικών για τις ανάγκες σας σε αντηλιακά και φαρμακευτικά είδη. Φεύγοντας, θα πάρετε ντόπιο μέλι, κάππαρη και μυρωδικά.

*Πού να μείνετε

Στην Χώρα δεν θα βρείτε ξενοδοχεία – η διαμονή στην Ανάφη στηρίζεται στα παλιά καλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλα σε τυπικά αναφιώτικα μονόχωρα σπιτάκια, που υστερούν σε μέγεθος χώρου αλλά κερδίζουν σε γραφικότητα και θέα.
Το μοναδικό ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται πάνω από το Κλεισίδι, και είναι το Apollon Village Hotel με 19 άνετα διαμερίσματα και στούντιο, υπέροχη θέα και ένα ωραιότατο café, το Blue – από 70€ ανά διανυκτέρευση. 
Στην Χώρα, θα μείνετε:
Στα δύο μεγάλα τετράκλινα θολωτά σπιτάκια της Villa Aigli στην είδοσο του χωριού ή στα δύο μικρά αλλά φιλόξενα στούντιο στην κορυφή του Κάστρου, με την καλύτερη θέα της Χώρας με διαφορά. Η κυρία Αναστασία που τα διαχειρίζεται θα φροντίσει να σας κατατοπίσει με τον πιο φιλικό τρόπο και να σας δώσει σουβενίρ πέτρες που έχει ζωγραφίσει η ίδια. Τα τετράκλινα σπιτάκια στοιχίζουν από 55€ την υψηλή περίοδο και τα δίκλινα στούντιο από 35€. 
Στα κυκλαδίτικου στιλ δωμάτια του Panorama στην καρδιά της Χώρας που διαθέτουν κλιματισμό, μικρή κουζίνα και υπέροχη θέα – από 67€ για το δίκλινο στούντιο τον Αύγουστο. 
Στα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια της Μαρουλίας στην Χώρα με θέα τον βράχο του Μοναστηριού – από 30€ για τον Αύγουστο. 
Δείτε όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ανάφη με στοιχεία επικοινωνίας εδώ

*Οι φωτογραφίες του δημοσιεύματος προέρχονται από το Anafi.gr (Ηλίας Νόκας) και τα Facebook pages Anafi Island, the pearl of the Aegean και Καφέ της Μαργαρίτας στην Ανάφη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v