Τέλεια Σαββατοκύριακα σε 5 νησιά που μας έλειψαν

Στην Άνδρο, το Αγκίστρι, την Αίγινα, την Κύθνο και τη Τζια, γιορτάζουμε τη νεο-αποκτηθείσα ελευθερία μας και κάνουμε… πρόβα διακοπών.
Τέλεια Σαββατοκύριακα σε 5 νησιά που μας έλειψαν
της Ηρώς Κουνάδη

Μία-δύο ώρες το πολύ από τα λιμάνια της Αττικής, και θα βρεθείς να περπατάς σε πλακόστρωτα καλντερίμια, να τσουγκρίζεις ουζάκια πλάι στο κύμα, να χαζεύεις ηλιοβασιλέματα και να βουτάς σε (παγωμένα, αλλά έχεις περάσει και χειρότερα φέτος) κρυστάλλινα νερά. Τα νησιά της γειτονιάς μας δεν έχουν μόνο την άνεση, έχουν και την χάρη. Και τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου τους ανήκουν δικαιωματικά.

(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου (4-5/6)

Στην Αίγινα…

…Θα χαζέψεις με τα πολύχρωμα νεοκλασικά στο λιμάνι, θα επισκεφτείς έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς που έχουμε, την Αφαία στην Αγία Μαρίνα, και θα πιάσεις θέση για ουζάκια και ψαρομεζέδες στην απόλυτα νησιώτικη Πέρδικα, που βλέπει και σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Κι αφού τελειώσεις με τα SOS, θα ανέβεις στον Αρχαίο Ελαιώνα μέσα από τα μονοπάτια, θα εξερευνήσεις τα μεσαιωνικά εκκλησάκια στον λουλουδιασμένο λόφο της Παλιαχώρας και θα βουτήξεις στις κοσμαγάπητες οργανωμένες παραλίες Κλειδί, Καμάρες και Αιγηνίτισσα, ή στις πιο ερημικές Πόρτες.



Διαβάστε περισσότερα - Μικρά μυστικά για Σαββατοκύριακα στην Αίγινα| Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα 

Τα πήγαινε-έλα: Κάθε ώρα και στιγμή, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, από το λιμάνι του Πειραιά. Εισιτήρια για φέρι μποτ one way στα 8,50€-9,50€, και φτάνεις σε μια ώρα και κάτι, για flying στα 13€ και φτάνεις σε 40 λεπτά.

Η διαμονή: Στο Nautilus Suites στην πόλη της Αίγινας το δίκλινο στούντιο κοστίζει 50€, στα Kalokenti Studios, επίσης στην πόλη, με 61€ έχεις και θέα στην θάλασσα. Στην Πέρδικα, τα Venetia Studios δεν θα σου κοστίσουν περισσότερα από 50€ το δίκλινο.

Στην Κύθνο…

…Αν οι θερμοκρασίες του Ιουνίου παραμείνουν στα ανεκτά μέχρι στιγμής επίπεδα, θα περπατήσεις φανταστικά, και άψογα οργανωμένα, μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους αλλά και με παραλίες μυστικές και με μικρά καστράκια και αρχαία που δεν μπορείς να τα δεις αλλιώς. Θα βολτάρεις, επίσης, στα κουκλίστικα δρομάκια της Χώρας για να θυμηθείς πώς έμοιαζαν παλιά οι Κυκλάδες χωρίς τα πλήθη, και ανάμεσα στα κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια της επίσης πανέμορφης Δρυοπίδας –που έχει και σπήλαιο επισκέψιμο, βαλ’ το οπωσδήποτε στην ατζέντα. Θα βουτήξεις, τέλος, σε φανταστικά αιγαιοπελαγίτικα νερά, από τις αμμουδιές της Απόκρουσης, της Επισκοπής και της σούπερ σταρ του νησιού που λέγεται Κολώνα και πρωταγωνιστεί στις μισές φωτογραφίες του.



Διαβάστε περισσότερα - Η άνοιξη στην Κύθνο είναι μαγική!

Τα πήγαινε-έλα: Μία ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου, 15€ εισιτήριο. Δύο δρομολόγια τη μέρα Παρασκευή και Κυριακή, ένα –μόνο πρωινό– τις υπόλοιπες μέρες.

Η διαμονή: Σε αυτό το υπέροχο, κυκλαδίτικο σπιτάκι στην Δρυοπίδα που κοστίζει 48€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα, ή στα Sunset Studios στον Μέριχα, στα 60€ το δίκλινο. 

Στο Αγκίστρι…

…Θα πάρεις ιδανικά μαζί ποδήλατο (ταξιδεύει στα φέρι μποτ δωρεάν) για να διασχίσεις την πευκόφυτη ενδοχώρα, και να εξερευνήσεις τις πιο απομακρυσμένες παραλίες, τη Μικρή και τη Μεγάλη Δραγονέρα με τα φανταστικά νερά τους. Θα περάσεις, βέβαια, και για μια βουτιά από την δημοφιλή Χαλικιάδα, που διεκδικεί τον τίτλο των ωραιότερων νερών του Σαρωνικού, θα ανηφορίσεις στο ορεινό Μετόχι, ένα λιλιπούτειο χωριουδάκι με φαντασμαγορική θέα, θα βουτήξεις από τα βράχια στα βαθυγάλαζα νερά της Απόνησου, και θα σκαρφαλώσεις στον μοναδικό ανεμόμυλο του νησιού, στο ψηλότερο σημείο του χωριού που λέγεται, καθόλου τυχαία, Μύλος.



Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Αγκίστρι| Τι λες, πάμε μια μονοήμερη για μπάνιο στο Αγκίστρι; 

Τα πήγαινε-έλα: Από το λιμάνι του Πειραιά ξεκινούν 6-7 δρομολόγια τη μέρα, με τα φέρι μποτ να φτάνουν Αγκίστρι σε μία ώρα και 35 λεπτά, και τα flying σε 55 λεπτά. Εισιτήρια, στα 11,50€ και 13€ αντίστοιχα.

Η διαμονή: Στα γλυκύτατα, χρωματιστά στούντιο του Yialos Studios στη Σκάλα, στα 49€ το δίκλινο, ή στα στούντιο του Villa of the God, επίσης στη Σκάλα, στα 45€ το δίκλινο.

Στην Άνδρο…

…Το δύσκολο θα είναι να διαλέξεις τι να πρωτοκάνεις και πού να πρωτοπάς. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε την υπέροχη Χώρα, που είναι Κυκλάδες σε συσκευασία… αρχοντιάς, τον Ζόρκο για βουτιές σε νερά τόσο διάφανα που μοιάζουν με πισίνας, την ταβέρνα-φάρμα του Κόσση στον Φελλό για κρεατοφαγικά τσιμπούσια, την τέλεια αμμουδιά της Χρυσής Άμμου, τα χωριά της ενδοχώρας Κόρθι και Στενιές, με τα φανταστικά καπετανόσπιτα, και το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι Διποτάματα, περνώντας δίπλα σε εικοσιτέσσερις νερόμυλους κι ένα τοξωτό γεφύρι λες και βρίσκεσαι στο Πήλιο και όχι στις Κυκλάδες.



Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Άνδρο

Τα πήγαινε-έλα: Σε δυο ωρίτσες και 19,50€ ευρώ εισιτήριο από το λιμάνι της Ραφήνας. Τέσσερα δρομολόγια τη μέρα τον Ιούνιο, δύο πρωινά, δύο απογευματινά.

Η διαμονή: Είναι οικονομικότατη στο Μπατσί (τα στούντιο του Άδωνι, για παράδειγμα, έχουν 38€ το δίκλινο) πιο τσιμπημένη στην Χώρα, αλλά μένεις στην Χώρα (δες ας πούμε το υπέροχο Αρχοντικό Ελένη, στα 72€ το δίκλινο με πρωινό). Ωραιότατη επιλογή είναι και το PAPs Farm, στον Άγιο Πέτρο, πάνω από το Γαύριο με δίκλινα στα 50€ και θέα θάλασσα.

Στην Τζια…

…Θα βολτάρεις στα κουκλίστικα σοκάκια της Ιουλίδας, που είναι σαφώς μια από τις ωραιότερες Χώρες των Κυκλάδων, θα περπατήσεις αιωνόβια μονοπάτια που θα σε φέρουν σε αρχαίες πόλεις σαν την Καρθαία, πάνω σε απάτητες παραλίες, και θα βουτήξεις σε φανταστικά νερά από χρυσαφένιες αμμουδιές όπως τα οργανωμένα Ξύλα και το Γυαλισκάρι, αλλά και η ερημική κι ελεύθερη Συκαμιά. Α, και θα δοκιμάσεις μια από τις καλύτερες κουζίνες των Κυκλάδων –μεταξύ άλλων στην Ταβέρνα της Άννας στον Οτζιά, στη Λαγουδέρα στην Κορησσία και στη Στροφή του Μίμη στο Βουρκάρι. Οι ορκισμένοι κρεατοφάγοι σημειώστε οπωσδήποτε τον Φίλιππα στο Γυαλισκάρι, για ονειρεμένο κοντοσούβλι, γουρουνοπούλα και δε συμμαζεύεται.



Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Τζια

Τα πήγαινε-έλα: Ακριβώς μία ωρίτσα από το Λαύριο, τέσσερα δρομολόγια τη μέρα, πρωί-μεσημέρι-απόγευμα, 11€ εισιτήριο.

Η διαμονή: Σε αυτό το γλυκύτατο σπιτάκι στον Οτζιά, που κοστίζει 65€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα, ή στα στούντιο Καλλιθέα στις Ποίσες που ξεκινούν από 60€ το δίκλινο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v