Μόνο 1 στα 5 ξενοδοχεία της χώρας είναι ανοιχτά

Στο 15% βρίσκεται η πληρότητα των ξενοδοχείων, με τις ελπίδες του κλάδου να στρέφονται κυρίως στον Σεπτέμβρη και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Μόνο 1 στα 5 ξενοδοχεία της χώρας είναι ανοιχτά
Με αποθαρρυντικά μεν, αναμενόμενα δε, δεδομένα άνοιξε ο τουρισμός της χώρας. Για πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 15% κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι, στρέφοντας τις ελπίδες τους κατά κύριο λόγο στον Σεπτέμβριο και μιλώντας για μια σαιζόν που θα είναι απολύτως «της τελευταίας στιγμής».

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις. Πιστεύω ότι η αγορά της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης θα προγραμματίσει τις διακοπές στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο και μετά. Αυτό διότι θα επικρατήσει η συλλογιστική πόσο ασφαλής θα είναι η χώρα και πόσο έχουν προχωρήσει τα προγράμματα εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα από το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου και μετά», εξηγεί στο Έθνος ο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Αυτή τη στιγμή, μόνο 1 στα 5 ξενοδοχεία της Ελλάδας έχει ανοίξει κανονικά, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μικρομεσαίας δυναμικότητας. «Με τόσο χαμηλές πληρότητες, κατά μέσο όρο στο 15% - 20%, είναι αδύνατο να βγουν τα έξοδα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που το γνωρίζαμε και το διατυμπανίζαμε. Άλλωστε, το είχε αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος μίλησε για μαζικότερο τουρισμό από το τέλος Ιουνίου και μετά», δήλωσε στο Έθνος ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Μανώλης Τσακαλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο Σαββατοκύριακο που άνοιξε ο τουρισμός ήταν ελάχιστες οι περιοχές που σημείωσαν μια σχετικά ικανοποιητική κίνηση –συγκεκριμένα, η Ρόδος, η Κως και η Σάμος. Αντιθέτως η Κρήτη που αποτελεί παραδοσιακά τον δημοφιλέστερο ταξιδιωτικό μας προορισμό, είχε απογοητευτικά μειωμένη κίνηση.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται επιφυλακτικοί ακόμα και για τον Ιούλιο, προβλέποντας πως ο καλύτερος μήνας για φέτος –καλύτερος και από τον Αύγουστο– θα είναι ο Σεπτέμβριος.

«Φέτος θα δούμε μία χρονιά, η οποία θα είναι απολύτως της τελευταίας στιγμής. Εκτιμώ ότι ο Ιούλιος σε καμία περίπτωση δεν θα είναι όσο καλός περιμέναμε. Αυτή τη στιγμή οι όποιες κρατήσεις έχουμε ως επί το πλείστον αφορούν το Σεπτέμβριο, ο οποίος αναμένεται να είναι ο καλύτερος μήνας της φετινής τουριστικής περιόδου, πολύ καλύτερος και από τον Αύγουστο. Για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού μέχρι στιγμής έχουμε μόνο κάποιες ερωτήσεις από Έλληνες, αναφορικά με πακέτα του κοινωνικού τουρισμού. Το ευχάριστο είναι ότι τουλάχιστον η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και κάποια νησιά του Ιονίου μπορούν να κρατήσουν την τουριστική σαιζόν μέχρι και μεγάλο μέρος του Νοεμβρίου», εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v