Όσα πρέπει να ξέρεις για τη Νότια Κρήτη

Οι φαντασμαγορικές παραλίες, τα ωραιότερα χωριά, τα πιο σκιερά φαράγγια, και όλα τα χαϊλάητ της Νότιας Κρήτης σε ένα τοπ-20 για πρωτάρηδες.
Όσα πρέπει να ξέρεις για τη Νότια Κρήτη

της Ηρώς Κουνάδη

Το φαράγγι των φαραγγιών, η Σαμαριά. Οι καρτποσταλικές παραλίες που βρέχονται από τα νερά του Λιβυκού. Τα μινωικά παλάτια χωρίς τα πλήθη του βορρά. Οι ιστορίες που άφησαν πίσω τους τα παιδιά των λουλουδιών. Τα καραβάκια που φεύγουν από την Ιεράπετρα για να σε φέρουν σε ένα τόσο δα νησάκι που έχει μόνο κοχύλια εκεί που τα άλλα έχουν άμμο.

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή, τα βασικά, τα “sosάκια” της Νότιας Κρήτης. Η μισή και παραπάνω χαρά είναι στην εξερεύνηση, και στην ανακάλυψη μιας ολόδικής σου, μυστικής παραλιούλας. Από κάπου, όμως, πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Ας πούμε, από ένα top-5 του κάθε νομού.

Τα 5 «οπωσδήποτε» του νομού Χανίων

Πρώτο και καλύτερο, το μυθικό Ελαφονήσι, με την ροζ άμμο του, τα ρηχά τιρκουάζ νερά του που δεν βαθαίνουν ποτέ και το νησάκι με τους λευκούς αμμόλοφους και τα κρινάκια, στο οποίο φτάνεις περπατώντας.



Το υπέροχο Κεδρόδασος δίπλα του, η τέλεια ερημική εναλλακτική στην κοσμοσυρροή του Ελαφονησίου.

Το φαράγγι της Σαμαριάς, αυτή η θρυλική, 18 χιλιομέτρων διαδρομή-όνειρο του κάθε πεζοπόρου, που διασχίζει τοπία φαντασμαγορικά για να καταλήξει στην Αγία Ρούμελη.



Η ίδια η Αγία Ρούμελη, ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια μέσα από το φαράγγι της Σαμαριάς, ή με καραβάκι από τα Σφακιά, την Παλαιόχωρα και τη Σούγια. Έχει και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αν θέλεις να νιώσεις για λίγες μέρες Ροβινσώνας.

Το μεσαιωνικό Φραγκοκάστελλο, η υπέροχη παραλία κάτω από το οποίο έχει συνδεθεί με τον θρύλο των Δροσουλιτών.

Το top-5 το σωστό, το ρεθεμνιώτικο

Η Πρέβελη, που είναι ένα top-5 από μόνη της: Φαντασμαγορικό φαράγγι, αξιοθέατο μοναστήρι, φουντωτό φοινικόδασος, μικρό ποταμάκι, απίθανη παραλία.



Ο Άγιος Παύλος, αυτή η παραλία με τους αμμόλοφους που αγγίζουν τα 30 μέτρα. Τη βλέπεις σε φωτογραφίες και δεν πάει ο νους σου ότι μπορεί να είναι στην Ελλάδα.



Η Τριόπετρα, σταθερή πρωταγωνίστρια στις λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης –αν όχι και της Ελλάδας ολόκληρης.

Ο Πλακιάς, που είναι η τέλεια, ήσυχη πλευρά της Κρήτης, και το μυστικό χωριουδάκι της Μύρθιου σκαρφαλωμένο στη βουνοπλαγιά από πάνω του, με τα μπαλκονάκια των ταβερνών του να κρέμονται πάνω από την θάλασσα.

Η Αγία Γαλήνη, με τις απέραντες αμμουδιές της, τα βαθυγάλαζα νερά και τους μικρούς, κρυφούς κολπίσκους γύρω της για όσους δε συμπαθούν την οργάνωση και τα beach bars.

5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στο νότο του Ηρακλείου

Να εξερευνήσεις τις σπηλιές των χίπηδων στα Μάταλα, να περπατήσεις στα ζωγραφιστά δρομάκια του χωριού τους που μοιάζει σταματημένο στα 70s, και να βουτήξεις στα φανταστικά νερά της παραλίας τους.



Να ερωτευτείς την άγρια ομορφιά των βράχων στην παραλία του Ληστή, στον Κερατόκαμπο –μην πτοηθείς από τα ονόματα, το τοπίο είναι φαντασμαγορικό.

Να διασχίσεις το Αγιοφάραγγο, για να καταλήξεις μετά από καμιά ωρίτσα περπάτημα να βουτάς σε μια από τις ωραιότερες παραλίες ολόκληρης της Κρήτης.



Να κάνεις μια και δυο και τρεις βουτιές στην Ψιλή Άμμο, δίπλα στον Τράφουλα του Λέντα, όπου η παράδοση λέει ότι ερχόταν για τα μπάνια του ο μυθικός βασιλιάς της Κρήτης, ο Μίνωας. Προσεγγίζεται από μονοπάτι, όχι παραπάνω από 20 λεπτά περπάτημα.

Να εξερευνήσεις τις σπηλιές που αγκαλιάζουν την κατάμαυρη άμμο, η οποία με τη σειρά της καταλήγει σε διάφανα, βαθυγάλαζα νερά, στις Άσπες, που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Top-5 εμπειρίες στο νότιο Λασίθι

Να βουτήξεις στα πρασινογάλαζα νερά της Αγίας Φωτιάς, και μετά να απλώσεις την πετσέτα σου στην ψιλή σαν πούδρα αμμουδιά της, την οποία κορνιζάρει ένα πανέμορφο τοπίο με καλαμιώνες και πλατάνια.



Να βολτάρεις στη μεγάλη παραλιακή περαντζάδα της Ιεράπετρας, της νοτιότερης πόλης της Ευρώπης.

Να πάρεις το καραβάκι από την Ιεράπετρα για να πας στο Γαϊδουρονήσι (επισημότερα γνωστό ως Χρυσή) και να χαζέψεις με την παραλία του που αποτελείται, αντί για βότσαλα, από εκατομμύρια κοχύλια.



Να πας στην Κάτω Ζάκρο, για να δεις πώς είναι τα μινωικά ανάκτορα χωρίς τα πλήθη της Κνωσού. Α, και για να βουτήξεις μετά στην τέλεια παραλία της.

Να χαζέψεις με το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού, που μοιάζει να αγγίζει τη γραμμή του ορίζοντα, όπως το βλέπεις από την αφράτη αμμουδιά (αμμουδιά όμως, όχι αστεία, ούτε ένα βοτσαλάκι στη γραμμή του νερού) της Μεγάλης Παραλίας του Ξερόκαμπου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v