Μήπως να οργανωθούμε για road trip στην Ήπειρο;

Παραλίες φανταστικές, φύση που δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα, και μια από τις καλύτερες κουζίνες του πλανήτη. Το σκέφτεσαι για Ήπειρο φέτος το καλοκαίρι;
Μήπως να οργανωθούμε για road trip στην Ήπειρο;
της Ηρώς Κουνάδη

Να ξεκινήσουμε λέγοντας πόσο συγκλονιστικά μέρη έχει η Ήπειρος, ή πόσο μεγάλο αβαντάζ είναι το να γλιτώνεις από δρομολόγια, εισιτήρια και συνωστισμούς σε πλοία, και να πηγαίνεις όπου θες ό,τι ώρα θες; Τα στριμώξαμε και τα δύο σε μία πρόταση, για να σου πούμε πόσο ωραία ταιριάζουν τα road trip στην Ήπειρο, και η Ήπειρος στο καλοκαίρι. Αυτό το τελευταίο, θα το αναλύσουμε λιγάκι παραπάνω.

Εν αρχή ην οι παραλίες

Θέλεις κόσμο και λαό; Θες την ησυχία σου στις ερημιές; Θέλεις φουλ έξτρα οργάνωση ή μιάμιση ώρα πεζοπορία σε μονοπάτι για να προσεγγίσεις την πιο απάτητη ακτή που έχει δει ανθρώπου μάτι; Όλα θα τα βρεις, πακέτο με φανταστικά τιρκουάζ νερά και πράσινο που φτάνει σχεδόν στο κύμα.



Οι πρωτάρηδες, σημειώστε στα sos την απόλυτα καρτποσταλική Μπέλα Βράκα στα Σύβοτα, που είναι δύο αντικριστές παραλίες με περπατήσιμα γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσά τους, την Πισίνα στην οποία πας με καραβάκι από τα Σύβοτα και είναι… αυτό που λέει το όνομά της, και το απέραντο Καραβοστάσι ανάμεσα στην Πάργα και τα Σύβοτα με εκείνο το ονειρικό τοπίο με τα άλογα από τη διαφήμιση του Nescafe. Μετά, το Σαρακίνικο της Πάργας έχει απόλυτα τιρκουάζ νερά σε τέλεια συμφωνία με το πράσινο που φτάνει ως το κύμα και ο Βράχος, πιο νότια, στο δρόμο προς την Πρέβεζα, είναι μια υπέροχη, αφράτη αμμουδιά που απλώνεται σε μήκος χιλιομέτρων και βλέπει σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα.

Κι άλλες, κι άλλες πολλές έχουμε εδώ - Οι παραλίες της Ηπείρου σε ένα υπέροχο road trip

Πού να (πρωτο)μείνω;

Αναλόγως πόσες μέρες έχεις στη διάθεσή σου, και πόσο… πλουραλιστικό θέλεις το road trip σου, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο να επικεντρωθείς σε ένα μόνο τμήμα του νομού και να το εξερευνήσεις σε βάθος, ή να διασχίσεις όλη την ακτογραμμή πάνω-κάτω κάνοντας πολλές στάσεις και επιλέγοντας πολλές διαφορετικές βάσεις.



Για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις, θα πούμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται τα εξής: Ο βορράς συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος στις συγκλονιστικές παραλίες που χαζεύεις κάθε καλοκαίρι στα social media (τα Σύβοτα, το Σαρακήνικο, το Καραβοστάσι και πάει λέγοντας) αλλά είναι απείρως τουριστικότερος, πράγμα που σημαίνει πολυκοσμία και τσιμπημένες σε σχέση με τον νότο τιμές. Ο νότος, η Πρέβεζα δηλαδή και τα πέριξ της, έχει ατελείωτες αμμουδιές, λιγότερο καρτποσταλικές αλλά και λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένες, καλύτερες τιμές και μια από τις μεγαλύτερες, ωραιότερες και λοιπά υπερθετικά αρχαίες πόλεις που έχεις δει.

4 βάσεις ιδανικές για το road trip σου


Η Πάργα μοιάζει βγαλμένη από καρτποστάλ, με τα πολύχρωμα σπιτάκια της να σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά πάνω από τα βαθυγάλαζα νερά της, και τα πλακόστρωτα σοκάκια της μονίμως πλημμυρισμένα κόσμο. Το κάστρο που έχτισαν οι Ενετοί στην κορυφή του γεμάτου πεύκα λόφου της προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη και τη θάλασσα, μαζί με ανάσες δροσιάς και ησυχίας.


Η Πρέβεζα είναι η παραγνωρισμένη αδυναμία μας, με το κουκλίστικο ιστορικό της κέντρο γεμάτο πλακόστρωτα καλντερίμια και χρωματιστά κτίρια με ηπειρώτικες, βενετσιάνικες και οθωμανικές αναφορές στην αρχιτεκτονική τους. Έχει και μια προκυμαία ό,τι πρέπει για ρομαντζάδα με φόντο το ηλιοβασίλεμα, και όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία υπέροχα κάστρα – χαρά του εξερευνητή.


Τα Σύβοτα είναι η τέλεια βάση για να βουτήξεις σε μερικές από τις πιο φαντασμαγορικές παραλίες της Ηπείρου (την Μπέλα Βράκα, την Πισίνα και πάει λέγοντας, βλέπε παραπάνω). Είναι επίσης ένα γλυκύτατο, αν και κομμάτι τουριστίκ, χωριό ιδανικό για απογευματινές βόλτες στο παραλιακό πλακόστρωτο του με παγωτό χωνάκι ανά χείρας.


Η Γλυκή είναι ακριβώς ο αντίποδάς τους, αν πάθεις ένα overdose τουριστικής ανάπτυξης και χρειαστείς κάτι να το αντισταθμίσεις: Παραδοσιακό χωριουδάκι μια σταλιά χτισμένο στις όχθες του Αχέροντα, ιδανικό για εξορμήσεις στη μαγεία του φαραγγιού του, αλλά και για να εξερευνήσεις τα λιγότερο γνωστά χαϊλάητ της Ηπείρου όπως είναι το Σούλι και το Κάστρο της Κιάφας, το φανταστικό μονοπάτι που λέγεται Σκάλα της Τζαβέλαινας και η Αμμουδιά στην οποία εκβάλλει ο Αχέροντας. Από αυτή την τελευταία ξεκινούν βαρκάκια που σε κάνουν μια βόλτα στο δέλτα του ποταμού, κι εδώ είναι η ευκαιρία σου να βραχείς με το αθάνατο νερό της Στύγας –κορόιδευε, κορόιδευε, όταν φτάνουν οι βάρκες εκεί τελικά όλοι το κάνουν.

Σημείωσε επίσης στα «οπωσδήποτε»


Τη Νικόπολη, 10 χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, που είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα. Την έχτισε ο Οκτάβιος, όταν νίκησε τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία έξω από το Άκτιο, πράγμα που σημαίνει πως τα εντυπωσιακά της κτίρια (το ωδείο, το θέατρο, το στάδιο…) είναι ρωμαϊκά. Μετά ήρθαν οι Βυζαντινοί και πρόσθεσαν τείχη και βασιλικές με πολύχρωμα ψηφιδωτά, κι αυτό που μας έμεινε είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος διαστάσεων τεραστίων –τόσο τεραστίων που χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να πας, για παράδειγμα, από το στάδιο στο θέατρο. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και το εκπληκτικό μουσείο της Νικόπολης κοστίζει 8€.


Τον Αχέροντα, στα παγωμένα νερά του οποίου μπορείς να περπατήσεις, διασχίζοντας ένα τοπίο φαντασμαγορικό: Θεόρατα, ολόλευκα βράχια κορνιζάρουν τα σμαραγδένια νερά του ποταμιού που οι αρχαίοι ημών θεωρούσαν πύλη του κάτω κόσμου –κι αν ακούσεις το βουητό που κάνει το νερό κυλώντας ανάμεσα στα βράχια, μάλλον θα καταλάβεις γιατί.

Διαβάστε περισσότερα - Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη


Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, γύρω στα 18 χιλιόμετρα από το φαράγγι, στο χωριό Μεσοπόταμος. Χτισμένο πάνω σε έναν λόφο που κάποτε ήταν νησί της Αχερουσίας Λίμνης, από εδώ ήταν που κατέβηκε ο Οδυσσέας στον Άδη για να βρει τον Τειρεσία, από εδώ ξεκίνησε και ο Ορφέας να φέρει πίσω την Ευριδίκη –δεν πήγε πολύ καλά αυτό, αλλά τέλος πάντων. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι μικρός και ενδιαφέρων, και η υπόγεια στοά στην οποία άκουγαν φωνές οι παραζαλισμένοι προσκυνητές νομίζοντας ότι μιλούν με τους νεκρούς, αδιαμφισβήτητο χαϊλάητ του. Η είσοδος κοστίζει 8€.

Σχεδόν ψήθηκα, πείτε και καμιά ενδεικτική τιμή

Για τα τέλη Ιουλίου, βρήκαμε στα Σύβοτα δωμάτια όπως αυτά του Hotel Akropolis στα 56€ το δίκλινο, και του Sea View στα 60€ το δίκλινο. 

Στην Πάργα, για την ίδια περίοδο οι τιμές ξεκινούν από τα 30€ το δίκλινο στο Hotel Della από τα 35€ στο Studio Spiros και από τα 45€ στο Two Brothers

Στην Πρέβεζα βρήκαμε αυτό το απίστευτο δεντρόσπιτο στα 41€ και αυτό στα 55€ αλλά και διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης με 50€ για τέσσερα άτομα. 

Στη Γλυκή, τα δωμάτια του κουκλίστικου Αχέροντα θα σου κοστίσουν 60€ το δίκλινο, και αυτά του Demetriou Rooms 65€ ανά διαμέρισμα (που φιλοξενεί μέχρι τρία άτομα) με θέα στο ποτάμι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v