Τι να κάνετε αν μείνατε στην Αθήνα το τριήμερο

Ξεμείνατε στην Αθήνα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος; Κανένα πρόβλημα: Ιδού 9 events για να διασκεδάσετε… με την ευλογία του.
Τι να κάνετε αν μείνατε στην Αθήνα το τριήμερο
του Γιώργου Κόκουβα

Φεστιβάλ με δεκάδες indie μπάντες. Γιορτές βιβλίου και λογοτεχνικές φιέστες. Μουσικοθεατρικές παραστάσεις υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών. Κινηματογραφικές προβολές με ελεύθερη είσοδο. Ο καιρός που ένα τριήμερο σήμαινε αυτόματα και… νεκρική σιγή στην πόλη πέρασαν ανεπιστρεπτί, και για αυτούς τους –ουκ ολίγους- που θα μείνουμε στην Αθήνα το «σαββατοκυριακοδεύτερο» του Αγίου Πνεύματος, υπάρχουν επίσης ουκ ολίγες επιλογές. Παρακάτω συγκεντρώνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες.

*Plissken Festival 
Ο Ελληνικός Κόσμος υποδέχεται κατά την δεύτερη και πιο «γκράντε» ημέρα του φετινού Plissken δεκάδες δυνατά ονόματα της εναλλακτικής και indie σκηνής όλου του κόσμου, που θα μετατρέψουν τον χώρο σε ένα ολοζώντανο μουσικό πάρτι, το οποίο θα εκτιλυχθεί στα Outdoor Stage, RBMA Club Stage, Comedy Stage και Green Corner, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν food/bar/cocktail sections για να ανακτήσετε δυνάμεις. Στο φετινό Plissken θα ακούσουμε μεταξύ άλλων Black Lips, Fuck Buttons, , Damien Jurado, Girls Against Boys,The Soft Moon, Dirty Beaches, Cooly G, Nadia Ksaiba, Nightmare Air, D/R/U/G/S, Eagles For Hands, Crocodiles, Lifelike και Seams, Mount Kimbie, Wild, , Wooden Shjips, Suuns, Deadbeat, Imam Baildi Soundsystem, Say Lou Lou, Dub Pistols, Djuma Soundsystem κ.α. Τα ημερήσια εισιτήρια στοιχίζουν 30€.



*Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς 
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών αναλαμβάνουν αυτό το σαββατοκύριακο να μας ταξιδέψουν πίσω στον μουσικό χρόνο, μέσα από ένα αφιέρωμα στην ξακουστή τετράδα του λιμανιού, που αποτελείται από τους Μάρκο Βαμβακάρη, Γιώργο Μπάτη, Ανέστη Δελιά και Στράτο Παγιουμτζή. Την επιμέλεια της μουσικής παράστασης, που θα παρουσιαστεί στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ έχει αναλάβει η Λίνα Νικολακοπούλου, ενώ με τις ερμηνείες τους θα είναι παρόντες οι Στέλιος Βαμβακάρης, Γιάννης Κούτρας, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης, Εβελίνα Αγγέλου, Πέτρος Μάλαμας, Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης και Αλέξανδρος Τσώτσης.
Πρόβλητα ΟΛΠ, 6-8 Ιουνίου στις 21.00, τιμή εισιτηρίου 15€

*Ταινιόραμα 2014 
Ο κινηματογράφος Άστυ (Κοραή 4, μετρό Πανεπιστήμιο) συνεχίζει το σινεφίλ αφιέρωμά του και κατά την διάρκεια του τριημέρου, παρουσιάζοντας σπουδαίες ταινίες με ημερήσια θεματική. Οι τρεις ταινίες που παρουσιάζει κάθε μέρα (18.00, 20.00 και 22.00) έχουν ενιαίο εισιτήριο των 6€ μαζί, ενώ για τις συγκεκριμένες ημέρες, οι θεματικές είναι οι εξής:
Σάββατο: Δυνατή κινηματογραφική γραφή
(Χαμένες Αγάπες, του Ιναριτού, Γλυκό Πεπρωμένο, του Εγκογιάν και Αίσθηση Αμαρτίας, του Ζιονγκ Κε)
Κυριακή: Μέση Ανατολή ώρα μηδέν
(Σταυροδρόμια Ζωής, Οσάμα, Ομάρ – ταινίες της περασμένης δεκαετίας, βραβευμένες στις Κάννες και με υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας)
Δευτέρα: Μετανάστες του σήμερα
(Άνεμος Ψυχής, του Φλογκάουφ, Το Λιμάνι της Χάβρης, του Καουρισμάκι, και η Υπόσχεση, των αδερφών Νταρντέν)



*Αφιέρωμα Γκοντάρ στην Ταινιοθήκη
Οι συγκινήσεις για τους σινεφίλ δεν έχουν τέλος αυτή την περίοδο, αφού η Ταινιοθήκη παρουσιάζει ένα δεκαήμερο αφιέρωμα στον κορυφαίο δημιουργό της Νουβέλ Βαγκ, προβάλλοντας για πρώτη φορά ολόκληρη την φιλμογραφία – και των πρώτων, πειραματικών μικρού μήκους ταινιών του περιλαμβανομένων. Αυτό το τριήμερο, προβάλλονται στην αίθουσα 1 και στο θερινό σινεμά της Ταινιοθήκης (Μ. Αλεξάνδρου και Ιερά Οδός) οι εξής ταινίες:
Σάββατο: Αρσενικό Θηλυκό (στις 19.00, προλογίζει η ιστορικός κινηματογράφου Ιωάννα Αθανασάτου), Η περιφρόνηση (στις 20.45, προλογίζει ο θεωρητικός κινηματογράφου Νίκος Σαββάκης), One Plus One/Sympathy For the Devil (στις 23.00, προλογίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Φωτάκης)
Κυριακή: Ο Μικρός Στρατιώτης (στις 19.00, προλογίζει η σκηνοθέτις Ελένη Αλεξανδράκη), Αλφαβίλ (στις 20.45, προλογίζει η θεωρητικός κινηματογράφου Ελευθερία Δημητρομανωλάκη) και Ντετέκτιβ (στις 23.00)
Δευτέρα: Μακριά από το Βιετνάμ (στις 19.00), Ο Τρελός Πιερό (στις 20.45, προλογίζει η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου) και μικρού και μεσαίου μήκους από το 1955 ως το 1991 (στις 23.00)
Εισιτήριο: 5€, κάρτα οκτώ προβολών: 25€

*Athens Holiday Park 
Μόλις ξεκίνησε για φέτος την λειτουργία του, και προσκαλεί όλη την οικογένεια να ζήσει την εμπειρία των διακοπών χωρίς να φύγουν από την πόλη: Το Athens Holiday Park στο MEC Παιανίας διαθέτει πάνω από 40 πρωτότυπα και υψηλών προδιαγραφών παιχνίδια και φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
Καθημερινά 10.00-22.00, MEC Παιανίας
Εισιτήρια: 1η επίσκεψη 10 ευρώ για παιδιά, 5 ευρώ για γονείς, 2η επίσκεψη: 50% έκπτωση, 3η επίσκεψη: Δωρεάν - ειδική πολιτική για ανέργους



*Φεστιβάλ Αναιρέσεις 
Οι «Αναιρέσεις» έρχονται στην Γεωπονική για να… κάνουν θόρυβο, σε ένα τριήμερο γεμάτο μουσικές και πολιτισμικές συλλογικές εκδηλώσεις από τους πολλούς εγχώριους και ξένους καλλιτέχνες. Το Σάββατο θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση «Φυλάξου» των Γκρους, Πανουτσόπουλου και Βελεσιώτου, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πάρτι με τους His Majesty the King of Spain, Dirty Fuse, Mode Plagal και Wedding Singers. Αργότερα, θα «ανάψει» ικαριώτικο γλέντι στην πρώτη σκηνή που θα διαρκέσει ως το πρωί. Την Κυριακή, θα ακουστούν οι Υπεραστικοί, Χειμερινοί Κολυμβητές, Anfo, Banda Bassotti και Boikot.
Γεωπονική, Ιερά Οδός, ώρα Έναρξης 21.30, είσοδος 5€

37η Γιορτή Βιβλίου στο Ωδείο Αθηνών
Δεκάδες εκδότες, χιλιάδες βιβλία, εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στο περιστύλιο και στις αίθουσες ενός από τα πιο ενδιαφέροντα Bauhaus κτίρια της πόλης: Η φετινή καθιερωμένη Γιορτή Βιβλίου μεταφέρεται από το Πεδίον του Άρεως στο Ωδείο Αθηνών και αναμένεται γεμάτη δράσεις και λογοτεχνικές εκπλήξεις.
Από τις 4 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β’), ώρες λειτουργίας: Σάββατο 18.00-22.30, Κυριακή 11.00-14.30, Δευτέρα 18.00-22.00, είσοδος ελεύθερη



*Δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ στο Floral
Το αγαπημένο στέκι της Μπλε Πολυκατοικίας στην πλατεία Εξαρχείων μας ταξιδεύει στην Βραζιλία, η οποία ετοιμάζεται να υποδεχθεί το φετινό Μουντιάλ. Με ελεύθερη είσοδο, θα παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ «Bossa Nova» του Γιώργου Λυκουρόπουλου, που αφορά τις πραγματικές εικόνες μιας χώρας σε κρίση, πίσω από το φολκλόρ περιτύλιγμα που γνωρίζουμε. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Floral (Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων) την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στις 20.00

*Meet Market στην Τεχνόπολη 
Η Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων ανοίγει την φιλόξενη αυλή της για χάρη του Meet Market, του καθιερωμένου «παζαριού» ποιοτικού design και ελληνικών χειροποίητων προϊόντων. Αυτό το Σάββατο, θα βρεθούμε μπροστά σε πάνω από 100 πάγκους με καλοκαιρινά καλούδια, διακοσμητικά, ρούχα, αξεσουάρ, χρηστικά αντικείμενα και δωράκια, ενώ δεν θα λείπουν τα δροσιστικά κοκτέιλ και οι funky μουσικές. Αν βρεθείτε εκεί, μην χάσετε την ευκαιρία για μια βόλτα στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Τσίρκο και Εναλλακτικών Μορφών Έκφρασης που θα «τρέχει» παράλληλα στην Τεχνόπολη και θα γεμίσει τον χώρο με ζογκλερ, θεάματα με φωτιές, πειραματικά open stages και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
Σάββατο 13.00-23.00, Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι), είσοδος ελεύθερη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v