Τα δωρεάν του Ιουνίου: 11 καλά νέα

Ξεναγήσεις στην πόλη, προβολές ντοκιμαντέρ, μεγάλα dance parties, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα συμβαίνουν τον Ιούνιο στην Αθήνα δωρεάν.
Τα δωρεάν του Ιουνίου: 11 καλά νέα
της Ηρώς Κουνάδη

Οι υπέροχες ξεναγοί του Δήμου Αθηναίων επιμένουν να μας μυούν στα μυστικά της Αθήνας (και να το κάνουν εθελοντικά, όπως μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Άρτεμις Σκουμπουρδή). Η εγκαταλελειμμένη Στοά των Εμπόρων ζωντανεύει, μαζί με τις αναμνήσεις της παλιάς Αθήνας, σε μια μεγάλη δεκαπενθήμερη γιορτή. Το ελληνικό ντοκιμαντέρ γιορτάζει, όπως και η εγχώρια dance σκηνή, με προβολές, πάρτι και συναντήσεις. Και όλα αυτά συμβαίνουν εντελώς δωρεάν τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Λούλα Αναγνωστάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Δευτέρα 2 Ιουνίου στις 22.15

Οι ηθοποιοί Κώστας Βασαρδάνης, Μάνος Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιώργος Ντούσης, Σοφία Ολυμπίου, Λένα Παπαληγούρα και Νικόλας Στραβοπόδης αναμετριούνται με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε μια παράσταση που καταλαμβάνει τον προαύλιο χώρο του πανέμορφου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης.

Προβολή ντοκιμαντέρ: This World Is Unreal Like A Snake In A Rope
Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 21.00

Το ντοκιμαντέρ του Robert Millis προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια από τις πιο «νησιώτικες» ταράτσες της πόλης, το Υπερωκεάνιο (Περικλέους 46), παρουσία του σκηνοθέτη. Mετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A και dj set με μουσική από δίσκους 78 στροφών, από την προσωπική συλλογή του Robert Millis. Mαζί του στα decks οミスター五 (κυριος 5) σε ένα σετ Ιαπωνικής μουσικής της περιόδου 1930-1970. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ε_Φυγα: Μια παράσταση ντοκουμέντο στο Συνεργείο
4, 5, 6, 11, 12, 13 Ιουνίου στις 21.00

Το Συνεργείο μεταμορφώνεται σε μια πενταόροφη κατοικία με πολλά μικρά δωμάτια όπου θα ζήσουν άνθρωποι που έφτασαν στην Αθήνα από μακριά. Πολύ μακριά. Οι Chaljl Ali Zada, Ramzan Mohammad, Javad Rezai, Hossain Amiri και ο Aidim Joyimal μας περιμένουν σε μια πρωτότυπη παράσταση-περιήγηση στο σπίτι του καθενός, στον προσωπικό τους χώρο.
Πρόκειται για μοναδικές αληθινές ιστορίες, που ίσως και να μην μαθαίναμε ποτέ. Νέοι άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές πρωταγωνιστές μιας ασυνήθιστης ζωής, φυγάδες, μας εξομολογούνται την προσωπική τους ιστορία. Όσο η οθόνη μεταδίδει ανώνυμες ειδήσεις γεμάτες απ’ την φρίκη του πολέμου τόσο οι προσωπικές τους αφηγήσεις ενσαρκώνουν για πρώτη φορά την Ιστορία μ’ έναν μοναδικό κι αυθόρμητο τρόπο. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 6981802544 και στο site του Συνεργείου.

Έκθεση «Στα Ίχνη του Μελισσοκόμου»
Έως τις 25 Ιουνίου

Η έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Παφίλη «Στα ίχνη του μελισσοκόμου», που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, είναι εμπνευσμένη από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μελισσοκόμος». Ο Βασίλης Παφίλης φτιάχνει τα έργα του με τα απλά υλικά που γνώρισε στα παιδικά του χρόνια ως γιος οικοδόμου-μελισσοκόμου και εγγονός ξυλουργού: το πριονίδι, το ξύλο, τον κρακελαρισμένο πηλό, την άμμο, το κάρβουνο. Αναμειγνύει σ’ αυτά χρώματα ακρυλικά που απλώνει με το χρωστήρα του αλλά και με τη σπάτουλα. Τα τοπία που ζωγραφίζει ή δομεί θυμίζουν τα πλάνα που έστηνε ο Αγγελόπουλος. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00 και Κυριακή 10:00-14:00.

Προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ στον Ιανό
5 έως 26 Ιουνίου στις 22.30

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός παρουσιάζουν βραδιές Ελληνικού ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Αφιερώματα σε πρόσωπα, τόπους καθώς και προβληματισμοί πάνω σε διάφορες θεματικές, "Οικολογία", "Προσωπικότητες", "Κοινωνία", "Ιστορία", “Πολιτική επικαιρότητα" μέσα από τον φακό των κινηματογραφιστών, θα αποτελέσουν αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών εδώ.

Paris Gagastathis Quartet στο Jazz Point
Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 22.00

Καλοκαιρινές, μαγικές, jazz, blues, R&B περιπλανήσεις. Ένα σημαντικό νέο κουαρτέτο που κινείται σε δρόμους από την τζαζ ως το μπλουζ και από το rhythm & blues μέχρι τα διάφορα modern styles. Παίζουν γνωστά κομμάτια, standards αλλά και δικές τους συνθέσεις με τρόπο ξεχωριστό. Οι Paris Gagastathis Quartet είναι οι: Πάρις Γκαγκαστάθης, φωνή, πιάνο - Βασίλης Σαλτίκης, τενόρο σαξόφωνο, κρουστά - Κωνσταντίνος Γκαγκαστάθης, φωνή, ηλεκτρικό μπάσο - Κώστας Καλογήρου, ντραμ-σετ.

Η ελληνική dance σκηνή αντεπιτίθεται
Παρασκευή 6 Ιουνίου τα Μεσάνυχτα

Το Maze open air club διοργανώνει ένα back to back sessions από εξέχοντες εκπροσώπους της εγχώριας dance ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Έξι djs, Klaap B2B Tony Lasar, Clubkid B2B Mar.P, Locke B2B Jose Alba, ανταλλάσσουν ήχους και εμπειρίες δημιουργώντας μια όαση διασκέδασης στο κέντρο της πόλης. Το Maze θα το βρείτε στο 182 της Ορφέως, στον Βοτανικό. Οι πόρτες θα ανοίξουν τα Μεσάνυχτα.

Ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων
Σάββατο 7 και Κυριακή 15 Ιουνίου

Το Σάββατο 7 Ιουνίου η Νόρα Παντελάκη μας ξεναγεί στις 10.30 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ενώ την Κυριακή 15 Ιουνίου, επίσης στις 10.30, η Άννα Μπενάκη μας μυεί στα μυστικά του Μουσείου της Ακρόπολης. Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3313038, 210 3240472 (κα. Ε. Βαλκανά - Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δευτέρα -Παρασκευή από 10.00- 13.00).

Η Στοά των Εμπόρων ζωντανεύει
Έως τις 15 Ιουνίου

Nέοι δημιουργοί, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και δημιουργικά δίκτυα συμπράττουν για να αναζωογονήσουν και να επιμεληθούν τα κενά καταστήματα της Στοάς των Εμπόρων, η οποία αποτελεί σύμβολο της εξαφάνισης του μικροεμπορίου και της δεξιοτεχνίας. Η ιδιόμορφη αυτή έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος άμεσων παρεμβάσεων στον αστικό χώρο και την εμπορική δραστηριότητα του κέντρου της Αθήνας, «Έργο Αθήνα», που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 5 Ιουνίου, οπότε και θα αποκαλυφθούν όλα τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στα καταστήματα της στοάς. Η Στοά των Εμπόρων βρίσκεται στο 8 της οδού Βουλής, στο Σύνταγμα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών
27-29 Ιουνίου

Ο Michael Kliën παρουσιάζει στο Κτίριο Α της Πειραιώς 260 την παράστασή του Jerusalem - Choreography for Greece, χωρίς εισιτήρια. Εικαστικός συνεργάτης του Γουίλιαμ Φορσάιθ και χορογράφος, μεταξύ άλλων, για το Ballett Frankfurt, ο βιεννέζος Μίκαελ Κλίεν είναι ένας πολίτης του κόσμου, που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Το Jerusalem είναι ένα παράξενο διαδραστικό παιχνίδι, στο οποίο οκτώ πολίτες της Αθήνας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, εκπαίδευση), θα συμπράττουν επί πέντε μέρες σ’ έναν ανοιχτό χώρο του Φεστιβάλ. Το δρώμενο θα φέρνει στην επιφάνεια τις μυστικές συνδέσεις αυτού του ξεχωριστού αστερισμού σωμάτων, ενώ οι επισκέπτες θα κινούνται ελεύθερα ανάμεσά τους.

Για τα πιτσιρίκια

Από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων (Κεντρική Βιβλιοθήκη & Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου) συμμετέχουν στην πανελλήνια εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας που οργανώνεται από το Future Library και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με τίτλο "Ό,τι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο!” η εκστρατεία καλωσορίζει τα παιδιά και τους νέους στον γεμάτο αντιθέσεις κόσμο των βιβλιοθηκών: Έναν κόσμο πλημμυρισμένο από ιστορίες, ανθρώπους, φύση, μουσική, επιστήμες, τέχνες, χάρτες, μαγειρική, χρώματα, έναν κόσμο γεμάτο συναισθήματα.

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν με προεγγραφή, η οποία γίνεται στις Βιβλιοθήκες. Για τα προγράμματα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής εδώ. Μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v